Valér
4 °C
8 °C

Mozgóurnát is kérhetnek a fideszes elnökválasztók

2005.04.18. 14:04
A Ferenciek terén kezdte el köztársasági elnökös szimpátiaszavazását a Fidesz. A választópolgárok egyelőre csak Sólyomot és Mádlt preferálták. Schmitt Pál Fidesz-alelnök szerint, ha a jelenlegi köztársasági elnököt másfél millióan kérik a folytatásra, akkor megváltoztathatja a véleményét és elvállalhatná a második ciklusát.
Van-e ki nem tudja, hogy az utcán keres köztársasági elnököt a Fidesz? Az aktus nem úgy néz ki, hogy Schmitt Pál megszólít egy jó arcú járókelőt, és felteszi neki a kérdés: "Uram, óhajt Ön köztársasági elnök lenni?" Nem. A fővárosban és a vidéki nagyvárosokban kis pultok mögött feljegyezhetjük lakcímünket, majd öt név közül bejelölhetünk egyet vagy kettőt vagy ötöt.

A két módszerben annyi azért közös, hogy egyiknek sincs semmi értelme.

Nincs Mádl-Orbán-alku?

A szavazók Mádl Ferenc, Sólyom László, Szili Katalin, Glatz Ferenc és Gombár Csaba közül választhatnak. A névsor már önmagában a harmadik köztársaság válságára utal, de a végeredményt már most meg lehet állapítani (plusz-mínusz három százalék). Mádl 80 százalék, Sólyom 63 százalék, Szili 19 százalék, Glatz 7 százalék, Gombár 3 százalék. Az első két jelölt sikerében azért vagyunk annyira biztosak, mert a Ferenciek terén rendezett kampánynyitón Schmitt is a két első nevet jelölte meg, vagyis a háttérben valószínűleg még nem köttetett meg a Mádl-Orbán-alku. (Ilyen alku persze - hogy mindjárt hazugságon kapjuk magunkat - azért sincs, mert a poszt, ugye, "nem párthatalmi kérdés", ahogy erre a helyszínen Schmitt nagyon helyesen rámutatott.)


Klikk a képre!
Annyit azért megjegyzünk, hogy Schmitt Pál a lakcímnyilvántartó lapot nem töltötte ki, csak az aláírását adta, nyilván nem szeretné, ha fideszes szórólapokkal tömködnék tele postaládáját.

A Ferenciek terén tapasztaltak alapján a baloldali és a liberális jelöltek semmi jóra nem számíthatnak. Egy szoci vagy szadeszes szavazó - ahogy egy tovasuhanó panelproli megjegyezte - "nem égeti magát" egy fideszes pult előtt. Tíz szavazót lestünk ki, mindannyian Mádlt vagy Sólyomot választották, de ez vélhetően változik, miután híre megy, hogyan szavazott a párt alelnöke. Szili mellett Glatz listára vétele azért jó húzás, hogy egyik MSZP-s mellett se legyen túl sok százalék, Gombáré viszont egyenesen zseniális. A reformkommunista volt rádióelnök vélhetően öt százalék alatti eredményét azonosíthatják az SZDSZ népszerűségével. (Félreértések elkerülése végett: a liberálisok, ha másért nem, hát Gombár jelöléséért meg is érdemlik.)

Mozgóurnát kérhetnek

A rögtönzött sajtótájékoztatón megtudhattuk Schmittől, hogy Mádl azért nem maradhatott le a listáról, mert "beváltotta a hozzá fűzött reményeket". A legtöbb voksot kapó jelöltek a Fidesznek "kötelessége támogatni". Nevet és címet adni nem kötelező, csak "a hitelesség miatt" célszerű. "Ha Mádl Ferencet "másfél millióan kérik a folytatásra, akkor megváltoztathatja a véleményét" - indokol Schmitt.

Ja, és aki esetleg rosszul van, az a Fidesztől mozgóurnát is kérhet.

Nem vicc.