Pártszakadást vizionál egy MSZP-s képviselő

2005.04.11. 11:01
A szocialista párt tárgyalódelegációja a héten elsődlegesen Szili Katalint javasolja államfőnek, de más jelöltekre is javaslatot tesz koalíciós partnerének. Erre szüksége is lesz, mert Pető Iván hétfőn azt nyilatkozta, hogy a jelenlegi házelnököt nem szavazzák meg. A szabad demokraták szerint még az is előfordulhat, hogy az ellenzék jelöltje lesz az új államfő.

"Ha az MSZP mégis Szili Katalint nevezné meg köztársaságielnök-jelöltnek, akkor nem szavazna az SZDSZ-frakció" - adta hírül az MTI Pető Iván nyilatkozatát, amely az MTV reggeli politikai műsorában hangzott el. "Ha az SZDSZ egyetértése nélkül jelölne az MSZP köztársaságielnök-jelöltet a parlamentben, az ellenzék pedig egy másik jelöltet állítana, akkor "az SZDSZ zöme azt képviselné, hogy egyik jelöltre sem szavaz" - tette hozzá az SZDSZ Országos Tanácsának elnöke. Az SZDSZ "nem akarja az ellenzék jelöltjét támogatni, de egy olyan kormánypárti jelöltet sem, akit az SZDSZ nélkül jelölnek".

Az ellenzék jelöltje is befutó lehet

Véleménye szerint előfordulhat, hogy ha a szocialisták az SZDSZ nélkül jelölnek valakit, akkor az ellenzéki pártokból átszavaznak, "hiszen titkos szavazáson soha nem derül ki, hogy ki az, aki átszavazott". "Az is lehet, ha az SZDSZ nem szavaz és az összes ellenzéki képviselő ott van, és egyformán szavaz, akkor az ellenzék esetleges közös jelöltje lesz köztársasági elnök" - mondta Pető Iván. Az ellenzék a civil személyek által javasolt Sólyom Lászlót támogatnák. Bővebben> > >

Más MSZP-s jelöltek is

A szocialista párt választmánya szombaton felhatalmazta a legmagasabb szintű tárgyalódelegációját, hogy a koalíciós partnerrel zajló megbeszéléseken elsősorban Szili Katalint jelölje államfőnek, de más jelöltekről is tárgyalást folytasson. Mandur László reggel a Nap-keltében azt mondta "az MSZP nyitott egy másik jelöltre is, ha annak hasonló a támogatottsága, mint Szili Katalin házelnöknek."

A szocialisták nyitottak más javaslatra

A Magyar Szocialista Párt elnökségi tagjának értelmezésében az, hogy pártja választmánya szombaton az elnökségnek és a tárgyalódelegációnak szabad mandátumot adott, azt jelenti: "ha találtok egy jobb vagy egy olyan közös jelöltet, amelyik nagyon hasonló támogatottsággal bír, mint az eddigi jelöltünk, akkor arra is nyitott egyébként az MSZP választmánya".

Mandur László elmondta, azért lett nyitott a mandátum, mert "mi nagyon szerethetjük azt, amit javaslunk, és ebben nagyon-nagyon igazunk is lehet, de azt is látni kell, hogy várhatóan június 6-án, 7-én a parlamentben fog eldőlni, hogy ki lesz a Magyar Köztársaság elnöke". Közölte: "ha az SZDSZ tud valami más és jobb javaslatot tenni, akkor attól az MSZP nem zárkózik el". Bővebben> > >

Pártszakadás vagy demokrácia?

"Észre kell venni, hogy Szili Katalin nem a pártelit jelöltje, hanem az egyszerű párttagoké. Demokráciát akartunk? Van. Alulról jövő kezdeményezést? Van. Gyurcsány Ferencet ugyanaz a vulkanikus erő repítette a magasba, amely Szili Katalint is. Aki ezt nem látja, politikai vakságban szenved", írja a hétfői Népszavában Suchman Tamás szocialista képviselő. Szerinte "a jelenlegi konfliktust tovább élezők pártszakadást fognak előidézni" - vélekedik Suchman.

A legnagyobb ellenzéki párt kétnapos elnökségi ülésén foglalkozik az államfőjelöléssel, mondta Révész Máriusz szóvivő. A Fidesz várhatóan csak azt követően alakítja ki végleges állaspontját, hogy az MSZP kongresszusa megnevezte a koalíció köztársaságielnök-jelöltjét.