Ivó, Milán
EUR 383,88 Ft
USD 366,23 Ft
6 °C
26 °C

A maffiapert is felülírhatja az Energol-vád összeomlása

2007.09.26. 17:26
Kisegítheti a maffiaperben elítélteket az Energol-ügy. A jogerős fegyházbüntetésüket töltő nehézfiúkról ma az ügyészég kimondta, hogy nem bizonyítható az azonos érdekcsoportba tartozás. A maffiaperben fontos szerepet játszó un. Conti Car csoport lehet, hogy a Legfelsőbb bíróságon az olajos cégek miatt mentesül a bűnszervezet vádja alól.

Eleve átfedésekkel indult a kecskeméti maffiaper és az Energol-ügy, most úgy tűnik utóbbi segíthet az előbbiben már szentesített maffiavád megingatásában. A maffiaperben a bűnszervezet vádját a bíróság - Radnai László, első számú gyanúsított szerint - az Energol-ügyben fellelhető cégek üzleteit körülvevő személyi összefüggésekre alapozták. Az Energol-ügyben szerdán elmondott ügyészi vádbeszéd azonban azt mondta ki, hogy nem bizonyítható több vádlott esetében sem az azonos érdekcsoportba tartozás.

Ha a Legfelsőbb Bíróság a maffiaper felülvizsgálati eljárásában helyt ad az ügyész Energol-ügyben tett megállapításainak, és figyelembe veszi, hogy felmentésre javasolta a vád Drobilich Gábort, Csikós Józsefet és Ferencsik Attilát, utóbbi mentesülhet a Conti Car-ügyből terhére felróttak alól.

Radnai László maga állt fel szerdán a bíróságon, és kérte, hogy a bíróság gyorsítsa meg a 8 napon belül rendelkezésre álló jegyzőkönyv kiadását, vagy legalább a hanganyagot adják oda neki, mert arra neki és a maffiaperben elítélt társainak is szüksége van a Legfelsőbb Bíróság jövő héten (október 2-án) esedékes felülvizsgálati eljárásához. Ebben azt akarják bizonyítani, hogy mert nem tartják megalapozottnak a bűnszövetkezetben való tevékeny együttműködést.

Kettős én

Energolban: Radnai Lászlót adócsalással vádolják, a maffiaperben jogerősen elítélték emberölés előkészületének bűntette és fegyvercsempészetre való felbujtás miatt 12 év fegyházra. Csüllög Zsigmond az Energol-ügyben adócsalás miatt került felelősségre vonásra, a maffiaperben emberölés előkészülete miatt öt év fegyházbüntetést kapott. Ferencsik Attila, alias Brazil ellen az Energol-ügyben minden vádat ejtettek, a maffiaperben őt is emberölés előkészülete miatt ítélték el, hat év fegyházbüntetésre..

Ennek némileg ellentmond az Energol-ügy azon szála, amelyben több vádlott vallomása szerint Radnaiék mozgatták azokat a cégeket is, amik névleg nem tartoztak hozzájuk. A vallomások alapján kjelenthető: igazi nehézfiúk voltak, nem tűrtek ellentmondást. Ám ez a vádirat módosítása miatt már jogilag érdektelen.

Pedig az Energol-ügyben a vádbeszéd elején a vallomások összegzésében elhangzott az is, hogy Radnai László, Csüllög Zsigmond, Vadnai Gábor és Dévényi Tamás voltak, akik kerestek maguknak az olajüzlethez egy jövedéki engedéllyel rendelkező céget, és így bukkantak rá Sarnyai Roland Artristic&Creative Kft-jére. Sarnyai a kihallgatásokon azt mondta, bár utólag látja, hogy a cégét mire használták, ő olajat életében nem látott, csak havi 400 ezer forint fix fizetésért aláírta a szükséges papírokat, sokszor még üresen, és lebélyegezte azokat. Azt mondták neki, ha nem fogad szót, őt és családját is megölik. Amikor ki akart szállni, csúnyán összeverték. Sarnyai azt állította, rettegésben élt, álnevet használt, folyamatosan költözött. Sarnyai félelme az Energol harmadrendű vádlottja Tóth László (Az Aranykéz utcában felrobbantot Boros Tamás unokatestvére) szerint megalapozott volt, vallomásában ő is utalt arra, hogy Radnaiék nem kispályások.

A maffiaperben, Radnait jogerősen 12 év fegyházra, 10 év közügyektől való eltiltásra ítélte a bíróság emberülés előkészülete és fegyvercsempészetre való felbújtás miatt. A maffiaper vádirata szerint Radnai László irányításával hierarchikusan felépített bűnszervezet jött létre a kilencvenes években. A jól szervezett csoport irányítókból, közvetítőkből és végrehajtókból állt, anyagi forrásait pedig részben illegális eszközökkel teremtette elő. Az emberölés előkészületével, fegyvercsempészettel, lőfegyverrel való visszaéléssel és más bűncselekményekkel megvádolt társaság - a rendőrségi fogalmazás szerint szervezett bűnözői csoport - tagjai egy ellentétes érdekeltségű bűnözői csoporttal akartak leszámolni, hogy egy, a Balaton északi partján "befolyásos üzleti tevékenységet folytató" vállalkozó érdekeltségeit akár erőszakkal is átvehessék. Céljuk az volt, hogy a területszerzéskor akár erőszakos cselekményekkel is megtörjenek minden lehetséges ellenállást.

Pillanatnyilag ott tartunk, hogy négy év után összeomlott a vád az Energol-ügyben. Hat vádlottnak (Tóth László, Csüllög Zsigmond, Radnai László, Vadnai Gábor, Dévényi Tamás, Kovács Lászlónak letöltendő börtönbüntetést javasolt az ügyész, igaz, esetükben a letöltendő szabadságvesztés maximális büntetési tétele sem valószínű, hogy meghaladja az előzetesben már letöltött időt. Öt másik vádlottnak, köztük Sarnyai Rolandnak felfüggesztett szabadságvesztést, kettőnek, köztük a könyvelő Havas Miklósnak pénzbüntetést, ötnek, köztük Csikós, Józsefnek, Drobilich Gábornak és Ferencsik Attilának felmentést indítványozott az ügyész. Egy személy ügyét korábban már elkülönítették. A vád változása nyomán több százmillió forinttal csökkent a bűncselekményekkel okozott kár mértéke is. Az Energol-ügy a védőbeszédekkel folytatódik a Pesti Központi Kerületi Bíróságon, az elsőfokú ítélet várhatóan novemberben hirdetik ki.

Gyuris Ágnes Csüllög Zsigmond védője kiemelte, hogy az Energol-ügyben szó sem volt bűnszervezetről. Felmerült ugyan egy jól körülhatárolható érdekcsoport jelenléte, de ezt az ügyészség a bizonyítási eljárásban nem találta megalapozottnak.

Az ügyvédnő szerint védencének és társainak a maffiaper felülvizsgálati eljárásához azért van szüksége az Energol-ügy szerdai ügyészi perbeszédének anyagára, mert a maffiaperben is hivatkoztak a Conti Car-ügyre, ami az Energol per része.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek