Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

ENSZ BT-tag akar lenni Magyarország

2008.09.24. 15:59
Magyarország a 2012-2013-as évekre megpályázza az ENSZ Biztonsági Tanácsának ideiglenes tagságát, hangzott el az ENSZ-Akadémia előadásán Budapesten szerdán a Magyar ENSZ Társaság szervezésében.

Horváthné Fekszi Márta a Külügyminisztérium államtitkára elmondta, hogy Magyarország egyre aktívabban vesz részt az ENSZ különböző szerveinek munkájában, így egyre több képviselője van New Yorkban, Genfben, Bécsben, Rómában és Párizsban.

Azt is elmondta, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának 2012-2013-as tagságán kívül Magyarország megpályázza az ENSZ Emberjogi Tanácsában való részvételt is.

Simai Mihály akadémikus, a Magyar ENSZ Társaság elnöke kifejtette: az ENSZ-re leginkább a szegény államoknak van szükségük, ám az európai középhatalmak is felhasználhatják a szervezetet arra, hogy a döntéshozatalba beleszóljanak.

A professzor arra emlékeztetett, hogy a civil szervezetek is tudják hallatni hangjukat az ENSZ-et felhasználva, a világhatalmak pedig kedvezőbb feltételekkel viszik keresztül akaratukat az ENSZ-et felhasználva.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!