Natália
1 °C
7 °C

ENSZ-egyezmény a nemzetközi bűnszervezetek ellen

2000.12.13. 12:12
Az ENSZ-ben kedden aláírták a nemzetközi bűnszervezetek ellen megszületett első egyezményt Palermóban, ahol kedden elkezdődött a szervezett bűnözésről tartott konferencia. Kofi Annan ENSZ-főtitkár szerint a szerződés megfelelő eszköz arra, hogy a bűnözés ellen, mint globális probléma ellen harcolni lehessen.
Kofi Annan ENSZ-főtitkár és Carlo Azeglio Ciampi, az Olasz Köztársaság elnöke nyitotta meg azt a konferenciát, ami e hét pénteken fejeződik majd be. A nemzetközi szervezett bűnözésről tartott konferenciára a világ minden tájáról összesen 180 delegáció érkezett, akik a megnyitó előtt egy perces néma csönddel adóztak a maffia áldozatainak emlékének, megemlékeztek például az 1992-ben meggyilkolt Paolo Borsellino és Giovanni Falcone bírókról.

A 14 cikkelyből álló egyezmény arra kötelezi az államokat, hogy a büntető törvénykönyveikbe négy típusú bűncselekményt rögzítsenek, és összehangolják törvényhozásukat. A négyféle bűncselekmény a következő: szervezett bűnszervezetben való részvétel, pénzmosás, korrupció és az igazságszolgáltatás jó működésének akadályozása. Kofi Annan szerint ez az egyezmény mérföldkőnek tekinthető a maffia elleni harcban, természetesen a jogállam javára.

Az ENSZ-főtitkár arról is beszélt, hogy a bűnözőcsoportok a gazdasági globalizáció nyújtotta lehetőségeket és technológiáit is felhasználják, míg a maffia elleni küzdelemben csak elavult fegyverek álltak rendelkezésre. Annan úgy véli, hogy a durva társadalmat képviselő bűnszervezetek a bűnözőkkel, a drogkereskedőkkel, az embercsempészekkel közösen hasznot húztak a határok megnyitásából, a szabadpiacból és az új technológiákból. Ezek a csoportok befolyásosak, az érdekeik világosak, s milliárdos üzleteket bonyolítanak le, ugyanakkor nem legyőzhetetlenek, hangsúlyozta a főtitkár, aki a beszédében a szicíliai maffia, a Cosa Nostra elleni harcra is kitért.

,,Palermo népe nagy árat fizetett azért, hogy fellépett a szervezett bűnözés ellen". Kofi Annan itt Palermo operájára, a Teatro Massimora is utalt, amit 1998-ban nyitottak újra. Előtte több évig - a korrupció miatt - zárva volt. Piero Fassino olasz igazságügy-miniszter is a maffia elleni harc ,,fő" eszközének minősítette az egyezményt.

Leoluca Orlando, Palermo polgármestere szerint Palermóban még mindig létezik a maffia, azonban már elveszítette kulturális hegemóniáját, s többé nem ellenőrzi az embereket. A polgármester szerint a Palermo eddig a maffiát, ma viszont már a maffia elleni gyógymódot exportálja. Pino Arlachi, az ENSZ bűnmegelőzési irodájának igazgatója aláhúzta, hogy az egyezmény akkor válik igazán hatásossá, ha legkevesebb 40 állam parlamentje ratifikálja.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?