16:00, December 04.
Franciaország 0
Lengyelország 0
al-Tumama Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 04.
Anglia 0
Szenegál 0

Hullámvölgyben az amerikai 'tőzsde-maffia'

2000.06.15. 17:05
Az amerikai olasz maffia újabban a tőzsdén próbál befolyást szerezni. Ebben a törekvésében akadályozta meg az FBI, amikor több éves nyomozás után letartóztatott 120, a megvesztegetésekben és zsarolásokban résztvevő maffiózót. A vád szerint csalásokkal, zsarolásokkal, és nem kevés esetben erőszakkal jutottak hozzá ahhoz, amihez akartak, sőt végső esetben a gyilkosságtól sem riadtak vissza.
A letartóztatottak között sok hivatásos bróker is volt
Az öt legnagyobb New York-i maffiacsalád emberei is a között a 120 letartóztatott között vannak, akiket az FBI zsarolással, gyilkossággal és csalással vádol. A Cosa Nostra régóta próbálja befolyásolni a tőzsdét, módszerekben nem válogatva. A legutóbbi nyomozások tisztán kirajzolták azt a kört, akik alaposan gyanúsíthatóak a maffiával való együttműködéssel.

A vádak szerint a vádlottak több mint 50 millió dollár értékű csalásban vettek részt, amellyel megkárosították a tőzsdét. A vád szerint csalásokkal, zsarolásokkal, és nem kevés esetben erőszakkal jutottak hozzá ahhoz, amihez akartak, sőt végső esetben a gyilkosságtól sem riadtak vissza.

A szervezettségre jellemző, hogy a letartóztatottak között van egy detektív, illetve volt detektív, 57 hivatásos bróker, és a csalásban résztvevő cégek, illetve fantomcégek alkalmazottai és persze a verőlegények sem maradhattak el, akik a piszkos munkát végezték. A szervezet egyszerre négy helyen is tevékenykedett New York-ban, ezen kívül voltak még 'leányvállalatai' Dallas-ban illetve Salt Lake City-ben.

A maffiózók általában rendkívül alacsony összegekért jutottak hozzá a különböző értékpapírokhoz, ezzel jócskán megkárosítva a becsületes befektetőket. Az ily módon megszerzett értékpapírokat vagy továbbadták, vagy a megszerzett cégeket egyszerűen saját céljaikra használták fel. A kereskedés feletti uralom megszerzésével a maffia soha nem látott hatalomhoz juthatott volna, de az FBI szerint ez szerencsére nem sikerült.

Ennek ellenére nyílt titok, hogy a New York két legnagyobb maffiacsaládja a Bonnanók és a Colombók szövetségre léptek, illetve ebbe a szövetségbe bevontak még további három családot annak érdekében, hogy erejüket egyesítve közösen uralhassák a tőzsdét. A maffiacsaládoknak még jelenleg is vannak kapcsolatai a tőzsdeügynökökkel és a jövőben várhatóan saját embereiket fogják beültetni a jobb pozíciókba, amennyiben sikerül újra erőre kapniuk.

Az FBI egyelőre nem tart attól, hogy a Cosa Nostra hamarosan befészkelheti magát az üzleti éltnek ebbe az ágába, mivel a most letartóztatott személyek a maffián belül a legmagasabb körökhöz tartoztak, a jelenlegi letartóztatásokkal több, mint öt év 'munkáját' sikerült semmissé tenni. Valószínűleg újra hosszabb időnek kell eltelnie ahhoz, hogy a szervezett bűnözés ismét így befészkelhesse magát a tőzsdébe.

A következő falat a Wall Street lett volna
A feltételezések szerint a következő falat a Wall Street lett volna, amivel a Cosa Nostra vitathatatlanul is uralma alá vonta volna az értékpapírpiacot, valamint sikeresen próbálkoztak még a nyugdíjak, illetve lakáshitelek manipulálásával is, ami szintén nagyobb károkat okozott, illetve óriási összegeket juttatott a maffia kezére. A Cosa Nostra mai befolyása nem ismert, de egyesek feltételezni vélik, hogy a törvényhozásba és az igazságügybe ugyanúgy beleszólásuk van, tehát az sem lesz meglepő, ha a mostani letartóztatások, illetve a várható vádemelések nem lesznek különösebb hatással tevékenységére, csak lelassítják azt.

Barry W. Mawn, a nyomozás vezetője szerint sikerült évekkel visszavetni a maffia tevékenységét, de ez semmi esetre sem jelenti azt, hogy ezentúl a tevékenység megszűnik. ,,Nem számít milyen piacot próbál megszállni a maffia, a halpiactól egészen az értékpapír piacig a módszerek mindig ugyanazok: erőszak és fenyegetés" - mondta a BBC-nek adott nyilatkozatában Barry W. Mawn.  • Hírek
  • Hírek