Vencel
13 °C
23 °C

Wekler ügyei miatt otthagyta az SZDSZ-t Eörsi István

2004.08.15. 17:24
A liberális író azzal indokolja távozását az SZDSZ-ből, hogy a Wekler-ügyben "először a szabad demokraták történetében az ügyvivői testület arra az álláspontra helyezkedett, hogy a legalitás és a moralitás szférája egybeesik, vagyis ami törvényes, az egyben erkölcsös is". Kuncze Gábor az MTI-nek sajnálatosnak nevezte Eörsi István döntését.
Eörsi István író, az SZDSZ Országos Tanácsának tagja és a párt egyik alapítója vasárnap azt közölte az MTI-vel, hogy kilépett a Szabad Demokraták Szövetségéből, és erről levélben értesítette Kuncze Gábort, a párt elnökét.

Formálissá vált döntések

Az író az MTI-nek is eljuttatott levélben kifogásolja, hogy "az SZDSZ-ben a döntések szintjén formálissá vált a demokrácia." Fő indítéka azonban - mint írja - az volt, hogy Wekler Ferenc ügyvivő, parlamenti alelnök vissza nem térítendő költségvetési támogatásának ügyében "először a szabad demokraták történetében az ügyvivői testület arra az álláspontra helyezkedett, hogy a legalitás és a moralitás szférája egybeesik, vagyis ami törvényes, az egyben erkölcsös is".

"Megvetem a jobboldal vezetőit"

A levélben olvasható, hogy korábban, bel- és külpolitikai fenntartásai ellenére, azért nem lépett ki a pártból, mert "annyira megvetem a magyarországi jobboldal legtöbb vezetőjének és firkászának erkölcsi silányságát, gátlástalanságát, és a magyar múlt legundorítóbb posványaiba süppedt korszerűtlenségét, hogy úgy éreztem: szükségem van arra, hogy szervezett keretek között is fellépjek ellenük.

Az utolsó ügyvivői testületi üléssel azonban elkezdődött a párttörténet új korszaka, és ebben az új történetben már nem tudok részt venni".

Az SZDSZ Ügyvivői Testülete kedden hallgatta meg Wekler Ferencet szőlészettel foglalkozó cégének állami támogatása ügyében. A testület úgy foglalt állást, hogy az ügyben törvénysértés nem történt, Wekler Ferenc csak "élt s nem visszaélt az adódó lehetőségekkel". Wekler Ferenc ügye azért került az SZDSZ vezetősége elé, mert a szabad demokrata politikus, illetve családtagjai több mint 270 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott szőlőtelepítésre. Később az is kiderült, hogy Wekler annak a falunak, Mórágynak a szekszárdi borvidékhez csatolásáért lobbizott, ahol egyébként az újonnan vásárolt földjei fekszenek.

Wekler képviselői indítványát nem fogadta el ugyan a parlament, a földművelési tárca azonban rendeletében a szekszárdi borvidékhez csatolta a korábbi völgységi körzetből. A Szekszárdi Hegyközségek tanácsa nemrég kezdeményezte a döntés felülvizsgálatát.

Legutóbb 2002 nyarán távozott a pártból az SZDSZ két alapítója: Kis János filozófus, aki 1991 novemberéig a párt elnöke volt és Hack Péter jogász, 1990-től 2002-ig szabad demokrata országgyűlési képviselő.

Kuncze: sajnálatos döntés

Eörsi István "levelének számos olyan pontja van, amivel nem értek egyet, reagált Eörsi István levelére Kuncze Gábor. Az SZDSZ elnöke szerint például az SZDSZ ügyvivői testülte azt mondta, hogy Wekler Ferenc nem élt vissza a lehetőségekkel, hanem élt a lehetőségekkel és morális kérdésekben nem foglalt állást. Ezért aztán ennek alapján kilépni (...) túlzás, de természetesen én tudomásul veszem Eörsi István döntését és sajnálatosnak tartom" - mondta.