Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megfékezték az erdőtűz terjedését

2000.06.13. 09:08
A tűzoltók megfeszített munkával megfékezték a lángok továbbterjedését az ágasegyházi erdőben. A megyei katasztrófa-elhárítás igazgatója szerint folyamatos munkálatokra van szükség, és egyelőre nem becsülhető meg, mikorra sikerül eloltani az erdőtüzet.
Gergely János, a Bács-Kiskun megyei katasztrófa-elhárítás igazgatója elmondta, az éjszakai oltással sikerült megszüntetni a fellobbanó tüzeket, de változatlanul érvényben maradt a legmagasabb, ötös fokozatú készültség.

Hétfő éjjelre sikerült eloltani a fák lombkoronáit is elsősorban a felülről történt permetezéssel. Továbbra is 80 tűzoltó, 60 polgári védelmis, 200 katona folytatja az oltást., amelyben két helikopter és mezőgazdasági repülőgépek is segítik őket. A helikopterek és a repülőgépek, reggel felülről vizet szórva újrakezdik a fák nedvesítését.

Előzetes becslések szerint öt-hatszáz hektár fenyves, akácos, nyárerdő, borókás éghetett le.

Hétfőn a katasztrófa-elhárítás külön csoportot alakított, amely feladata, hogy a veszélyeztetett házakat védje. Nem csak körbeásták a házakat, de fecskendővel is oltottak, illetve mindent megtesznek, amit az útviszonyok megengednek.

Az erdőt három helikopterrel és öt mezőgazdasági permetező repülőgéppel oltották. Drámai fordulatot a szél megfordultával vett az erdőtűz: a sikeresnek vélt oltások után ugyanis ismét lángra lobbant a vasárnap délután egykor kigyulladt a fenyves. A lángok a sűrűbben lakott Sándor-telep felé terjednek.

A Belügyminisztérium Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának helyszínen tartózkodó szóvivője azt is elmondta, hogy a három helikopter közül egyet a Belügy-, kettőt a Honvédelmi Minisztérium bocsátott rendelkezésre, öt mezőgazdasági repülőgépet magánvállalkozók ajánlottak fel.

Adatok

A délután öt órára megérkezett két MI-8-as katonai helikopter mellett, melyek felülről permetezik a lángban álló fákat, 80 tűzoltó, 16 tűzoltó autó, 3 erőgép, 50-50 helyi lakos és katona vesz részt az oltási munkálatokban.

A szóvivő párhuzamot vont az ágasegyházi és a hét évvel korábbi kiskunsági erdőtűz között, ahol 2000 hektár égett, és ott is csak a légi oltással tudtak komoly eredményt elérni.

Ugyanakkor hozzáfűzte, hogy a tüzet igazán csak egy kiadós eső tudná megnyugtatóan eloltani. Továbbra sincs hír az eltűnt idős asszonyról.

A tűzoltók minden kért segítséget megkaptak az ágasegyházi erdőtűz megfékezéséhez, mind a honvédségtől, mind a polgári védelemtől, mind a vízmű vállalattól - közölte Geiger János ezredes, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Központ vezetője.

Mint elmondta: szakavatottan, összehangoltan folyik a védekezés, a szélnek, az időjárásnak azonban nem lehet parancsolni.

A tűzoltók, katonák, polgári védelmisek 50 foknál magasabb, időnként 80 fokos hőségben dolgoznak.

A helikopterek számára három vízfelvételi helyet jelöltek ki a közelben, az izsáki Kolon-tavat, a vadkerti-tavat, valamint a kecskeméti szabadidőközpontban lévő víztározót.

A veszélyeztetett tanyából az ott lakó családot már korábban kimenekítették, egyelőre az otthonuk megmentéséért folyik a küzdelem.

Az eddig becsült összes kár értéke 60 millió forint.

Az oltás során két személy sérült meg könnyebben, az egyik füstmérgezést kapott, a másikra pedig egy ág esett rá. Továbbra sincs hír viszont az eltűnt idős asszonyról.

A Kecskeméttől 20 kilométernyire lévő Ágasegyházán vasárnap délután gyulladt ki a 6x6 kilométeres fenyves.

Másutt is pusztít a tűz

Az ágasegyházi erdőtűzön kívül a tűzoltóknak a nap folyamán Bács-Kiskunban további munkájuk is akadt.
A tiszakécskei önkéntes tűzoltók egy szentkirályi erdőtűz oltására vonultak ki. Itt 600 négyzetméteren égett a száraz aljnövényzet és lángra lobbant egy takarmánytároló is, tele takarmánnyal.
A kiskunhalasi hivatásos önkormányzati tűzoltók Ágasegyházán kívül Kelebiára vonultak ki kora délután. Egy fenyves erdő égéséhez riasztották őket. Kiderült, hogy a tűz a magyar határtól pár száz méterre, Jugoszláviában van, de annak esetleges átterjedése miatt két fecskendővel ott maradtak a tűzoltók.

Valószínűleg egy fiatal házaspár okozta azt a kiterjedt erdőtüzet. A rendőrség egy 25 éves nőt és egy 27 éves férfit hallgatott ki Kecskeméten. Az első információk szerint a házaspár tüzet akart rakni a tanya közelében, ám a nagy szélre való tekintettel elálltak szándékuktól. Az előző napi tűz parazsa fölé azonban egy újabb rakást raktak, amely a nagy szélben begyulladt.

Mire föleszméltek, a lángokat már nem tudták megfékezni, a tanya pillanatok alatt körbeégett, majd a szomszédos gyümölcsös és erdő is lángra lobbant. A két személy kihallgatása jelenleg is folyik, ellenük gondatlanságból elkövetett természetkárosítás vétsége miatt indulhat eljárás.

Az ágasegyházi erdőtűzhöz hasonló, vagy talán annál is nagyobb méretű tűzre Bács-Kiskunban utoljára 1994-ben volt példa, amikor Bócsánál az ősborókás égett. Annak a tűznek az eloltása - közölte a kecskeméti tűzoltóság ügyeletes tisztje - két hétig tartott.