Megfékezték az erdőtűz terjedését

2000.06.13. 09:08
A tűzoltók megfeszített munkával megfékezték a lángok továbbterjedését az ágasegyházi erdőben. A megyei katasztrófa-elhárítás igazgatója szerint folyamatos munkálatokra van szükség, és egyelőre nem becsülhető meg, mikorra sikerül eloltani az erdőtüzet.
Gergely János, a Bács-Kiskun megyei katasztrófa-elhárítás igazgatója elmondta, az éjszakai oltással sikerült megszüntetni a fellobbanó tüzeket, de változatlanul érvényben maradt a legmagasabb, ötös fokozatú készültség.

Hétfő éjjelre sikerült eloltani a fák lombkoronáit is elsősorban a felülről történt permetezéssel. Továbbra is 80 tűzoltó, 60 polgári védelmis, 200 katona folytatja az oltást., amelyben két helikopter és mezőgazdasági repülőgépek is segítik őket. A helikopterek és a repülőgépek, reggel felülről vizet szórva újrakezdik a fák nedvesítését.

Előzetes becslések szerint öt-hatszáz hektár fenyves, akácos, nyárerdő, borókás éghetett le.

Hétfőn a katasztrófa-elhárítás külön csoportot alakított, amely feladata, hogy a veszélyeztetett házakat védje. Nem csak körbeásták a házakat, de fecskendővel is oltottak, illetve mindent megtesznek, amit az útviszonyok megengednek.

Az erdőt három helikopterrel és öt mezőgazdasági permetező repülőgéppel oltották. Drámai fordulatot a szél megfordultával vett az erdőtűz: a sikeresnek vélt oltások után ugyanis ismét lángra lobbant a vasárnap délután egykor kigyulladt a fenyves. A lángok a sűrűbben lakott Sándor-telep felé terjednek.

A Belügyminisztérium Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának helyszínen tartózkodó szóvivője azt is elmondta, hogy a három helikopter közül egyet a Belügy-, kettőt a Honvédelmi Minisztérium bocsátott rendelkezésre, öt mezőgazdasági repülőgépet magánvállalkozók ajánlottak fel.

Adatok

A délután öt órára megérkezett két MI-8-as katonai helikopter mellett, melyek felülről permetezik a lángban álló fákat, 80 tűzoltó, 16 tűzoltó autó, 3 erőgép, 50-50 helyi lakos és katona vesz részt az oltási munkálatokban.

A szóvivő párhuzamot vont az ágasegyházi és a hét évvel korábbi kiskunsági erdőtűz között, ahol 2000 hektár égett, és ott is csak a légi oltással tudtak komoly eredményt elérni.

Ugyanakkor hozzáfűzte, hogy a tüzet igazán csak egy kiadós eső tudná megnyugtatóan eloltani. Továbbra sincs hír az eltűnt idős asszonyról.

A tűzoltók minden kért segítséget megkaptak az ágasegyházi erdőtűz megfékezéséhez, mind a honvédségtől, mind a polgári védelemtől, mind a vízmű vállalattól - közölte Geiger János ezredes, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Központ vezetője.

Mint elmondta: szakavatottan, összehangoltan folyik a védekezés, a szélnek, az időjárásnak azonban nem lehet parancsolni.

A tűzoltók, katonák, polgári védelmisek 50 foknál magasabb, időnként 80 fokos hőségben dolgoznak.

A helikopterek számára három vízfelvételi helyet jelöltek ki a közelben, az izsáki Kolon-tavat, a vadkerti-tavat, valamint a kecskeméti szabadidőközpontban lévő víztározót.

A veszélyeztetett tanyából az ott lakó családot már korábban kimenekítették, egyelőre az otthonuk megmentéséért folyik a küzdelem.

Az eddig becsült összes kár értéke 60 millió forint.

Az oltás során két személy sérült meg könnyebben, az egyik füstmérgezést kapott, a másikra pedig egy ág esett rá. Továbbra sincs hír viszont az eltűnt idős asszonyról.

A Kecskeméttől 20 kilométernyire lévő Ágasegyházán vasárnap délután gyulladt ki a 6x6 kilométeres fenyves.

Másutt is pusztít a tűz

Az ágasegyházi erdőtűzön kívül a tűzoltóknak a nap folyamán Bács-Kiskunban további munkájuk is akadt.
A tiszakécskei önkéntes tűzoltók egy szentkirályi erdőtűz oltására vonultak ki. Itt 600 négyzetméteren égett a száraz aljnövényzet és lángra lobbant egy takarmánytároló is, tele takarmánnyal.
A kiskunhalasi hivatásos önkormányzati tűzoltók Ágasegyházán kívül Kelebiára vonultak ki kora délután. Egy fenyves erdő égéséhez riasztották őket. Kiderült, hogy a tűz a magyar határtól pár száz méterre, Jugoszláviában van, de annak esetleges átterjedése miatt két fecskendővel ott maradtak a tűzoltók.

Valószínűleg egy fiatal házaspár okozta azt a kiterjedt erdőtüzet. A rendőrség egy 25 éves nőt és egy 27 éves férfit hallgatott ki Kecskeméten. Az első információk szerint a házaspár tüzet akart rakni a tanya közelében, ám a nagy szélre való tekintettel elálltak szándékuktól. Az előző napi tűz parazsa fölé azonban egy újabb rakást raktak, amely a nagy szélben begyulladt.

Mire föleszméltek, a lángokat már nem tudták megfékezni, a tanya pillanatok alatt körbeégett, majd a szomszédos gyümölcsös és erdő is lángra lobbant. A két személy kihallgatása jelenleg is folyik, ellenük gondatlanságból elkövetett természetkárosítás vétsége miatt indulhat eljárás.

Az ágasegyházi erdőtűzhöz hasonló, vagy talán annál is nagyobb méretű tűzre Bács-Kiskunban utoljára 1994-ben volt példa, amikor Bócsánál az ősborókás égett. Annak a tűznek az eloltása - közölte a kecskeméti tűzoltóság ügyeletes tisztje - két hétig tartott.