Auguszta
-7 °C
0 °C

Mit keres egy erdélyi a magyar miniszterelnöki székben?

2003.09.25. 15:29
A magyar-román politikai kapcsolatok, és az erdélyi magyarok érdekeinek képviseletéről kirobbant vita a két hazai nagy párt között személyeskedő üzengetésbe torkollt az elmúlt napokban. A Fidesz többször is azt vetette a miniszterelnök szemére, hogy hagyja magát rutinszerűen megaláztatni Romániában. Kovács László szerint viszont a fideszes Németh Zsoltnak, mint Erdélyt elhagyó áttelepültnek a Lendvay utcából kisebb jogalapja van megítélni, mi jó az erdélyieknek, mint az RMDSZ vezetésének.
A státustörvényről kötött megállapodás, a magyar igazolvány és Medgyessy Péter romániai látogatása miatt az elmúlt napokban kiéleződött a vita az MSZP vezetése és a Fidesz határon túli ügyekben nyilatkozó politikusai között. Németh Zsolt azzal vádolta a miniszterelnököt, hogy hagyja magát "rituálisan megaláztatni" Romániában Adrian Nastase román kormányfő által, valamint azt állította, hogy Medgyessy megállapodása hátrányos a magyarság számára.

Erdélyibb az erdélyinél

Kovács László külügyminiszter szerdán több tévés interjúban is hangot adott azon véleményének, hogy Németh Zsolt "most erdélyibb akar lenni az erdélyieknél", holott a szerinte erdélyi születésű fideszes képviselő "elhagyta Erdélyt és áttelepült Magyarországra". Kovács szerint Németh Zsoltnak ezért "kisebb a jogalapja, hogy a Lendvay utcai székházból megmondja, hogy mi a jó az erdélyi magyaroknak, mint Markó Bélának és az RMDSZ vezetőinek, akik ott élnek Erdélyben".

Meglátta a napvilágot

Németh leszögezve, hogy Budapesten "látta meg a napvilágot", a külügyminiszternek címzett nyílt levelében azt kérdezi: "hány százezer vagy millió erdélyi vagy más határon túli magyar származásútól akarja megvonni a szabad véleménynyilvánítás jogát", "kinek-kinek származása alapján dönthetjük el, hogy milyen kérdésekben nyilváníthat véleményt". Majd azzal folytatja, hogy valószínűleg a "szocialista táboron belüli harcok" állhatnak a neki címzett támadás mögött, amely szerinte azt firtatja: "mit keresnek az erdélyiek Magyarország politikai vezetőrétegében, például a miniszterelnöki székben?".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!