Konrád
8 °C
26 °C

Nem tudni, mikor folytatódik a Madách-sétány építése

2004.06.22. 17:05
A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal moratóriuma parkolópályára állított több erzsébetvárosi építkezést. A külsős beruházókkal építtető önkormányzat a gyors megegyezés reményében tárgyalásokat folytat a KÖH-hel és a műemlékekért fellépő Óvás civil szervezettel is.
Ideiglenesen leálltak a 100 milliárdos költségvetésű Madách-sétány munkálatai; ezek keretében bontanák le az egykori ezüstműves műhelyt a Holló utca 11.-ben. Ez az épület pedig szerepel azon a hetven tételből álló listán, amelyet a KÖH állított össze nemrégiben a Kiskörút és a Klauzál tér között lévő, műemléki védelemre érdemes épületekről. Mint ismeretes a múlt héten az Óvás nevű civil szervezet tiltakozott a régi pesti zsidónegyed több épületének bontása miatt; ezt követően a KÖH ideiglenes műemléki védelmet rendelt el a területre. Az önkormányzat értetlenül áll a moratórium előtt, nem érti, hogy négy évvel ezelőtt miért fogadta el a hivatal a szabályozási tervet, ha most megvétózza azt. A műemlékvédelmi döntés azonban nem érinti a már meglévő szerződéseket, hiszen egy ilyen döntés több milliárd forintnyi kártérítési kötelezettséggel járna.

Az Óvással kedd délelőtti sajtótájékoztatója előtt tárgyalt Hunvald György, a VII. kerület polgármestere; elmondása szerint álláspontjaik közeledtek, a jövő héten közösen tekintik majd át a lebontásra váró épületek statikai állapotát, ezt követően pedig a sajtó előtt ütköztetik véleményeiket a gyors megegyezés reményében.

Erzsébetváros lakásokat építtet befektetőivel

A Belső-Erzsébetvárosban 16 "gazdaságosan nem megmenthető" épületet ítéltek bontásra a városrészben; az önkormányzat nem szeretné, hogy a lakosok elköltözzenek, ezért a lebontott épületek helyén lakásokat építtet a befektetőkkel. Azért kell külsős befektetőket bevonni, mert a munkálatokra nem jutna pénz önkormányzati vagy állami forrásokból, a lakók kiköltöztetése több százmillió forintba kerülne, az uniós pályázatokon pedig csak a közterületek rehabilitációjára lehet pénzt nyerni.

Benyomáskeltő beruházások

Jelenleg végzik a VII. kerületi homlokzatok mosását, ami "kelthet egy olyan benyomást, hogy itt törődünk az épületekkel" - mondta Hunvald. Közben nyolc ütemben folyik a Király utca Deák tér és Nagymező utca közti teljes átépítése, amit hivatalosan ez év november 25-ig fejeznek be. Novemberig szándékoznak lezárni a Rózsák tere felújításának első szakaszát - itt éjszakára zárható templomkertet fognak létrehozni. A Gozsdu udvar rehabilitációját nem veszélyezteti a műemlékvédelmi döntés, tehát ennek is hamarosan nekiláthat az önkormányzat. Ami pedig a jövőbeni terveket illeti, a polgármester hétfőn tárgyalt a klauzál téri csarnok rehabilitációjáról és egy mélygarázs esetleges építéséről a helyi Spar vezérigazgatójával.