A magyar kormány perli az Esmeraldát

2000.04.01. 18:23
A magyar kormány megtette az első jogi lépéseket annak érdekében, hogy a februári ciánszennyezés miatt mind a magyar állam, mind az összes károsult lehetőleg maradéktalan kártérítést kapjon. A Kincstári Vagyoni Igazgatóság hivatalos meghatalmazásokat adott az üggyel foglalkozó magyar ügyvédeknek, és egy ausztrál ügyvédi irodának.

Hende Csaba, az Igazságügyi Minisztérium politikai államtitkára a kérdésről nyilatkozva elmondta:" A magyar állam kártérítési igényének érvényesítése keretében előzetes bizonyítási eljárás iránti kérelmet nyújtottunk be a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. Szakértő kirendelését kérjük a bíróságtól a bekövetkezett kár tényének, jellegének és az okozati összefüggésnek a tisztázása érdekében. A ciánszennyezést okozó nagybányai (Baia Mare) Aurul vállalat ausztrál társtulajdonosa, az Esmeralda Exploration társaság ellen megindult csődeljárásban a magyar kormány által meghatalmazott ausztrál ügyvédi iroda bejelentette a magyar kormány kártérítési igényét az Esmeralda részvénytársaság ellen".

Hétfőn tartják Budapesten a négy Tisza menti ország környezetvédelmi miniszterei azt a tanácskozást, melyen a Tiszát ért szennyeződésekkel kapcsolatos nemzetközi teendőket vitatják meg. Romica Tomescu román környezetvédelmi miniszter a megbeszélésről adott előzetes nyilatkozatában így nyilatkozott: "Közös lépéseket teszünk annak érdekében, hogy felleljük és biztosítsuk az anyagi forrásokat a szennyezési kockázatok csökkentése érdekében szükséges beruházásokhoz a határ menti térségben.

Az érdemi munka egy háromoldalú szakértői bizottságra vár, amely első ülését május elején, Románia területén tartja. A mostani budapesti találkozó meghatározza és megerősíti majd ezt az együttműködést. A megoldási lehetőségek között szerepel az is, hogy a szomszédos országokkal egyeztetett terveket dolgozunk ki a külső finanszírozás reményében. Köztudott, hogy az Európai Unió, egyes nemzetközi szervezetek és kormányok a környezetvédelmi problémák közül a határokon átnyúló problémák megoldásának adnak elsőbbséget".

A miniszter megerősítette, hogy az elmúlt időszakban történt környezeti balesetek ügyében megkerülhetetlen a felelősség kérdése: "A felelősség a szennyezőt terheli, azt a gazdasági vállalatot, amely a szennyezést elkövette. A "szennyező fizet" elvet alkalmazzuk. A román törvénykezés értelmében az illetékes hatóságok állapítják majd meg a felelősséget. Az ezzel kapcsolatos vizsgálatok már megindultak"