Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

A magyar kormány perli az Esmeraldát

2000.04.01. 18:23
A magyar kormány megtette az első jogi lépéseket annak érdekében, hogy a februári ciánszennyezés miatt mind a magyar állam, mind az összes károsult lehetőleg maradéktalan kártérítést kapjon. A Kincstári Vagyoni Igazgatóság hivatalos meghatalmazásokat adott az üggyel foglalkozó magyar ügyvédeknek, és egy ausztrál ügyvédi irodának.

Hende Csaba, az Igazságügyi Minisztérium politikai államtitkára a kérdésről nyilatkozva elmondta:" A magyar állam kártérítési igényének érvényesítése keretében előzetes bizonyítási eljárás iránti kérelmet nyújtottunk be a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. Szakértő kirendelését kérjük a bíróságtól a bekövetkezett kár tényének, jellegének és az okozati összefüggésnek a tisztázása érdekében. A ciánszennyezést okozó nagybányai (Baia Mare) Aurul vállalat ausztrál társtulajdonosa, az Esmeralda Exploration társaság ellen megindult csődeljárásban a magyar kormány által meghatalmazott ausztrál ügyvédi iroda bejelentette a magyar kormány kártérítési igényét az Esmeralda részvénytársaság ellen".

Hétfőn tartják Budapesten a négy Tisza menti ország környezetvédelmi miniszterei azt a tanácskozást, melyen a Tiszát ért szennyeződésekkel kapcsolatos nemzetközi teendőket vitatják meg. Romica Tomescu román környezetvédelmi miniszter a megbeszélésről adott előzetes nyilatkozatában így nyilatkozott: "Közös lépéseket teszünk annak érdekében, hogy felleljük és biztosítsuk az anyagi forrásokat a szennyezési kockázatok csökkentése érdekében szükséges beruházásokhoz a határ menti térségben.

Az érdemi munka egy háromoldalú szakértői bizottságra vár, amely első ülését május elején, Románia területén tartja. A mostani budapesti találkozó meghatározza és megerősíti majd ezt az együttműködést. A megoldási lehetőségek között szerepel az is, hogy a szomszédos országokkal egyeztetett terveket dolgozunk ki a külső finanszírozás reményében. Köztudott, hogy az Európai Unió, egyes nemzetközi szervezetek és kormányok a környezetvédelmi problémák közül a határokon átnyúló problémák megoldásának adnak elsőbbséget".

A miniszter megerősítette, hogy az elmúlt időszakban történt környezeti balesetek ügyében megkerülhetetlen a felelősség kérdése: "A felelősség a szennyezőt terheli, azt a gazdasági vállalatot, amely a szennyezést elkövette. A "szennyező fizet" elvet alkalmazzuk. A román törvénykezés értelmében az illetékes hatóságok állapítják majd meg a felelősséget. Az ezzel kapcsolatos vizsgálatok már megindultak"

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?