Dömötör
9 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Orbán Viktor, Esztergom fürdőmestere

2005.11.18. 10:55
Orbán Viktor középkorú hölgyekkel és nyugdíjas nénikkel ismerkedett az esztergomi élményfürdőben, miután átadta a Széchenyi-terv támogatásával felépült Aquaszigetet. A közel négymilliárdos beruházást hisztérikus pártharcok kísérték a városban, amelyről a polgármester még az ünnepélyes megnyitó során sem volt képes elfeledkezni. Meggyes Tamás lényegében csak felsorakozott híveinek adta át a fürdőt, a beruházás zavaros ügyei miatt folyamatosan kekeckedő helyi szociknak biztos nem.

Az egész ország lassan egy nagy élményfürdővé válik, Esztergomban is felavatták az Aquaszigetet. Nem nagy cucc, ma már néhány ezres kis falvaknak is van ilyenjük, csak győzzék fenntartani, kihasználni. Láttunk már Nyugat-Európában központi támogatásból a tenger mellé újonnan felépített csúszdaparkot gazzal felvert kövek közt rozsdásodni és elmondhatjuk, az csúnya látvány.

Hajrá Esztergom


Tekintse meg képeinket!

Drukkoljunk Esztergomnak, hogy sikerüljön felvenni a versenyt a szomszédos párkányi nagy termálfürdővel (ott melegebb a víz, de nincs lefedve), vagy a közeli visegrádi termállal. Drukkoljunk, hogy ha fel akarja lendíteni az idegenforgalmat, akkor gyorsan építsen hozzá egy hotelt is, a vendégeknek ugyanis ma alig van hol megszállniuk a városban.

Egy ilyen avatás után azonban nem jó fanyalogni. Mégiscsak felépült valami, és ez - minden irónia nélkül - alapvetően jó. Ahogy az már az ilyen nagyobb beruházásoknál lenni szokott, persze ezt az építkezést is hisztérikus politikai hadakozás és zavaros gazdasági ügyek kísérték.

Fanyalogni ott volt a helyi MSZP. Ők tették a dolgukat, vigyázó szemüket a 3,6 milliárd forintos beruházásra vetették és folyamatosan azt kifogásolták, hogy átláthatatlanul bántak a közpénzekkel (lásd keretes írásunkat). A kommunikációs háborúban aztán vélhetőleg öngólt lőttek: ők lettek ugyanis az ellendrukkerek, a kákán is csomót kereső, Esztergom közös ügyét fúró páriák, míg a fideszes vezetés ugyebár tűzön-vízen át tette a dolgát, mert jót akart Esztergomnak.

Felfokozott hangulat

Az új fürdő előtti téren ebben a felfokozott hangulatban tartották az ünnepélyes átadási ceremóniát. Voltak, akik táblát hoztak, amire azt a szellemes versikét írták, hogy „Széchenyi terv nem lett volna, élményfürdő sem lett volna!” vagy „l. és h. (így kisbetűvel) sorozatos feljelentése ellenére kész a fürdő. Ez van!”

Ez van. A dolgok láthatólag annyira elmérgesedtek az esztergomi bazilika tövében, hogy Meggyes Tamás fideszes polgármester lényegében csak felsorakozott híveinek adta át a fürdőt, a helyi szocialistáknak biztos nem. Meggyes nem csillogtatta meg államférfiúi, pontosabban városférfiúi erényeit. Aktuálpolitikai és személyeskedő felvezetője első mondataiban már a helyi szocialisták egyik emberén, aztán pedig az egykori sportminiszteren, ma pedig Armani-öltönyös miniszterelnökön élcelődött.

Ezután viccesen próbálta meg felmelegíteni a hidegben fagyoskodó több ezer lelkes helyi polgárt, mondván az átadást azért nem a fürdőn belül tartják meg, mert a nép egy hasonló ceremónia alkalmával Pápán a vízbe dobta örömében a polgármestert.

Orbán Viktor ismerkedik

A fideszes vezetésű város nagyon hálás Orbán Viktornak, ezért őt is meghívták az átadó ünnepségre. Meggyes Tamás egyenesen Esztergom hídembereként aposztrofálta a volt miniszterelnököt, elvégre az ő ideje alatt épülhetett meg újra a párkányi Duna-híd.

Orbán Viktor mindezek alapján tehát most Esztergom fürdőmestereként érkezett a városba. A pártelnök beszédében frappánsan foglalta össze a fent vázolt politikai szituációt, miszerint ennyi kakaskodás és lökdösődés ellenére jó látni, hogy ebben az országban vannak, akik dolgoznak, fejlesztenek, létrehoznak valamit. Mint már megtanultuk, ők azok, akik lezárják a múlt vitáit és átlépnek a jövőbe.

Orbán beszédében egyszerre volt a globalizáció és a testvériség híve (a híd összeköt minket szomszédainkkal) és szigorú piacvédő (a fürdőt magyar vállalkozások építették, amellyel magyar embereknek adtak munkát). Méltatta egykori gazdasági minisztere találmányát, a Széchenyi-tervet, amely nem adományt adott, hanem minden egyes forint mellé még több forintot vonz a városba.

Orbán Viktor ezután átvágta a nemzetiszínű szalagot, majd Finta József, a ház tervezője végigvezette őt a medencék és szaunák között. A kormányfőhöz menetközben többen odamentek, mintha régi ismerősként köszöntenék őt. Volt, aki autogrammot kért, de Orbán Viktor is leszólított az egyik medence mellett egy középkorú hölgyet és elmesélte neki, hogy érdemes kimenni a szabadba is, mert ott is nagyon érdekes dolgokat lehet látni. Orbán egyébként szinte végig inkább a középkorú- és nyugdíjas hölgyek társaságát kereste, velük beszélgetett, sőt közös fotót is készített.

Bazilika-zöld


Klikk a képre!

Persze a lényeg a fürdő. Ez itt nem műkritika, csak gyors magánvélemény: a Finta József irodája által tervezett építmény első frontja leginkább egy bunker- és raktáráruház-elemekkel operáló, penészzöldre oxidálódott modern vasútállomásra emlékeztet. Nem csúnya, nem szép. A hátsó front ennek épp ellenkezője: hatalmas üvegfelületeivel, düledező síkjaival, a csúszdák szertelen vonalaival kifejezetten izgalmas összbenyomást kelt.

Az építészkirály rövid köszöntőjében maga adott újabb ötletet műve szóba öntéséhez, miszerint nevezték az Aquaszigetet már lezuhant birodalmi rombolónak is. Végül is az a jó, ha egy építmény gondolatokat ébreszt az emberben.

Mint megtudtuk, az épület külsejét uraló halványzöldes színnek valódi szimbolikus jelentése van: ilyen színű ugyanis a Bazilika teteje és ilyen a párkányi híd is. Megfelelő nézetből az egyik medence partjáról fel is lehet látni a híres kupolára, vagy ha jobban tetszik, a kupola bámul ránk, amint fürdőnadrágban élményfürdőzünk.

A belső térről leginkább az mondható el, hogy igazi aquaparkos jellege van. Nagy, világos és harmonikus térben vagyunk, ahol vízesések, hidak, szaunák, pálmák, műsziklák, télikertek és szabálytalan formájú medencék, csúszdák között sétálgathatunk. Több medence van a szabadban is.

Az Aquasziget 15 ezer négyzetméternyi területet foglal el, 2 ezer négyzetméternyi nyitott és fedett vízfelülettel. A nagyközönség péntektől látogathatja, az egész napos felnőttjegy 2100 forintba kerül, a nyugdíjasoknak, illetve a 6-16 éveseknek 1300 forintot kell fizetniük, 6 éves kor alatt a belépés ingyenes.

Tűzön-vizen át

Esztergom még az Orbán-kormány idején, 2001-ben nyert pályázatot a Széchenyi-tervből az élményfürdő építésére. Az eredeti tervek szerint 2,1 milliárd forintba került volna a beruházás. A tenderen azonban a legolcsóbb ajánlat 4 milliárd forint volt. A beruházást végül csökkentett műszaki tartalommal 3,6 milliárd forintért kezdte meg 2003-ban a Contur-Bau Rt.

A város megalakította az Esztergomi Fürdő Rt-t, amelynek ügyvezetőjeként a képviselő-testület Lengyel Józsefet választotta. Az MSZP legélesebben őt támadta, mert úgy látták: a Fürdő Rt. és vezérigazgatója ellenőrizhetetlenné teszi az állami támogatás felhasználását. Ebben az ügyben nyomozást is elrendeltek.

Az átadást eredetileg 2004. április 15-re tervezték, de a határidőt kétszer is módosítani kellett: először 2005 februárjára, majd novemberére. Miután az építkezés 2005 elején leállt, az önkormányzat június 17-én szerződést bontott az addigi beruházóval, a Contur Bauval. A helyi ellenzék szerint nem volt tisztázott, hogy a munkálatok a beruházó vagy az önkormányzat miatt késlekedtek.

A képviselőtestület július 7-én úgynevezett hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos közbeszerzési eljárás hirdetett meg. Erre öt pályázót hívtak meg. A beruházást végül egy négy cégből - a Contur Bau korábbi alvállalkozóiból - álló konzorcium folytatta tovább. Többek szerint kifogásolható volt, hogy a meghívásos tárgyalásos eljárásban egy meg nem hívott partner adjon ajánlatot, illetve, hogy végül csak egy ajánlatból lehessen választani.

A Közbeszerzési Döntő Bizottság ugyanakkor mindössze adatszolgáltatásra kötelezte emiatt a hivatalt, az eredményhirdetést és az azt követő szerződéskötést nem akadályozta meg. A KDB szerint a közbeszerzési eljárás törvényes volt, és nincs helye fellebbezésnek.

Mindezzel részben összefügg Csomor Sándor jegyző október 18-i menesztése is. A jegyzőt különböző fegyelmi ügyekben találták vétkesnek. A önkormányzat szerint a város vezetése és a jegyző között súlyos feszültségek alakultak ki, ahogy egy hivatalos közlemény fogalmaz, a jegyző „kerékkötőjévé vált a városban a közakarat érvényesülésének”. Csomor Sándor ugyanakkor az Index kérdésére azt mondta: az volt a baj, hogy „a polgármestert zavarták a jogszabályok”.

A várost az elhúzódó munkálatok miatt az a veszély fenyegette, hogy ha november közepéig nem nyitják meg a létesítményt és nem készül el a pénzügyi beszámoló, vissza kell fizetnie a több száz milliós állami támogatást. Ezt sikerült elkerülni. Szeptember 15-én megtörtént a műszaki átadás.

A fürdőépítés végső költsége az átadásig elérte a 3,6 milliárd forintot. A Széchenyi-tervből jövő 900 millió forintos támogatás egy 2003-as jogszabályváltozás miatt 720 millióra csökkent. Az áfa és az állami támogatás levonása után az önkormányzati költségviselés 2,4 milliárd forint volt - közölte a polgármester.