Főzelék helyett csirkecomb a kórházakban?

2007.11.07. 16:23
A kórházakban már idén kétféle, választható menüt kell kínálni a betegeknek, naponta kell gyümölcsöt, müzliszeletet vagy joghurtot is adni, jelentette be Horváth Ágnes egészségügyi miniszter. A tárca a mostani átlagosan 350 forintról még az idén 550 forintra növeli az egy főre jutó élelmezési költséget.

Javítani akar a kórházi koszton az egészségügyi miniszter. A kórházakban ma átlagosan 350 forintot fordítanak egy ember napi élelmezésére, de van, ahol 200 forint/beteg az átlag, mondta Horváth Ágnes. Ebből nem lehet elegendő mennyiségű és megfelelő minőségi ételt adni, és szégyen, hogy a beteget látogató családtagoknak kell az alapvető élelmiszereket is bevinni, közölte a miniszter.

Klikkelj!

Az Egészségügyi Minisztérium, pontosabban az Egészségbiztosítási Alap az év utolsó hónapjaiban ezért 2 milliárd forintot fordít a kórházi étkezés minőségének javítására. További 1 milliárd forintot szánnak az étkezés körülményeinek jobbá tételére, így tálcák, tálalók, kancsók, tálcaszállító konténerek, teafőzők, kenyérpirítók vagy mikrohullámú sütők beszerzésére.

A kórházakban ezzel az egy fő étkezésére fordítható összeg napi 550 forintra emelkedik. Költhetnek többet is étkeztetésre, de napi 550 forint + áfánál kevesebbet nem, szögezte le Horváth Ágnes. (A miniszter ígérete szerint a jövő évi költségvetés is biztosítja ezt az emelt összeget).

Az egészségügyi miniszter rendeletben írja elő, hogy minden nap kétféle menüt kínáljanak ebédre a betegeknek. A betegeknek emellett naponta friss gyümölcsöt vagy zöldséget, és kiegészítő kis étkezést, müzli szeletet, joghurtot is kell adni.

A minisztériumban tartott sajtótájékoztatón szemléltették is a mai sanyarú kosztot és a szép jövőt. Az egyik oldalon egy tálcán nem túl bizalomgerjesztő főzelék és egy pohár víz volt látható. A másik oldalon a választható A és B menü, szépen díszített csirkecomb rizzsel, tészta szósszal, narancs és gyümölcslé.

Katt a képekért!

A kórházakba kerülő betegek 30-50 százaléka nem kap megfelelő táplálékot, mondta a sajtótájékoztatón Antal Emese a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke. Martos Éva, az Országos Élelmezéstudományi Intézet főigazgatója egy 2003-ban, 16 kórházban végzett felmérés eredményeit idézve arról beszélt, hogy a kórházakban a szív és érrendszeri betegek 40 százaléka kapott zsíros ételt, ami a betegségüket figyelembe véve nem mondható túl egészségesnek.

Táplálkozástudománnyal foglalkozó szakértők segítségével ezért meghatározzák azt, hogy a betegnek naponta minimálisan milyen táplálékot kell kapnia. Az egészségügyi miniszter minden kórházban előírja élelmezési munkacsoport létrehozását is, amelyben egy dietetikus koordinátor és egy ápolásban vagy gyógyításban dolgozó szakember személyre szabott táplálkozási követelményeket állapít meg.

Horváth Ágnes arra bíztatta a betegeket, hogy a kórházakban hamarosan kérjék számon, ha nem megfelelő a koszt. Emellett az Egészségbiztosítási Felügyeletnek joga lesz ellenőrizni, hogy a betegek ellátása a rendeletnek megfelelően történik-e.

A vizitdíjnak köszönhető?

A kórházi étkeztetés fejlesztése Horváth Ágnes elmondása szerint a vizitdíjnak és a napidíjnak köszönhető. Az azonban már nyár végén tudható volt, hogy a kórházi étkezés fejlesztését is abból fedezik, hogy az Egészségbiztosítási Alap idén először nem veszteséges, sőt 25 milliárd forint körüli többlettel zárja az évet.

Az összefüggés a vizitdíj és a kórházi napidíj bevezetése és a Egészségbiztosítási Alap pozitív egyenlege között közvetett de szoros, mondta az Index kérdésére a tárca munkatársa. A vizitdíj jelentősen korlátozta az orvoshoz fordulások számát, emiatt drasztikusan csökkentek az Egészségbiztosítási Alap felesleges gyógyszerkiadásai, mondott egy példát a tárca illetékese.