Előregyártott közbeszerzés: a külügy tudott Gát jólinformáltságáról

2003.03.24. 04:52
A Külügyminisztériumban is tudták, hogy a BM-mel közösen közbeszerzésre meghirdetett EU-népszerűsítő rajzfilmsorozatot már hónapok óta gyártják. Az egyik induló cég levélben kért magyarázatot arra, hogy Gát György producer vállalkozása miért dolgozik tavaly december óta az idén február 12-én 11 napos határidővel közzétett pályázaton. A minisztérium nem reagált a kérdésére.
Az Index információi szerint a Kül- és a Belügyminisztérium fele-fele arányban összesen 400 millió forintot szánt az európai csatlakozást népszerűsítő, és az uniós szabályokat ismertető 35 részes "népszerű" rajzfilmsorozat elkészíttetésére. A kiírt gyorsított közbeszerzési pályázat győztesét csak a héten hirdetik ki, de úgy tűnik, minden érintett tudja, hogy már dolgoznak rajta.

Folynak a munkálatok

Államilag drágított
Az EU-val kapcsolatos tudnivalókat népszerűsítő filmsorozat pályázata nem tartalmazott költségvetési keretet a 35 részes filmhez. A szakma előzetes becslései alapján a valódi keretnél szerényebb összegre szóltak. A Varga Stúdió egy 4-5 perces rész előállítását 2-4, a sorozat egészét pedig 100 milliós vállalkozásra becsülte. A Focus-Film szerint a kiírás feltételei azonban ennél is jobban megdrágítják az előállítási költségeket. Megsokszorozza a kiadásokat ugyanis, hogy a piacon megszokottnál is feszítettebb tempóban kellene elvégezni a munkálatokat, és pluszköltség az is, hogy pályázatban kikötötték a hazai gyártást. Egy összességében 140-170 perces sorozat előállításában a munkadíjak mellett komoly tételt jelentenek a jogdíjak is, amit a forgatókönyv, a látványtervek és a zene után is ki kel fizetni.

A magyar állam egyébként mintegy másfél évtizede nem adott nagy megrendelést a hazai rajzfilmeseknek. Utoljára 1993-ban írtak ki az államot érintő kérdésben ismertterjesztő filmre pályázatot. Akkor az ÁVÜ 28 millió forintot fizetett ki előlegként a Magyar Fórum Kft.-nek egy privatizációs propagandafilmért, amelynek megírásával Csurka Istvánt bízták meg, a filmből azonban gyakorlatilag semmi sem készült el.

Múlt hétfői cikkünk nyomán Gát György producer elismerte, már "gőzerővel" folynak a sorozat munkálatai, holott az eljárást lefolytató a Belügyminisztérium Beszerzési és Kereskedelmi Rt. csak február közepén írta ki a közbeszerzést, és még nem hirdettek eredményt. A Família Kft. egykori producere a pályázaton egy konzorciummal indult, amelyben megnyerte magának az Oscar-díjas, ám hosszabb sorozatokkal eddig soha nem próbálkozó Rófusz Ferencet és a kecskeméti rajzfilmeseket. Az Index cikkére reagálva, amelyben a hazai rajzfilmes szakma több képviselője jelezte aggályait a pályázattal kapcsolatban, Tar József, a BM Beszerzési és Kereskedelmi Rt. vezérigazgatója a Belügyminisztérium nevében is elhatárolódott attól a feltételezéstől, hogy már a kiíráskor eldőlt volna a hazai rajzfilmipar eddigi legnagyobb összegű állami megrendelésének sorsa.

A minisztérium nem reagál

A pályázat illetékesei azonban már rögtön a pályázat meghirdetését követő napokban kaptak információt arról, hogy Gát vállalkozása "már december óta dolgozik a projekten". Az Index birtokába került az egyik pályázó, Szabó Árpád által írt levél. Szabó jelenleg a Focus Animation prodecere, korábban pedig a nemzetközileg ismert Loonland Animation Kft. egyik tulajdonosa és művészeti vezetőjeként már készített hasonló sorozatokat és egészestés rajzfilmeket. Ezekre és az évtizedes gyártói tapasztalatára hivatkozva az esélyegyenlőség érdekében kért magyarázatot a Külügymisztérium illetékesétől. Kérdésének lényege az volt, hogy a szakmai szemmel lehetetlenül rövid határidős pályázaton az egyik résztvevő miért kaphatott két, két és fél hónappal több felkészülési lehetőséget. A minisztérium a személyes konzultációt elutasította, válaszlevelében pedig nem reagált a kérdésére. A nemzetközi sikereiről közismert Varga Stúdió viszont már meg sem próbálta teljesíteni a "szándékosan" nehezített akadályokat. A cég ügyvezető igazgatója, Erkel András is úgy nyilatkozott, hogy a kiírási feltételek a szakmai tapasztalatok alapján irreálisak voltak.  • Tippek
  • Hírek