Nem olyan szabad a szabad orvosválasztás

2006.11.07. 13:39
Az egészségügyi miniszter törvényjavaslatot nyújtott be a parlamentnek, mely szerint csak akkor lehet biztos egy kismama abban, hogy saját kezelőorvosa vezeti le a szülést, ha az Országos Egészségbiztosító Pénztár költségeinek 30 százalékát kifizeti. Így egy saját orvos által levezetett szülés ára legalább 25 ezer forint lesz, de ennek akár a duplája is lehet, mindezzel a hálapénzt akarják hivatalos mederbe terelni.

Költségesebbé válhat a szülés azoknak a kismamáknak, akik a választott orvosuknál szeretnének szülni, derül ki az egészségügyi minisztérium októberben benyújtott törvényjavaslatából. Ha a parlament jóváhagyja a javaslatot, akkor a kismamák, ha kezelőorvosuk a szülés időpontjában nincs ügyeletben, berendelhetik őt, de csak térítés ellenében, azaz az anya állná a szülés költségének 30 százalékát.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) adatai szerint jelenleg egy komplikációmentes szülés 85 ezer forint, ami nem tartalmazza például az epidurális érzéstelenítés árát, egy császármetszéses szülés ennél lényegesen drágább, mindenféle komplikáció nélkül eléri a 170 ezer forintot. Az a kismama tehát, aki ragaszkodik ahhoz az orvoshoz, aki legalább 9 hónapon át folyamatosan kezelte, a szülésért legalább 25 500 forintot fog fizetni, de költségei meghaladhatják akár az 50 ezer forintot is.

Csak háziorvost lehet ingyen választani

A szabad orvosválasztás a hatályos törvények szerint sem biztosít a betegek számára teljes szabadságot, mondta el az Indexnek Pálfi Éva, a Betegjogi, Ellátottjogi és Gyermekjogi Közalapítvány betegjogi szakreferense. A jelenlegi szabályozás szerint is csak háziorvost lehet választani, de itt is az orvosnak csak akkor kötelessége elfogadni a páciens társadalombiztosítási kártyáját (tb-kártya), ha területileg oda tartozik. Minden más esetben közösen kell megegyeznie az orvosnak és a páciensnek, az orvos döntését befolyásolhatja például leterheltségének mértéke, bár tevékenységének finanszírozásához bizonyos mennyiségű tb-kártyát mindenképpen érdemes összegyűjtenie, tette hozzá Pálfi.

A szabad orvosválasztás természetesen létezik az ellátás egyéb területein is, azonban több olyan eset is létezik, ahol az OEP nem finanszíroz minden költséget. Ha például valakit a háziorvosa beutal a legközelebbi intézménybe kezelésre, de valamilyen okból a beteg egy földrajzilag távolabbi intézményt választ, úgy az OEP az útiköltséget nem téríti, a kezelés viszont továbbra is államilag finanszírozott marad.

Az Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet tanulmányából kiderül, hogy a háziorvos kiválasztásának alapjoga a legtöbb európai egészségügyi rendszerben létezik, szakorvosokat azonban ennél korlátozottabban választhatnak, hogy csak a szakmailag bonyolultabb esetekben terheljék őket a betegek. A szabad kórházválasztás gyakorlatilag az európai egészségügyi rendszerek mindegyikére jellemző, a betegek azonban nem használják ki ezt, szívesebben veszik igénybe a lakóhelyükhöz közeli szolgáltatásokat.

A közteherviselésért és a hálapénz ellen

Az új törvényjavaslat a jelenleginél mindenképpen szigorúbb szabályrendszert állít fel, derült ki Molnár Lajos miniszteri expozéjából, amivel október 31-én megkezdődött a törvényjavaslat általános vitája a parlamentben. „El lehet térni a beutalási rendtől, lehet egyéni igény, egyéni értékrend szerint intézményt, orvost választani, de ennek a költségeit a betegnek részben vállalnia kell. Nem várható el a társadalomtól, hogy a biztonságos ellátás finanszírozásán túl az egyedi igényeket is teljes mértékben fizesse. Nem várható el, mert nem igazságos” – fogalmazott az egészségügyi miniszter.

Kitért arra is, hogy a javaslatban megfogalmazott térítési díj összege a hálapénzzel hasonló nagyságú, de az összeg az intézménynél marad, és azoknak a bérezésére kell fordítani, akik a többletmunkát végzik. „Ezért gondolhatjuk joggal azt, hogy ez az új szabály érdemben képes visszaszorítani a hálapénzt azzal, hogy legális mederbe tereli” – mondta Molnár Lajos.

Nem mindenhol választhat a kismama
Magyarország néhány kórházában már hasonló rendszert alkalmaznak, ezeknél azonban egyrészt a túlórapénzek kifizetéséhez szükséges források hiányán, másrészt az orvosok pihenési idején van a hangsúly. A veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházban már több mint egy éve alkalmazzák, míg a szombathelyi Markusovszky Kórházban egy héttel ezelőtt vezették be, hogy az éppen ügyeletes orvos vezeti le a szüléseket. Ha tehát egy kismama munkaidőn kívül szül, nem feltétlenül választott kezelőorvosához kerül, amivel az orvosok időbeosztása stabilabbá vált. A veszprémi kórház orvosainak kétharmada elégedett az új rendszerrel, pedig a feltételezések szerint így tetemes hálapénztől esnek el.