Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Az exkormányfők nem mennek Athénba

2002.11.06. 10:04
A volt miniszterelnökök nem kívánnak részt venni a csatlakozási szerződés athéni aláírásán. Az Index információi szerint Göncz Árpád volt államfő sem utazik. Mádl Ferenc köztársasági még nem döntött.
A hét elején Medgyessy Péter miniszterelnök - az után az ellenzéki javaslat után, hogy az EU-csatlakozási szerződést 2003 tavaszán ne a kormányfő, hanem a köztársasági elnök írja alá - meghívta a ceremóniára a volt miniszterelnököket, illetve a korábbi államfőt.

Horn Gyula volt szocialista miniszterelnök a Népszabadságnak úgy nyilatkozott: nem tartja szükségesnek, hogy díszvendégként ott legyen Athénban. Horn ezt azzal indokolta, hogy a Medgyessy-kormány, több millió magyarhoz hasonlóan, az ő érdekeit is képviseli. Orbán Viktor viszont úgy véli, korai még a csatlakozási szerződés aláírásának körülményeiről beszélni. A volt miniszterelnök álláspontját Doncsev András, Orbán szóvivője tolmácsolta. Szerinte Orbán azért mond le a részvételről, mert úgy gondolja, hazánkat a miniszterelnök és az államfő jogosult képviselni.

Boross Péter volt kormányfő az Indexnek úgy nyilatkozott, hogy jó kezdeményezésnek tartotta Medgyessy Péter felvetését, de annak akkor lett volna értelme, ha valamennyi volt kormányfő elfogadja az invitációt. Mivel két korábbi kormányfő nem kíván részt venni az eseményen, Boross Péter sem megy el az ünnepélyes ceremóniára. Az Index információi szerint Göncz Árpád korábbi köztársasági elnök is távol marad az eseménytől.

Mádl Ferenc hivatalában még nem tudták megmondani, hogy a köztársasági elnök részt vesz-e a az aláírási ceremónián.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!