Erik, Alexandra
EUR 386,13 Ft
USD 365,62 Ft
11 °C
23 °C

Hasít az Ezüsthajó

2002.03.19. 06:59
A kormánytagok közszereplésére, protokollrendezvények, külföldi utak finanszírozása több mint félmilliárd forintot fizetett ki tavaly decemberig a Miniszterelnöki Hivatal az Ezüsthajó Kft-nek - írja keddi számában a Népszabadság. Az Ezüsthajó legnagyobb üzlete azonban a Bánk bán film elkészítése. A cég gazdálkodása hasonlóan laza, mint a Happy End Kft-é.
Hétmillió forintért utazott Ausztráliába az Ezüsthajó stábja, hogy a kancellária számára megörökítse a sydneyi olimpián megrendezett magyar napot. Hasonló nagyvonalúság tapasztalható a kormány tagjai közszerepléseinek rögzítésénél is, amelyekért a Miniszterelnöki Hivatal tavaly decemberig 580 millió forintot fizetett ki az egyéb közpénzes megbízásokban is dúskáló Ezüsthajónak. A cég készítette a Bánk bán filmet is, amely a Népszabadság birtokába került dokumentumok szerint az Ezüsthajó legnagyobb üzletének ígérkezik.

A szakmai tartalom és a költségek

Három év alatt mindössze hatvanketten voltak kíváncsiak a miniszterelnöknek és a kormány tagjainak bel- és külföldi közszerepléseit rögzítő filmekre. Ebbe beletartoznak azok a politikusok és újságírók is, akik azután ültek be a minivetítőbe, hogy - éppen az ő nyomásukra - az eredetileg nem a nyilvánosságnak szánt alkotások "titkosítását" feloldották.

Az Országimázs Központ által működtetett archívumra tavaly év végéig összesen 578 millió forint közpénzt költöttek. Ebből a keretből 312 filmre futotta. A filmeket az Ezüsthajó készítette. A cég 1999-ben nyerte el a MeH pályázatát a miniszterelnök és a kormány tagjai külföldi utazásait és közszerepléseit megörökítő videotár kialakítására. A tenderen hatan indultak el, közülük hármat már az elején kizártak. A versenyben maradt három cég közül a bírálóbizottság a legtöbb pontszámmal az Ezüsthajót jutalmazta, bár ez a cég nyújtotta be a legdrágább ajánlatot. A legmagasabb költségek azonban a bírálóbizottság szerint "a szakmai tartalommal arányban állnak".

Dől a pénz

A győztest bőségesen jutalmazták. Akárcsak az állami ünnepségek szervezésével és az országképformálással megbízott Happy End, az Ezüsthajó is készenléti díjat vehet fel. A havi 1 millió 280 ezer forintot annak ellenére megkapja, hogy a stáb állandó megrendeléseket kap, és a felmerülő költségeket a személyi bérekkel együtt leszámlázza.

Így az Ezüsthajó stábja a 2000-es sydneyi olimpián tartott Magyar Napot 15,5 millió forintért örökítette meg az utókornak: a négyfős csapat utazási költségeire hétmillió forintot, szállásdíjára 973 ezer forintot számoltak el. Ennél olcsóbb volt a 2000-es őszi New York-i ENSZ-konferencia rögzítése, amely csupán 4,9 millió forintba került. Az utazás 1 millió 366 ezer, a napidíj pedig 260 ezer forintot tett ki. A stáb személyi bérként 520 ezer forintot vehetett fel. Az ezüsthajósok elkísérték Orbán Viktort Tudjman horvát elnök temetésére 1999 decemberében. A repülőjegyeket 460 ezer, a személyi béreket 480 ezer forinttal számolták el, az egész út több mint kétmillió forintba került.

Fergeteges forgatások - kaptafára

A Népszabadság úgy tudja: a hazai forgatások költségvetése egy kaptafára készül, a végösszeg például 2000-ben 872 ezer forint volt, távolságtól és a rögzített esemény - mint a gyászmise a WTC áldozataiért, a vallási vezetők karácsonya, a Hadtörténeti Múzeum Katonadalok rendezvénye - időtartamától függetlenül. Szállítási költségként hatvanezer forintot tüntettek fel, amely egy idő után nyolcvanezerre módosult, ha vidékre szállt ki a stáb. Itt már mindegy volt, hogy a határhoz vagy csak a főváros mellé utaztak-e forgatni.

Nyílt titok
Felmelegítve csak a káposzta jó, ezért nem értem, hogy a Népszabadság miért írta meg újra azt, ami nyílt titok - reagált tegnap Pokorni Zoltán, a Fidesz-MPP elnöke a Népszabadság tegnapi cikkére, melyben a szerzők azt igyekezett nyomon követni, hogy hova vándorolnak a milliárdos közpénzek.

A Népszabadság az országimázst inkább kormányimázsnak titulálva azt igyekeztek bemutatni az Országimázs - családi haszon című írásban, hogy az Orbán-kabinet négy éve alatt milyen pénzeket és kik költöttek az országkép formálására Magyarországon és külföldön.

A nagy pályázatok nyertesei köré rokoni és baráti alapon szerveződtek vállalkozások - összegezte tényfeltárását a napilap. Szöveg

A dokumentumokból az is kiderül, hogy külföldi útjaikon általában 150 dollár/fő napidíjat számolnak el, természetesen a szállás, utazás és egyéb költségek felett. Számos forgatási költség fillérre megegyezik, mint például a távolságok ellenére a milánói és a pozsonyi filmeké: bruttó 1 millió 814 ezer 120 forint. A kancellária által fizetett szaúd-arábiai forgatás ára 2,7 millió forint volt.

MTV megrendelések

A benyújtott költségek utáni elszámoltatás hasonlóan laza, mint a Happy End esetében. A Miniszterelnöki Közbeszerzési Gazdasági Igazgatóságnak még a pályázat során volt egy javaslata, hogy a filmkészítők mellékeljék a felmerült költségekről szóló számlák másolatait is.

A Fidesz választási kampányában szerepet vállaló Ezüsthajó a Magyar Televízió megrendelésein izmosodott meg anyagilag. A köztévé anyagi csődje, az elmaradt tévésbérek miatti sztrájkhangulat idején is rendszeresen pénzéhez jutó cég a választások után előbb előzetesek, majd műsorok gyártásába kezdett. Hiába fejeződött be az ünnepségsorozat, a Millenniumi Országjáróhoz hasonlóan folytatódott a Millenniumi Mesék sorozat is az MTV-ben, amelynek minden egyes részéért 5,4 millió forintot kap az Ezüsthajó.

Közös buli

Az állami ünnepségek szervezésébe a céghez szorosan kötődő Happy End vonja be az Ezüsthajót, amellyel alkalmanként több százmilliós fővállalkozói szerződést köt a rendezvények lebonyolítására. A Happy End nem hagyja ki a vállalkozást a 4,2 milliárdos országimázskeret elköltéséből sem.

A Bánk bán-biznisz

"A csehek eladták valamennyi hallgatható operájukat. Most mi jövünk!" - ezzel lelkesítette a Bánk bán című operafilm tervének anyagi felkarolására tavaly januárban a kultusztárca azóta leköszönt politikai államtitkárát Várnai Tamás, az Ezüsthajó ügyvezetője. Az ezüsthajósok álmodtak egy nagyot: Káel Csaba rendező első egész estés filmjét. Az államtitkárnak szóló lelkesítés természetesen nem a személyes ambíciókat helyezte előtérbe.

"Alkalom: Az ezeréves Magyarország megajándékozza a világot nemzeti operájával, a Bánk bánnal, világhírű magyar művészek tolmácsolásában. A filmet eredeti helyszíneken: Tisza, Esztergom, Visegrád forgatnánk, így népszerűsítenénk vele a hazai tájakat is."

A film tervezett költségvetését 680 millió forintban jelöli meg az Ezüsthajó első embere. Ehhez képest meglepő, hogy a tárca végül a kértnél nagyobb összeggel, 766 millió forinttal támogatta a Bánk bánt, kizárólag kormányzati pénzekből elkészíttetve azt. Hogy miért, azt hivatalosan a tárca nem indokolta, sőt fél évvel később a minisztérium sajtóosztálya még azt is letagadta, hogy tudomása lenne egy alacsonyabb költségvetésről.

A film bemutatóját 2001 végére, a millenniumi év zárására tervezték. Mára kiderült, hogy ez terv volt csupán, ám a több százmillió forint elköltése valóság, mint ahogy az is: az állami pénzekből finanszírozott alkotás utóéletéből származó valamennyi jogdíj és haszon megint csak az Ezüsthajót és a Happy Endet gazdagítja. A filmet egyébként április 1-jén, a felújított Uránia Filmszínházban mutatják be.

Az Ezüsthajó árbevétele
A cégbírósági papírok szerint az Ezüsthajó árbevétele 1999-ben 400 millió forint volt, amely 2000-re 1,8 milliárdra ugrott. A benyújtott dokumentumok szerint a sok munka, a számos megrendelés ellenére a cég igen kis nyereségre tesz szert. Az Ezüsthajó mérleg szerinti eredménye 1999-ben 3,4 millió volt, amelyet egy évvel később is csak a bevételek egy százalékára, 17,1 millióra tornázott fel. A pénzmozgás minden bizonnyal még magasabb lesz a következő elszámolásnál a Bánk bán film miatt.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Betét