Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Hárommilliárd forint a Happy End Kft. holdudvarának

2001.03.28. 13:34
Tavaly négymilliárd forintot fizetett ki az Országimázs Központ szerződések alapján, ebből 3 milliárdot két cégnek, az állami ünnepségeket és a Fidesz kampányait szervező Happy End Kft-nek és a miniszterelnök útifilmjeit készítő Ezüsthajó Produkció Film Kft.-nek. A beszámoló elkészítésére két szocialista képviselő keresete után kötelezte a Fővárosi Bíróság az imázsközpontot.

A Fővárosi Bíróság Keller László és Veres János szocialista képviselők keresete alapján március elején úgy döntött, hogy az Országimázs Központnak be kell számolnia a közbeszerzési törvény alapján kötött szerződések tartalmáról. A most nyilvánosságra került jelentésből kiderül, hogy az Országimázs Központ tavaly százharminc szerződést kötött a Happy End Kft.-hez kapcsolódó Ezüsthajó Produkció Film Kft.-vel - összesen hárommilliárd forint értékben. Ötvenhárom esetben a miniszterelnök valamelyik programját filmesítették meg, de ezenkívül voltak olyan rendezvények is, amelyeken a miniszterelnök részt vett ugyan, de az esemény más cím alatt futott. Ebbe a kategóriába tartozott a békéscsabai kolbásztöltő verseny valamint a polgári pártok találkozójáról forgatott film is.

213 szerződés 4 milliárd forintért

A jelentésből kiderül a szerződéskötések száma, a díjazás azonban nem. Az OK tájékoztatása szerint tavaly a hivatal 213 szerződést kötött, és ezekben 4,033 milliárd forintra vállalt kötelezettséget a 4,274 milliárd forintos keretéből. 2000. december 15-ig 3,615 milliárd forintot fizetett ki, amelynek meghatározó részét a Happy End Kft. és a hozzá kapcsolódó Ezüsthajó Kft. kapta.

Világosan látszik, hogy úgy költötték el a költségvetési pénzeket, hogy csak a lebonyolításokat pályáztatták meg, a szolgáltatásokat viszont nem. Ezért teljes körű adatszolgáltatást kérünk, amely már a tételes lebontást is tartalmazza - nyilatkozta az Indexnek Keller László.

Az Index napokban közölt riportjában Tóth István Zoltán, az OK vezetője több mint kétszáz céget jelöl meg a központ szerződéses partnereként. A megjelöltek szúrópróbaszerű felhívása után azonban kiderült, hogy jelentős részük egyáltalán nem tud szerződéses viszonyról, ráadásul a nekik kifizetett megbízási díjak eltörpülnek a Happy End Kft. és a holdudvarába tartozó cégek gázsiától.

Elutasították az érdeklődést

Keller László és Veres János szocialista képviselők tavaly novemberben még óvatosan úgy nyilatkoztak az Indexnek, hogy "az Országimázs Központban érzékelhető a titkolódzás a szerződések és a kifizetések ügyében", ezért ha nem kapnak felvilágosítást a központ pénzügyeiről, bírósághoz fordulnak. A képviselők levélben keresték meg a központ munkatársait, miután a parlamentben eredménytelenül interpelláltak az ügyben.

Bogár László, a MeH politikai államtitkára a felszólalásokban felvetett kérdésekre azt válaszolta, hogy "összesített adatok igényelhetők, de nem a konkrét szerződésekkel kapcsolatban." Az OK szintén "üzleti titokra hivatkozva" utasította el a honatyák érdeklődését. A képviselők elsősorban azt kifogásolták, hogy az OK milliárdos keretszerződéseket kötött a Happy End Kft.-vel, amely közbeszerzési eljárás nélkül tovább adta az ünnepségek megrendezésére vonatkozó megbízásokat. Keller és Veres szerint ezzel a manőverrel kivonták a közpénzeket a közbeszerzési törvény alól.

Az ügyben év elején állást foglalt Majtényi László adatvédelmi biztos is, aki szerint nem méltányolható, hogy üzleti titokra hivatkozva megsértik a közérdekű adatok megismeréséhez fűződő alkotmányos jogokat. Majtényi utalt arra, hogy a "közérdekű adat eltitkolása bűncselekmény". Ezt az állásfoglalást a képviselők csatolták a Fővárosi Bírósághoz benyújtott keresetükhöz.

Egyéb eszközök

Szalay Péter, az OK ügyvédje azzal érvelt a bíróság előtt, hogy az Országgyűlésnek több eszköze is van arra, hogy kért adatokba betekintsen, ám az, hogy a képviselők kiszállnak minisztériumokba és iratokba akarnak belenézni, nem tartozik ezek közé. Ezzel csupán a minisztérium munkáját sokszorozzák meg, és ezért az államigazgatás is megbénulhat - mondta Szalay, a március eleji első tárgyaláson.

Keller László parlamenti vizsgálóbizottság felállítását is szorgalmazta, az Országgyűlés azonban ezt nem vette napirendjére.