Bíróság vizsgálja az Országimázs Központot?

2000.11.21. 10:49
Valami oka van a titkolódzásnak, de egyelőre alaptalan minden feltételezés - mondta az Indexnek Keller László MSZP-s országgyűlési képviselő, aki Veres János képviselőtársával az Országimázs Központ (OK) dokumentumaiba szeretne betekinteni. Keller megerősítette a Magyar Hírlap információt, miszerint, ha ügyvédeiken keresztül sem sikerül kiharcolni a betekintés jogát, akkor bírósághoz fordulnak.
Keller László
Szeretne betekinteni az OK dokumentumaiba
A képviselők szerint egyelőre nincs jogalap arra, hogy bármit is feltételezzenek, de ,,a januártól működő intézményben érzékelhető a titkolódzás a szerződések és a kifizetések ügyében". Keller elmondta, hogy nem kaptak fülest senkitől, csupán ,,tisztán szeretnének látni". A két képviselő kérelmét már egyszer elutasították, ezért a múlt héten ügyvédekkel keresték meg az Országimázs Központot. Ha ezen az úton sem tudják érvényesíteni szándékukat, akkor bíróság elé viszik az ügyet.

Az Országimázs Központban megerősítették, hogy a képviselők ügyvédei levélben keresték meg őket, de egyelőre a jogi osztályon dolgoznak az ügyön. Az Index azt a tájékoztatást kapta, hogy a képviselők a törvényben előírt határidőn belül megkapják a válaszlevelet.

A parlamenti interpelláció

Az ügyvédek bevonásának és az esetleges bírósági eljárásnak a nem megfelelő tájékoztatás volt az oka - mondta Keller László. Szeptember végén ugyanis interpellációban fordult a Miniszterelnöki Hivatalhoz Veres János MSZP-s képviselő, aki Keller László nevében is arról beszélt, hogy ,,telefonon megkerestük az Országimázs Központot, és kértük a szerződések megtekintésének biztosítását", de az OK elutasította a kérést.

Tóth István Zoltán
A költségek nem nyilvánosak
Az ügyben levélváltás is történt, amelyben Tóth István Zoltán, a központ vezetője arról tájékoztatta a képviselőket, ,,hogy nem tud gyakorlati tapasztalatok megszerzésére alkalmas információkkal szolgálni." A képviselők interpellációjuk végén azt a kérdést tették fel, hogy ,,hány napon belül fogja biztosítani, hogy az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló LV. törvény 9. §-ában rögzített, az alkotmányból is levezethető, az adatvédelmi biztos állásfoglalásával megerősített, országgyűlési képviselőket megillető jogosítványok gyakorlását, azaz a kért szerződések általunk történő megismerését?"

A képviselők szerint nem csak a képviselőknek, hanem minden arrajárónak meg kellene engedni, hogy betekintsen egy olyan intézmény dokumentumaiba, amelyet teljes egészében közpénzből finanszíroznak.

A konkrét szerződések nem nyilvánosak

Bogár László, a MeH politikai államtitkára Veres János interpellációjára adott válaszában úgy érvelt, hogy ,,az adatvédelmi biztos gyakorlata szerint (...) az információs szabadság körében összesített adatok igényelhetők, de nem a konkrét szerződésekkel kapcsolatban." Akkor Veres János elutasította az interpellációra adott választ, és ezért kerül most sor a jogi eszközök bevetésére.

Az MSZP-t elsősorban az augusztus 20-ai eseményekkel kapcsolatos szerződések, valamint a sydneyi Magyar Napok dokumentumai érdeklik. Mind a két eseményt a Happy End Kft. rendezte, ugyanúgy, mint az október 23-ai ünnepségeket. Az augusztusi rendezvény országosan mintegy nyolcszázmillió forintba, a sydneyi napok 143 millió forintba került, az októberi megemlékezésre pedig 130 millió forintot költött az Országimázs Központ.  • Biztosítás