Október 23-i ünnepség 130 millióért

2000.10.17. 15:48
Százharmincmillió forintot fordít a Miniszterelnöki Hivatal Országimázs Központja az október 23-ai állami ünnepségekre - tájékoztatta az Indexet Tóth István Zoltán, a központ vezetője. Tájékoztatása szerint a rendezvény lebonyolítása ezúttal is a Happy End Kft. feladata lesz. Az augusztus 20-i eseményekhez hasonlatosan könnyűzenei koncertekkel és gyermekprogramokkal várják az ünnepelni vágyókat. Az, hogy pontosan mi mennyibe kerül, ezúttal sem publikus, mintahogy a millenniumi augusztus 20-a megünneplésével kapcsolatos költségek sem tudhatóak.
A tavalyi megemlékezés egyik pillanata
Fáklyás felvonulással kezdődnek az október 23-ai megemlékezések, a forradalom kitörésének előestéjén - válaszolta az Index kérdésére Tóth István Zoltán, a Miniszterelnöki Hivatal Országimázs Központjának vezetője. A műszaki egyetem előtt 22-én délután fél négykor kezdődik a program. Ezen a helyszínen verseket szavalnak majd ismert színészek, az ünnepi beszédet Pokorni Zoltán oktatási miniszter mondja el. A résztvevők ezután fáklyáikkal a Bem térre vonulnak, ahol a közjogi méltóságok koszorúznak. Innen teherautókkal szállítják át a fiatalokat a Kossuth térre, ahol meggyújtják a forradalom lángját.

Tóth István Zoltán: Az idei megemlékezés 130 millióba kerül
Az Állami Operaházban Mozart-művek csendülnek fel még szintén 22-én. A díszelőadáson Martonyi János külügyminiszter mond ünnepi köszöntőt. A 23-i események zászlófelvonással kezdődnek és koncertekkel zárulnak. Az ,,Álmaik szabad jövőben élnek" szlogen jegyében megrendezendő ünnepség a Kossuth téren gyermekprogramokkal folytatódik. Délelőtt rajzversenyt rendeznek, délután pedig mesejátékokat láthatnak az érdeklődők. A Corvin Mozi 56 forintos mozijeggyel és forradalomról szóló filmekkel várja vendégeit. Tóth István Zoltán szerint ,,protokoll mentes" koszorúzások lesznek még a Nagy Imre szobornál, illetve a 300 és 301-es parcellákban.

A műszaki egyetemnél este fél nyolctól könnyűzenei koncertek lesznek. A fellépők névsora kísértetiesen hasonlít az augusztus 20-ai ünnepség fellépőiéhez (Kimnovak, Roy és Ádám, Vénusz). A programok lebonyolítása ezúttal is a Fidesz választási kampányában debütált és két éve, az állami ünnepségeket szervező Happy End Kft feladata lesz.

Millenniumi ünnepségek költségei
A korona Parlamentbe szállítása:
300 millió forint

Mádl Ferenc beiktatása:
120 millió forint

Augusztus 20-a:
800 millió forint

Millenniumi Kormánybiztos Hivatala:
2500 millió forint
(leginkább zászlóátadáshoz kötődő rendezvényeket támogatnak ebből a pénzből)

Tóth István Zoltán tájékoztatása szerint a mostani esemény 130 millió forintba kerül majd. Hogy pontosan miből tevődik össze ez a tetemes összeg, nem sikerült kideríteni. Az Állami Számvevőszék egyelőre még nem vizsgálja a millenniumi augusztus 20-ai ünnepség nyolcszázmilliós költségeit - mondta Tóth, hozzátéve, hogy továbbra is az az álláspontjuk, hogy az ÁSZ felé kell elszámolniuk.