Orbán titkos határozata az olimpiai utazásokról

2000.09.12. 11:22
Spórolás címén Orbán Viktor miniszterelnök titkos határozatban arra kérte az állami vezetőket, hogy ne utazzanak közpénzen a sydney-i Olimpiára. Protokollköltségen így csupán öten utaznak a játékokra, többek között Orbán Viktor, Borókai Gábor, valamint a miniszterelnök két főtanácsadója, és Ambrus Jenő a Külügyminisztérium protokollfőnöke. Mellettük Deutsch Tamás és helyettes államtitkára utazik a kormány képviseletében az olimpiára. Információnk szerint a Happy End Kft. áll az időközben beharangozott Magyar Millennium Kulturális Napok rendezvénysorozat szervezésének hátterében, így például ez a cég intézi a hatvan művész kiutaztatását is, bár a Happy End szerepét tagadja a kiutaztatást szervező utazási iroda.
Borókai Gábor
A miniszterek saját tárcájuk költségvetéséből kiutazhatnak Sydney-be
Az Index kormányközeli forrásokból úgy értesült, hogy Orbán Viktor arra kérte az államigazgatás legfőbb vezetőit, állami költségen ne utazzanak az olimpiára. Borókai Gábor kormányszóvivő megerősítette információnkat, és elmondta, hogy a miniszterelnök titkos határozatban utasította a legfelsőbb kör tagjait, tartózkodjanak az állami pénzből való kiutazástól. Borókai úgy fogalmazott, hogy ,,sokakat izgatott ez a lehetőség, de mivel nem történtek konkrét lépések, ezért nem érdemes róla beszélni." A miniszterek ugyanakkor saját tárcájuk költségvetéséből kiutazhatnak Sydney-be, ha úgy ítélik meg, hogy az a minisztérium érdekét szolgálja - mondta az Indexnek a kormányszóvivő.

Ambrus Jenő, a Külügyminisztérium protokollfőnöke az Index kérdésére elmondta, ,,tudnak arról, hogy az államigazgatásból többen jelezték utazási szándékukat a Miniszterelnöki Hivatal felé", de nem kívánt konkrét neveket említeni. Az olimpiai utazásokat a Magyar Olimpiai Bizottság kizárólagos utazási partnere, a Pegazus Utazási Iroda szervezi. Az utazási irodán keresztül lehetett mind a hivatalos, mind a magánszemélyek ausztráliai utazását intézni.

A magyar protokoll-küldöttség költségvetése egymillió forint

A Pegazus Utazási Irodán lapunknak úgy nyilatkoztak, hogy eddig mintegy hatszázan jelentkeztek náluk, közülük körülbelül százan a Magyar Olimpiai Bizottság szervezésében, mivel a MOB-nál kellett akkreditálni a résztvevőket. ,,Főként a szponzorok képviselői, az olimpiai felkészülést segítő intézménynek, sportegyesületek vezetői alkotják a sportolókat kísérő delegációt" - mondta Török Ottó a MOB csapatigazgatója. Az utazási iroda a Lauda Airrel, valamint a Malay Airlines-sal utaztat, ennek ellenére kedd reggel a MALÉV indított különgépet.

Deutsch Tamás
A NOB a szállás költségeit állja, a többit az állam fizeti
Ma reggel utazott el például Deutsch Tamás sportminiszter is, akit a Nemzetközi Olimpiai Bizottság hivatalból hívott meg. A NOB a szállás költségeit állja, a többit az állam fizeti. Az állami átvállalásnak rajta kívül csupán egy kedvezményezettje van, Dénes Ferenc, aki az olimpia utolsó hetére utazik, mint sportügyekért felelős helyettes államtitkár. A NOB egyébként a részvevő országokból az államfőt, a miniszterelnököt, és a szakminisztert hívja meg hivatalból.

Mádl Ferenc köztársasági elnök nem jelezte részvételi szándékát. Orbán Viktor négyfős kíséretével szeptember 26-án érkezik az olimpiára. A küldöttség tagjai Borókai Gábor kormányszóvivő, Rahói Zsuzsanna külpolitikai főtanácsadó, Jakab János sport-főtanácsadó (a miniszterelnök edzője - a szerk.), valamint Ambrus Jenő. A protokoll-küldöttség összköltségvetése a protokollfőnök tájékoztatása szerint egymillió forint.

Rahói Zsuzsanna, a miniszterelnök külpolitikai tanácsadója úgy nyilatkozott, hogy az olimpiai utazást nem lehet különválasztani az egyéb ausztráliai programoktól, illetve az azt megelőző utaktól. Orbán Viktor a Vatikánból érkezik az olimpiai földrészre. Az ausztráliai programban egyébként ,,szerepel egy ebéd az ausztrál miniszterelnökkel, reggeli az öttusa-válogatottal, valamit találkozók a magyar diaszpóra képviselőivel."

Magyar Napok a Happy End szervezésében

Mádl Ferenc
A köztársasági elnök nem jelezte részvételi szándékát
Az Olimpia alatt szeptember 28-30. között megrendezendő Magyar Millennium Kulturális Napok háttere azonban kaotikus képet mutat. A programsorozatot papíron az Országimázs Központ szervezi. Az eredetileg Vajda László, a Magyar Olimpiai Bizottság ex-nemzetközi titkárának ötlete nyomán, illetve az ausztrálok kérésére induló rendezvényre mintegy ötven hazai művész és egyéb területen kimagasló eredményeket felmutató szakember repül Ausztráliába, többek között a Cotton Club Singers, Tátrai Tibor és a jazz berkekből Dudás Dresch Mihály. (A rendezvényen magyar szakácsok főznek, és magyar borkülönlegességeket is kóstolhatnak az odalátogatók.)

A Pegazus tagad...

Mausz Gotthárd, a Pegazus Tours Kft igazgatója kérdésünkre elmondta, hogy a művészek kiutaztatását, és az ottani szállásuk megszervezését szintén a Pegazus végzi. Információnk szerint azonban az utazási iroda nem az Országimázs Központtal kötött szerződést. Az Index úgy tudja, hogy a Happy End Kft rendelte meg az utaztatást, és jelentős szerepe van a rendezvény szervezésében is. Az utazási iroda igazgatója, Mausz Gotthárd határozottan cáfolta, hogy ők nem az Országimázs Központtal kötöttek volna szerződést. ,,Nekünk az Országimázs Központ a megrendelőnk, velünk vagyunk kapcsolatban, a Happy End Kft neve szóba sem került" - mondta.

...az Országimázs Központ megerősít

Az Országimázs Központ egyik munkatársa viszont azt az információt adta az Indexnek, hogy ,,nem kell azon csodálkozni, hogy a Happy End végzi a munkát, hiszen ő nyerte a szervezési tendert" (1998 - a szerk.). Borókai Gábor ehhez annyit fűzött hozzá, hogy ,,az Országimázs Központra van bízva, hogy mikor veszi igénybe a Kft segítségét." Az Index szerette volna megkeresni az említett cég vezetőit, de egy figyelmes női hang közölte, hogy a cég vezetőinek nincs mobiltelefonja (sic!), így sajnos nem tud segíteni.

(Amikor azonban a Happy End Kft. azon munkatársát kértük, akit a Magyar Millenniumi Kultúrális Napok szervezésével bíztak meg, Szatmári Balázs nevét említette a cég alkalmazottja. Ő azonban már Sydney-ben tartózkodik - hangzott a segítőkész hang. A dolgot fűszerezi, hogy másnapi érdeklődésünkre már letagadták Szatmári Balázst, és azt is, hogy a Happy End Kft. szervezné a rendezvényt". )

Törvényes lehetőségek

Az Index Ausztráliában utolérte Németh Attilát, az Országimázs Központ főosztályvezető-helyettesét. Németh megerősítette, hogy a Happy End kötött szerződést a Pegazussal, mint ahogy a Hungaro Weiss-sel is, de mindez a közbeszerzési törvény passzusai szerint történt (A Hungaro Weiss végzi a szállítmányozási teendőket.) Ennek értelmében az állami rendezvényeket a Happy End Kft. rendezi, és mivel ez is annak számít, a Magyar Napokat is mégpedig Szatmári Balázs vezetésével. Németh nem tudta megmondani, hogy mennyibe kerül a rendezvény, mert eredetileg a programsorozat nem szerepelt az évi tervezésben, ezért ennek a költségét az éves büdzséből kell kigazdálkodni. Arra viszont Németh sem tudott felelni, hogy a Pegazusnál, és a Happy Endnél miért tagadták következetesen, hogy a Happy End Kft.-vel kötötték a szerződéseket.  • Hírek
  • Hírek