Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Happy End legfeljebb 195 milliót kaphatott

2000.08.22. 20:53
A kormány keddi ülése a vártnál másfél órával hosszabb ideig tartott, pedig érdemi döntés szinte nem is született a tanácskozáson, azon kívül, hogy a kabinet ,,belátta, hogy nem jól módosította a vámjogról szóló törvényt" - Borókai Gábor kormányszóvivő szavai szerint. A törvényt természetesen az országgyűlés hagyta jóvá, de most újra módosítani kell a jogszabályt, s így visszaáll majd az eredeti helyzet, s megint naponta két liter bort és egy liter égetett szeszt lehet majd behozni vámmentesen az országba. A kormány ugyanakkor nem tudott dönteni az adójogszabályok tervezetének esetleges megváltoztatásáról (az erről szóló vita miatt húzódott el az ülés), viszont elfogadták a sporttörvény tervezetét.
Borókai Gábor kormányszóvivő keddi sajtóértekezletén az Index kérdésére elmondta, hogy a Happy End Kft. az augusztus 20-ai ünnepségekre szánt, 975 millió forintnak legfeljebb húsz százalékát kaphatta meg, ám nem biztos, hogy a neki járó teljes összeget - az Index számításai szerint - legfeljebb bruttó 195 millió forintot - felhasználta a cég. A szóvivő leszögezte, hogy a Happy End nem jutalékot kapott, hanem a neki járó pénzből készített el vagy rendelt meg televíziós és más reklámokat, plakátokat, illetve kifizette az ezzel járó hirdetési tarifákat, de a lebonyolítás más tevékenységeit is magára vállalta, például a rendezvények biztonságáról is gondoskodott.

Borókai: másfél millió látogató

A szóvivő szerint Magyarországon még soha nem vett részt annyi ember semmilyen rendezvényen, mint amennyien most az egész országban egyidejűleg megszervezett ünnepségeken. Borókai 1-1,5 millió főre tette az eseménysorozaton megjelentek számát.

Kérdéses a költségelszámolás időpontja

Borókai nem válaszolt arra a többször feltett kérdésre, hogy a Happy End mikor számol el a költségekkel, és mikor lehet megtudni a közpénzek felhasználásának részleteit. A szóvivő annyit mondott csupán, hogy ez az időpont szeptember, október vagy december is lehet, a kft. mindenesetre már korábban is a törvényeknek megfelelően számolt el költségeivel, amelyet az Állami Számvevőszék ellenőrzi majd.

Tender nyertese volt a Happy End

A Happy End egyébként egy nyilvános közbeszerzési tendert nyert meg 1998-ban - mondta Borókai -, aki szerint ennek a tendernek az alapján dolgozik a kormányzati rendezvényeken a cég. A tender kiírásában szerepelt az, hogy az összes kiadás húsz százalékáért vállalja a kft. a szervezést és a lebonyolítást, az alvállalkozókkal való szerződéskötést, és más tevékenységeket.

Deutsch: 20 százalék a maximum

Deutsch Tamás sportminiszter, aki a sajtótájékoztató után az Index kérdéseire is válaszolt, elmondta: a Happy End számára a 20 százalék a maximálisan lehívható összeget jelenti, ennél többet ugyanis nem költhet, s ha például túllépi a költségkeretet, akkor a cég nem tarhat igényt pótlólagos kormányzati forrásokra.


Elfogadták a sporttörvény tervezetét

Deutsch Tamás előzőleg bejelentette, hogy a kormány elfogadta a sporttörvény tervezetét, amely 2001. január elsején léphet hatályba - a jelenlegi tervek szerint. A parlament várhatóan idén november hetedikén fogadja majd el a javaslatot, amely többek között szabályozza majd a sportközvetítések jogait, az úgynevezett merchandising-jogokat (arculatátviteli jogosítványok - Deutsch szerint), amelyek a sportjelvények, logók, emblémák, nevek kereskedelmi hasznosításával függenek össze.

Három új sporttestület alakul

Az új sporttövény megszünteti azt a kötelezettséget, amelyek szerint a sportági szövetségeknek köztestületként kell működniük, viszont létrehoz három új köztestületet, a Nemzeti Sportszövetséget, a Nemzeti Szabadidő Sportszövetséget, valamint a speciális jogállású, pozitív diszkriminációt biztosító Fogyatékosok Nemzeti Sportszövetségét. A jövőben ez a három köztestület dönthet a sprtszövetségek állami támogatásának elosztásáról.

Idén 560 millió sportra

Deutsch utóbb elmondta, hogy idén 560 millió forintot kaptak a sportszövetségek, jövőre ez az összeg legalább hatszázmilliós nagyságrendű lesz (várhatóan), tehát körülbelül ennyi pénzt oszthat szét a kormányzattól függetlenül működő, három új csúcsszervezet.

Választott bíróság a sportban is

Az új törvény a sporton belüli jogvitákat a jövőben egyre inkább választott bíróságra bízná. E speciális szerv akkor hozhatna ítéleteket, ha előzőleg az érintett felek megállapodnak abban, hogy kölcsönösen elismerik a bíróság illetékességét. Deutsch szerint ezzel gyorsítani lehet a jogviták rendezését, és terheket vennének le az igazságszolgáltatás jelenlegi, amúgyis lassan működő szerveiről.

Marad az adótörvény korábbi változata

A kormány rendkívül hosszadalmas vitát folytatott az új adótörvényekről. Végül úgy döntöttek, hogy a tervezetet a múlt héten már ismertetett formában terjesztik a parlament elé. Ám egyúttal megbízták a gazdasági minisztert: folytasson további egyeztetéseket arról, miként lehetne a kis- és közepes vállalkozások számára előnyöket biztosítani az új szabályok révén.

Borókai szerint arról van szó, hogy segíteni kell az itthon működő, magyar kis- és közepes vállalkozások tevékenységét, tőkefelhalmozását. A támogatási formáról azonban nem tudott egyezségre jutni a kormány. Felmerült például, hogy valamiféle módon az eddiginél nagyobb mértékben tartanák meg a nyereségüket az érdekeltek, de ez sem végleges álláspont - tudtuk meg.

Negyvenezres minimálbért akarnak

Ugyanakkor elhangzott az is, hogy a kabinet továbbra is ragaszkodik hozzá, hogy a minimálbért 25 ezer 500 forintról jövőre 40 ezer forintra emejék.