Látványos millenniumi tűzijáték

2000.08.20. 23:19
Minden eddiginél látványosabb volt a budapesti tűzijáték vasárnap este. Az égi parádé előtt egy órával már gyakorlatilag semmilyen járművel nem lehetett közlekedni a városban.
Hamburgerszerű
(1.4M mpeg)
A metróra kora este kitehették volna a megtelt táblát, hiszen képtelenség volt eljutni a Deák tértől a legjobb látványosságot biztosító Batthyány térig. Akkora volt a tumultus, hogy egy órával a kezdés előtt itt már meg sem állt a metró. A nagy tömegre való tekintettel alkalmi kereskedők lepték el az utcákat.

A tűzijáték
Az augusztus 20-i millenniumi fény és tűzijátékot az idén először az Országház előtti Duna-szakasznál rendezték. A látványosság "zeneszerzője" Erdész volt. A tűzijáték során 12 ezer darab, összesen 21,5 tonna súlyú pirotechnikai anyagot lőttek a levegőbe a három uszályról. A zenét 300 ezer Wattos teljesítményű berendezés sugározta a helyszínen. A tűzijáték német látványszervezője Gert Hof volt, a pirotechnikai részének kivitelezője a Wizzard of Fireworks nevű amerikai cég volt. A világítást 1400 lámpa szolgáltatta. Az eseményen Sebestyén Márta és Ullmann Zsuzsa énekelt.
Teljes egészében összeomlott a főváros közlekedése a vasárnap esti tűzijáték miatt. Azok, akik az utolsó pillanatokban próbáltak eljutni a legjobb látványosságot biztosító Batthyány térig, legkésőbb a Deák térnél be kellett lássák, ez reménytelen vállalkozás. (Mint ismert a Gellért hegy helyett a Parlament előtti uszályokról lőtték ki a millenniumi tűzijátékot, amit így nem a meg szokott helyekről lehetett jól látni, hanem elsősorban a Batthyány térről.) A Deák téren fél kilenc körül már azt mondják a biztonsági őrök, hogy nem érdeme s metróra szállni, mert húsz perc, míg az ember leér, ráadásul a célállomáson, a Batthyány téren meg sem áll. Az 1990-es taxisblokád idején nem használták annyian a földalattikat, mint ezen a napon.

A Deák téren pórul jártak - így az Index riportere is - kénytelen beérni a pesti oldal látványával. A Deák tértől egészen a Jászai Mari térig mindenféle árus, meleg üdítőt, perecet, tökmagot, vagy lufit árul. Ez az ügyeskedők napja. Műanyag rekeszekben, langyos vízben tárolt üdítőket, söröket árusítanak méregdrágán.A Roosevelt térig sikerül gyalogolni, amikor elkezdődik a móka. A közönség eleinte nagyobb lelkesedés nélkül nézi a színes rakéták robbanását. Sőt amikor a fény showból és tűzijátékból álló program fényeffektjeit lehet csak látni, füttykoncertbe kezd.

A pesti oldal látványa
(1.4M mpeg)
A tűzijáték olyan, hogy olykor percekre abbamarad és olyankor csak fényeffekteket lehet látni, olykor pedig a fénycsóva hagy alább, és percekig robbannak a színes fényt árasító rakéták. A félórás show az utcai fények visszakapcsolásával fejeződik be, utána azonban még ráadás rakétákat lőnek ki. Vastappsal, füttyel jutalmazza a látottakat a közönség.


Ezeréves rémálom

Beneveztem az ,,Ismerd meg Budát" mozgalomba. A Deák téri metrómegállóban már hét órakor elképesztő tömegnyomor, a mozgólépcsőt lehetetlen megközelíteni. Ugyanis nem működik. Mindenki tanácstalanul tapossa a másikat, a hangosbemondó hallgat. Az álló mozgólépcsőn felfelé jönnének a lent rekedtek, a tűzijáték- pánikban szenvedő tömeg visszalöki őket. Fülest kapunk: nincs metró, mert a Batthyányi téri megállót bezárták.

Levegőre vágyunk, a felszínre törünk - nem vagyunk mi tengeralattjáró legénység. Kis szerencse, az Erzsébet hídat célozzuk meg, a Lánchídra voksolók pofára esnek, azt is lezárták. A budai rakparton a pesti oldalról ismert tumultus. Megy a pozícióharc, küzdünk mint Torgyán a miniszterelnök-helyettes címért. Szabadnapos villanyszerelők és műkedvelő alpinisták előnyben, fürtökben a villanykarókban, megtelnek a lombkoronák is.

A Francia Intézetnél úgy döntünk, innen tűzijátékot nézünk. A fotósok anyáznak, a kisgyerekek pánikba esnek, épp a Parlamenttel szemben vagyunk, a legjobbnak mondott budai partszakaszon. De nem sokat látunk, a fényshowt a tömeg takarja, a tűzijátékot a fasor, a Parlamentet pedig a rakéták füstje. Néhányan mégis megpróbálnak tapsvihart gerjeszteni. Kitartóan dolgoznak, a morgolódó tömegből többen is furcsán méregetik a gyaníthatóan bértapsolókat. A verés elmarad.

Hazafele se könnyebb. A Batthyányi téren az emberek lelke összeér. Néhány perc alatt gyarapszik a káromkodásgyűjteményem, hiába ez is országimázs. Idióta barmok! Ezt se nekem mondják, Viktor pedig megszokhatta már. Menne a tömeg, de itt is lezárták az utcákat. Vagy csak azt hisszük, mert mindenki visszafordul. Nincs segítség. A Batthyányi téri szupermarket árkádjában a nyugodt erő, három rendőr a mikrobusz előtt. Idegesek. Üvölt az egyik a rádiójába. ,,Mi, merre van lezárva?". Jó látni, amint a közeg éppen helyzet magaslatán áll.

graffiti