Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Az Országimázs Központ elégedett magával

2000.08.22. 18:07
A lezajlott millenniumi ünnepségek sikerességéről tartott sajtótájékoztatót a Miniszterelnöki Hivatalon belül működő Országimázs Központ. Tóth István Zoltán, az iroda első embere ezúttal is elhárította a költségekre vonatkozó kérdéseket, arra hivatkozva, hogy nem a sajtónak, hanem az Állami Számvevőszéknek kell elszámolnia. Tóth elszólásából viszont kiderült, hogy az ünnepségek szervezésével megbízott Happy End Kft. húszszázalékos jutalékért dolgozik, de hogy minek a húsz százalékát kapják, arra újra azt válaszolta: az ÁSZ jelentéséből majd ez is kiderül.
Tóth István Zoltán: Maximálisan elégedettek vagyunk augusztus huszadikával
Budapesten másfél millióan, Debrecenben négyszázötvenezren, Tihanyban pedig tizenkétezren voltak kíváncsiak a millenniumi tűzijátékra - közölte keddi sajtótájékoztatóján Tóth István Zoltán, a Miniszterelnöki Hivatal Országimázs Központjának vezetője. Tóth István Zoltán két kollégája segítségével újra megismételte, hol milyen programokra került sor. Érzékeltetni kívánta, hogy mennyire örült mindenki az ünnepnek, ezért a Millenniumi Emlékkönyvből idézett: nagyon hálás vagyok az ünnepért, azt kívánom, hogy a következő generációk is ilyen augusztus 20-án vehessenek részt.

Húsz százalék jutalék?
Tóth István Zoltán szavaiból az derült ki, hogy az Országimázs Központ elégedett az augusztus 20-ai ünnepséggel. Olyannyira, hogy a rendezvényről könyvet adnak majd ki, hogy hány példányban és mennyiért, nem tudta megmondani. A Budapesten, Debrecenben, Tihanyban megrendezett programokon 3700 fellépő művész működött közre. A Kossuth téri tribünök építésénél 578-an dolgoztak, a biztonságra pedig 1598 biztonsági ember vigyázott. A budai rakparton 1700, a pestin pedig 1000 méternyi kordont építettünk "a résztvevők biztonságáért" - ismertette a publikus részleteket Tóth.

Részlet a Közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló [1992/LXIII.] törvényből
19. § (1) Az állami vagy helyi önkormányzati feladatot ellátó szerv és személy (a továbbiakban együtt: szerv) a feladatkörébe tartozó ügyekben - ideértve a gazdálkodásával kapcsolatos ügyeket is - köteles elôsegíteni a közvélemény pontos és gyors tájékoztatását.
(2) Az (1) bekezdésben említett szervek rendszeresen közzé vagy más módon hozzáférhetôvé teszik a tevékenységükkel kapcsolatos legfontosabb - így különösen a hatáskörükre, illetékességükre, szervezeti felépítésükre, a birtokukban lévô adatfajtákra és a mûködésükrôl szóló jogszabályokra vonatkozó - adatokat.
(3) Az (1) bekezdésben említetteknek lehetôvé kell tenniük, hogy a kezelésükben lévô közérdekû adatot bárki megismerhesse, kivéve, ha az adott törvény alapján az arra jogosult szerv állam- vagy szolgálati titokká nyilvánította, továbbá, ha a közérdekû adatok nyilvánosságához való jogot - az adatfajták meghatározásával - törvény
a) honvédelmi;
b) nemzetbiztonsági;
c) bûnüldözési vagy bûnmegelôzési;
d) központi pénzügyi vagy devizapolitikai érdekbôl;
e) külügyi kapcsolatokra, nemzetközi szervezetekkel való kapcsolatokra;
f) bírósági eljárásra tekintettel korlátozza.
Az Országimázs Központ első embere ezúttal is elhárította a költségeket firtató kérdéseket. Nem volt hajlandó a 765 milliós összköltség tételeit részletezni. Tizenöt alkalommal is megismételte: az Országimázs Központ az Állami Számvevőszéknek tartozik elszámolni, nem pedig a sajtónak. Arra a felvetésre, hogy az ÁSZ jelentése nem tartalmazza majd a részletes költségeket, mert csak azok a tételek jelennek meg egy ilyen jelentésben, ahol valamilyen törvénytelenség történt, egyszerűen nem válaszolt.

Arra a kérdésre, nem visszás-e, hogy 2001 őszéig - az ÁSZ jelentés megjelenéséig - nem tudható, mi mennyibe került jelezte, az általa vezetett intézménynek semmi beleszólása abba, hogy a számvevők mikor, mit vizsgál. Bihari Zsigmond, az ÁSZ illetékes igazgatója korábban az Indexnek azt nyilatkozta, legkorábban 2001 őszére készül el a számvevőszék a kancellária idei gazdálkodásának vizsgálatával, és ezen belül csak egy fejezet lesz Országimázs Központ. Tóth egyetlen adatot véletlenül mégis közölt a sajtóval, jelesül azt, hogy az állami ünnepségek lebonyolításával megbízott Happy End Kft. húszszázalékos jutalékért dolgozik. Arra azonban már nem válaszolt az illetékes, hogy minek a húsz százaléka üti a cég markát.

Horváth Pál, a Miniszterelnöki Hivatal Közbeszerzési Igazgatóságának vezetője az Index kérdésére kizártnak nevezte, hogy ilyen feltételekkel dolgoztatnák a Happy End Kft.-t. Hozzátette ugyanakkor, hogy elvileg nem lehetetlen, hogy a megrendelő Miniszterelnöki Hivatal ilyen szép summát fizessen a cégnek, ez azonban már nem az ő asztala, hanem a kancelláriáé.

Megpróbáltuk utolérni a Happy End Kft. vezetőit is, akik többszöri megkeresésünkre sem válaszoltak.

Szikinger István alkotmányjogász az Index kérdésére azt mondta: a közpénzek elköltésének felhasználása közérdekű adatnak minősül, amit az Országimázs Központnak kötelessége volna nyilvánosságra hozni. Amennyiben tájékoztatási kötelezettségének nem tesz eleget valamely közhivatal, jogi úton kötelezhető erre.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!