Tojásdobálással várták Gyurcsányt a fáklyás meneten

2007.05.09. 19:18
Több százan csatlakoztak már az MSZP Zéró tolerancia kiáltványához, amelyet a pesti alsó rakparton állítottak fel szerda este. Gyurcsányt néhány radikális tojászáporral várta. A közelben a Kossuth tériek és a Jobbik tartottak demonstrációt.

Tojásdobálással és az Elkúrtad! skandálással fogadta néhány tucat ellentüntető Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt az MSZP szerda esti fáklyás menetén, a pesti alsó rakparton. Gyurcsány megérkezéséig a radikálisok elkülönítve, a Miniszterelnöki Hivatal előtt, viszonylag békésen gyülekeztek.

Hazaárulózás, Nácik haza!

Amikor azonban Gyurcsány Ferenc megérkezett, többen a Parlament melletti József Attila szobor felől tojászáport zúdítottak a kormányfő felé. Gyurcsányt a rakparton esőernyős biztonsági emberek védték, de fedezte egy mentőautó is. Tudósítónk három előállítását látott, a rendőrség tájékoztatása szerint összesen négy embert állítottak elő. A randalírozók lehazaárulózták a megemlékezés résztvevőit, akik közül többen azt kiabálták vissza, hogy "nácik haza".


Esernyők védelmében
Fotók: Barakonyi Szabolcs

A kormányfő beszéde alatt egy körülbelül 40 fős csoport folyamatosan kiabált, de a rendőrök megpróbálták kordában tartani őket, dobálni nem tudtak, mert nem voltak lőtávolságban.

Aki csak dobálni tud, az nem demokrata, mondta szenvedélyesen a kormányfő. "Ha megdobnak kővel, dobd vissza kenyérrel" - idézte a kormányfő a mondást, majd hozzátette, ha megdobják tojással, elviseli ezt a métánytalanságot, és nem nem fogja gyűlölni azokat, akik ezt teszik.

Nem félnek

Gyurcsány arról beszélt, hogy Magyarországon a szeretet, a demokrácia és a megértés országát akarják, "Magyarországon ne mások mondják meg, milyennek kell lennünk". "El fog jönni a mi időnk, mert akik kiabálnak, szomorúak lesznek, mert veszíteni fognak" - mondta Gyurcsány Ferenc. "Mi is Magyarország vagyunk!" - fogalmazott a politikus, az ellentüntetők folyamatos fütyülése és a rendezvény résztvevőinek "Nem félünk!" kiáltásai közepette.


Ők is Magyarország

A kormányfő beszéde után az emberek fáklyákkal a kezükben álldogáltak a rakparton, majd szépen lassan elindultak hazafelé.

A szocialisták rendezvényén ingyen osztogatták a fáklyákat. Az emberek a Lánchíd és a Margit híd között álldogálltak, nem túl tömött sorokban, néhány ezren lehettek. A rendezvényre azokat várták, akik elutasítják a politikai zsarolást, a megfélemlítést, a kirekesztést, a gyűlöletkeltést, akik csöndesen emlékezni akarnak a nyilaskeresztesek áldozataira, akik a béke, a nyugodt politizálás hívei, akiknek elegük van a politikai ostromállapotból.

Sok aláírás

A miniszterelnök és több szocialista vezető is aláírta zéró tolerancia kiáltványt, amelyet elhelyeztek az autóforgalom elől lezárt alsó rakparton. Kiraktak egy óriási, hét-nyolc méter hosszú, két méter magas fehér lapot is, amelyen az emberek aláírásaikkal csatlakozhattak a kiáltványhoz. A papírlapon sok száz név virított.

Nyilasok és fáklyások

Gyurcsány Ferenc április 16-án, a holokauszt emléknapon, napirend előtti felszólalásában jelentette be kezdeményezését: a gyűlöletkeltéssel, a kirekesztéssel szemben zéró toleranciát hirdető kiáltvány aláírására kérte az Országgyűlés tagjait. A kiáltvány a zéró tolerancia elvét hirdeti meg mindazokkal szemben, akik gondolataikkal, szavaikkal és cselekedetekkel kirekesztenek, gyűlöletet szítanak, és akik vallási, faji, származási vagy nemi alapon különbséget tesznek ember és ember, magyar és magyar között.

A szocialisták rendezvényén egy idős ember rosszul lett, mentő vitte el.

A Miniszterelnöki Hivatal előtt bejelentett tüntetést tartott a Jobbik, párszáz méterrel odébb, a Parlament előtti parkolóban pedig a Kossuth tériek demonstráltak.