György
14 °C
24 °C

Tarnabod a hajléktalanok faluja

2004.11.16. 06:56
Húsz budapesti hajléktalan- és átmeneti szálláson élő otthontalan családot fogad be karácsonykor a Heves megyei Tarnabod község. A minisztérium több hónapja tervezi a költöztetést, de eddig titokban tartották a befogadó település nevét. A terv nem mindenkinek tetszik, egy civil csoport a Nyugat téren virraszt, mert szerintük nem elég az aluljárókból eltüntetni a hajléktalanokat, valódi szociális intézkedések kellenek a hajléktalansággal szembeni védekezéshez.
Húsz családi házat vásárol a szociális tárca a budapesti hajléktalanoknak a Heves megyei Tarnabod községben - értesült a Népszabadság.

Az erre vonatkozó programot a szociális tárca, a Máltai Szeretetszolgálat és a Hajléktalanokért Közalapítvány dolgozta ki és valósítja meg.

A Népszabadság úgy tudja, hogy a házak csaknem felének az adásvételét már lebonyolították a dél-hevesi, 850 lakosú Tarnabodon a hajléktalanprogram kidolgozói. A tervek szerint olyan budapesti hajléktalan- és átmeneti szállón élő, többgyerekes családokat juttatnak otthonhoz, amelyek többnyire önhibájukon kívül kerültek reménytelen helyzetbe. A községben komfortos, udvarral, melléképülettel és kerttel ellátott, jó állapotban lévő házakat vásároltak, és karácsonyra a kiválasztott családok legtöbbje beköltözik a községbe.

Tarnabod azért került a programba, mert az egyik Budapesten élő hajléktalan család, amelynek családfője tarnabodi származású volt, visszaköltözött a községbe, ahol figyelemmel kísérték boldogulását.

A lakók nem tiltakoznak

A községben élők azért nem tiltakoznak az ötlet ellen, mert megértették, hogy a településnek is haszna származik mindebből. Ugyanis a község rehabilitációs tervét is elkészítették a program kidolgozói. Ennek részeként az önkormányzat kap egy autóbuszt. Erre azért van szükség, mert a településen nagyon rossz a közlekedés, s ez a munkanélküliség egyik forrása.

A program szerint a betelepülőknél a családfőnek dolgoznia kell. Az első kilenc hónapban közmunkásként alkalmazzák őket, később munkahelyet teremtenek a számukra

A szolidaritás éjszakája

November 18-án délután öt órától a budapesti Nyugati téri aluljáróban virrasztást, felolvasóestet tartanak a hajléktalanokért civil szervezetek. Az Utca Embere, a Fegyver Helyett Kenyér és a Zöld Fiatalok képviselői szerint ugyanis nem elég az aluljárókból eltüntetni a hajléktalanokat, valódi szociális intézkedések kellenek a hajléktalansággal szembeni védekezéshez.