Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Titok, melyik faluba költöztetnék a hajléktalanokat

2004.10.27. 14:26
Teljes titoktartásban akar húsz hajléktalan családot vidékre költöztetni az esélyegyenlőségi minisztérium a Befogadó falu program keretében. A kormány egy éven belül ezer hajléktalannak akar otthont biztosítani.
Az Index információi szerint egy Bács-Kiskun megyei faluba költözik az a legfeljebb húsz haléktalan család, amely a kormány "befogadó falu" programja alapján elsőként kaphat szállást. A faluban csütörtökön döntenek a kérdésről. A program a fővárosban és a Budapest környéki erdőkben élő hajléktalan családok vidéki elhelyezését próbálja megoldani. A hajléktalanokat üres házaikba befogadó falu anyagi támogatást kap az államtól.

Nem tudnak hol lakni

A kormány titokban kívánja tartani a telpülés nevét, mert - ahogyan Vecsei Miklós, a hajléktalanügyekér felelős miniszteri biztos az Indexnek fogalmzott - el akarják kerülni, hogy a média kikezdje a programot. Az MSZP-ben egyébként úgy tudják, hogy nem csupán egy településről van szó.

A vidéki emberek mentalitása

A kormány összesen 30 millió forintot szán a kezdeményezésre, ebből fizetik ki az ingatlanokat. Garai István Levente MSZP-s országgyűlési képviselő, Kiskunfélegyháza alpolgármestere szerdán arról beszélt, hogy ő "ismeri a vidéki emberek mentalitását", és biztos benne, hogy vannak olyan települések, ahol az emberek szívesen látják a hajléktalanokat. Példaként saját települését hozta fel, amely szerinte szívesen látná a költözésre várókat. Ugyanakkor nem Kiskunfélegyháza az érintett település.

A hajléktalanok társadalmi visszailleszkedését segítő programról Vidorné Szabó Györgyi szocialista képviselő azt állította, hogy egy éven belül a kormány, tervei szerint 30 ezer hajléktalanból ezernek tud otthont biztosítani. Az Index kérdésére Vidorné azt mondta, hogy a falunak az lesz a haszna a költözésből, hogy egy vagy több szociális munkás is a házhoz jutó családokkal tart majd, és a falusiaknak is segíthet majd munkát találni. Hogy a szociális munkások is leköltöznek-e a falvakba, azt nem tudta megmondani.