Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Fej fej mellett Gyurcsány és Orbán

2005.09.26. 07:50
A Szonda Ipsos friss felmérése szerint hasonló Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor népszerűsége. Az MSZP hívei 21 ponttal értékelik Orbán Viktort, a miniszterelnököt a jobboldali szavazók 28 pontra minősítették.
Felzárkózott az elmúlt fél évben népszerűbb Orbán Viktor mellé Gyurcsány Ferenc. A holtverseny úgy állt elő, hogy a miniszterelnökkel kapcsolatos szimpátia a nyáron erősödött, a Fidesz-elnöké viszont nem változott.

A Szonda Ipsos által készített, s a Népszabadságban közreadott közvélemény-kutatás adatai szerint mindketten saját táboruk sztárjai: Orbán 85 pontot kap a fiatal demokratáktól, Gyurcsány 84 pontot a szocialistáktól.

Ennek szinte egyenes következménye az ellenoldal keményen elutasító álláspontja: a Fidesz elnökét az MSZP hívei a lesújtó 21 ponttal értékelik, de nem járt sokkal jobban a miniszterelnök sem, akit a jobboldali szavazók 28 pontra minősítették. Alig vannak olyan választópolgárok, akik mindkét személyt kedvelik. Mindössze 6 százaléknak rokonszenves Orbán is, Gyurcsány is. Ugyancsak kevesen, 8 százaléknyian viszonyulnak egyszerre negatívan a két politikushoz.

A pártreferenciák is kiegyenlítettek

A múlt héten ismertetett Szonda Ipsos felméréséből az derült ki, hogy a biztos pártválasztók körében döntetlen közeli állapot alakult ki. A szocialista szimpatizánsok az aktív, elkötelezett választói közegben 43 százalékot érnek el, a Fidesz biztos választóinak aránya 47 százalék.

Módszer
Az adatfelvétel ideje: 2005. szeptember 10-18. A megkérdezettek száma: 1500 fő. Alapsokaság: 18 éves és idősebb, állandó magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgár. Minden hónapban más-más 1500 főt kérdeznek meg személyes megkereséssel.
15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft