Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Felfüggesztették Székely mentelmi jogát

2000.10.17. 22:29
Az Országgyűlés kedden este 275 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül egy tartózkodás mellett meghozott döntésében felfüggesztette Székely Zoltán vesztegetéssel és a zsarolással gyanúsított független képviselő mentelmi jogát. Így már semmi akadálya annak, hogy az Ügyészségi Nyomozóhivatal lefolytassa ellene az eljárást. A közbeszerzési ellenőrzőbizottság volt ex-kisgazda elnöke zsarolásért és vesztegetésért együttesen akár tízéves börtönbüntetést is kaphat. Amint arról korábban hírt adtunk, amennyiben letartóztatják a képviselőt, nem részesül különleges elbánásban. A büntetőjogi gyakorlat alapján a képviselő útlevelét be kell vonni, mert büntetése elérheti az öt évet.
A parlament 275 igen, egy tartózkodás mellett ellenszavazat nélkül felfüggesztette Székely Zoltán független képviselő mentelmi jogát, akinek a kiadását Polt Péter legfőbb ügyész kérte átiratában.

Amint arról az Index is beszámolt múlt héten csütörtökön az Ügyészségi Nyomozóhivatal az ORFK munkatársaival közösen húszmillió forint vesztegetési pénz átvételén érte tetten az akkor még kisgazda honatya Székely Zoltánt, a közbeszerzési ellenőrzőbizottság volt elnökét. Az ügyészség a politikust zsarolással és vesztegetéssel gyanúsítja.

Székely akár tíz évet is kaphat

Az eddigi információk szerint a lebukás előzménye, hogy Székely Zoltán közvetítők útján üzent Balla Dániel csatornázási beruházásokban érdekelt vállalkozónak: amennyiben nem engedi át egy nyolcszázmilliós beruházás ötven százalékát egy általa megjelölt alvállalkozónak, vagy nem ad harmincmillió forintot, ellehetetleníti vállalkozását.

A politikus a nyomozók pénteki akciójával kapcsolatban a hétvégén azt állította: jól szervezett provokáció és egyúttal bosszú áldozata. Szerinte az a bűne, hogy megvétózta Balla egyik nyertes pályázatát, amiért új közbeszerzési eljárást kellett kiírni.

A vesztegetéssel és zsarolással gyanúsított képviselőt akár tíz év börtönbüntetésre is ítélhetik, miután a vesztegetés minősített esetét kettőtől nyolc évig terjedő, míg a zsarolást öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető - nyilatkozta az Indexnek Bárándy György ügyvéd.

Garami Lajos, a Bűntetés Végrehajtás Országos Parancsnokságának osztályvezető ezredese szerint, amennyiben a képviselőt letartóztatják nem járna neki különleges bánásmód, miután minden fogva tartottra azonos szabályok vonatkoznak. Túri András, az Ügyészségi Nyomozóhivatal vezető ügyésze korábban az Indexnek azt nyilatkozta: szerint a legalább ötéves büntetéssel büntethető cselekmények gyanúsítottainak be kell vonni az útlevelét.

Hogy ez így lesz-e Székely esetében még nem tudott válaszolni, mert akkor még védte a képviselőt mentelmi joga.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!