Valér
-2 °C
0 °C

Székely-ügy a Parlamentben is

2000.10.16. 13:03
Átfogó számvevőszéki és parlamenti vizsgálatot követelt hétfőn délelőtt a Parlamentben napirend előtti felszólalásában Kovács László, az MSZP elnöke a Székely-ügy és a Kis Újság támogatása miatt. Kovács szerint a kormány kiérdemelte a magyar történelem legnagyobb zsebű kormánya címet. Torgyán József földművelésügyi miniszter szerint a szocialista elnök a miniszterelnök-jelölt szerepében tetszelegve rágalmazott a Parlamentben, és kijelentette: szemben az MSZP Tocsik-ügy kapcsán folytatott magatartásával, ők azonnal kizárták párt frakciójából a gyanúba keveredett képviselőt. A mentelmi bizottság ülésén javasolta a Háznak Székely Zoltán mentelmi jogának felfüggesztését.

A Székely-ügy állt a Parlament napirend előtti felszólalásainak középpontjában.

Eörsi Mátyás
Székely Zoltán ügye új megvilágításba helyezte a polgár fogalmát
Eörsi Mátyás, az SZDSZ frakcióvezető-helyettese napirend előtti hozzászólásában emlékeztetett a miniszterelnöknek a két évvel ezelőtti Horn-Orbán vitában a polgár fogalmáról elmondott szavaira. Eörsi szerint Orbán ott nagyon szimpatikusan úgy jellemezte a polgárt, aki tisztességes, becsületes és a köz javát is szolgáló munkával teremti meg jólétét. Az SZDSZ-es honatya az elmúlt két év polgárai között a szerinte rágalomhadjárattal lejáratott Aradi Csabát, a ,,meghurcolt" koszovói parancsnokot, Papp Gyulát említette.

Új megvilágításban a polgár fogalma

Eörsi szerint Székely Zoltán ügye új megvilágításba helyezte a polgár fogalmát: "ma az a kormány polgára, aki megköveteli a hatalomnak járó súlyos kenőpénzeket". Eörsi emlékeztetett arra, hogy a kisgazda frakcióvezetés korábban védelmére kelt Székelynek. ,,Ha Torgyán József már hetek óta figyelemmel kíséri a képviselő üzelmeit, akkor miért pont akkor tör ki a botrány, amikor Székely Zoltán megtámadja a Kisgazdapártot, a kormányt és a Fideszt" - mondta Eörsi. Amíg a képviselő nem állt elő ilyen vádakkal, addig szabadon folytathatta ügyleteit, véli Eörsi, amikor szembefordul a Kisgazdapárttal, rögtön lebukik húszmillió forinttal.

Összeült a mentelmi bizottság
Az Országgyűlés mentelmi bizottsága egyhangú határozatával Székely Zoltán mentelmi jogának felfüggesztését javasolta a T. Háznak - tájékoztatott Isépy Tamás a testület fideszes elnöke, a testület hétfői ülését követően. Isépy elmondta, hogy a testületet - az Országgyűlés elnökén keresztül - a legfőbb ügyész kereste meg átiratával, amelyben közölte: Székely Zoltán alaposan gyanúsítható vesztegetés, valamint zsarolás bűncselekményével. Székely Zoltán, bár meghívták a testület tanácskozására, nem jelent meg a bizottság előtt.
Felszólalása végén a képviselő az SZDSZ-közeliként említett Balla Dánielt becsületes polgárnak nevezte. "Nem megvesztegetni akarta Székelyt, hanem a rendőrséghez fordult, tehát becsületes magyar polgárként járt el - ebből biztos rögtön arra következtettek, hogy szabad demokrata kötődésű" - fejezte be Eörsi Mátyás.

Torgyán:"ez a kormány nem harácsolni megy vidékre"

Torgyán József válaszában kijelentette: ez a kormány az első az ország ezeréves történelmében, amelyik az hazánk 3175 településére millenniumi zászlót küld el, amely az ország történelmében az első olyan eset, hogy nem harácsolni, huszadot meg tizedet szedni ment. Székely Zoltán ügyéről kijelentette: a kisgazdapárt volt az egyetlen, amelyik határozottan lépett fel korrupció gyanújába keveredett képviselőjével. Torgyán hangoztatta: nincs ideje felsorolni azokat a hazugságokat, amelyek a hétfői hagyományos és elektromos médiumokban megjelentek. Számon kérte Eörsi Mátyástól, hogy milyen alapon bírál, amikor megtűri ügyvédi irodájában Bauer Miklós egykori ÁVH-tisztet. Ha Eörsi fellép ,,Ries István gyilkosa ellen, és kijelenti, hogy nem hajlandó vele együtt dolgozni, akkor kritizálhatja a Magyar Köztársaság kormányát, de addig nem."

Kovács szerint ömlenek a közpénzek a kormánypártok zsébebe

A gátlástalanság már olyan fokú, hogy ez a kormány már működése félidejére kiérdemelte a magyar történelem legnagyobb zsebű kormánya címet - kezdte felszólalását Kovács László. A szocialista pártelnök-frakcióvezető kijelentette: a kormány az elmúlt több mint két év alatt az összes olyan vizsgálóbizottság felállítását megakadályozta, amelyet valamely ellenzéki párt a visszaélések kivizsgálására kezdeményezett. A kormány a közpénzek elszivárgásának megakadályozását ígérte - emlékeztetett Kovács. Szerinte ezzel szemben a közpénzek ma már nem szivárognak, hanem ömlenek ki ellenőrizetlenül az államkasszából a kormánypártok zsebébe.

A szocialista pártelnök a Fidesz-közeli cégek fantomizálódását, a kormánypártokhoz közel álló vállalkozók áfa-ügyeit, közbeszerzési pályázati győzelmeit és pártokhoz közeli vállalkozók pályázat nélküli megbízását említette. Kovács szerint "a jelenlegi kormány két év alatt több pénzt vágott zsebre, mint korábban bármelyik hatalom". Kovács bejelentette: az ÁSZ és a Parlament átfogó vizsgálatát kérik a közpénzek törvénytelen felhasználásáról, elsőként a kisgazda irányítású tárcáknál. A frakcióvezető arra kérte a kormánypárti képviselőket,ha tiszta a lelkiismeretük, két év után először tegyék lehetővé egy ilyen vizsgálóbizottság felállítását. A Székely-ügy valószínűleg csak a jéghegy csúcsa, és idézte a megvesztegetett képviselő által felhozott Árva Peták nevű cég ügyét.

Kovács László
,,A jelenlegi kormány két év alatt több pénzt vágott zsebre, mint korábban bármelyik hatalom"
Kovács László Orbán Viktorhoz címezve azt kérdezte: érez-e a miniszterelnök felelősséget azért, mert intézményessé vált a közpénzek lenyúlása. Kovács szerint, ha érez, de nem cselekszik, alkalmatlan a miniszterelnöki tisztségre, ha nem érez, akkor nem méltó rá.

Árva peták sem jutott Árva Petákéknak

Torgyán József megköszönte Kovács László felszólalását, de elfogadhatatlan magatartásnak nevezte, hogy a szocialisták elnöke ,,a rágalmak tömkelegét zúdítsa a kormányra még akkor is, ha már a miniszterelnök-jelölt szerepében tetszeleg". A kormány nevében kikérte magának Kovács László gyanúsításait, és közölte: egy árva peták sem jutott ,,Árva Petákéknak." A cég támogatási- és hitelpályázatait elutasították. Torgyán szerint a szocialisták idején két kézzel szórták a közpénzeket, míg náluk pályázatok vannak, amelyen ráadásul az Árva Peták nem is nyert.

Torgyán Székely esete kapcsán a Tocsik-ügyre utalva kijelentette: ők azonnal kizárták a gyanúba keveredett képviselőt, míg a szocialisták soraiban még mindig helyet foglal az elsőfokon elítélt gyanúsított. (Mint ismert, Boldvai Lászlót, az MSZP volt pénztárnokát a Tocsik-ügyben a bíróság befolyásolással üzérkedés miatt nem jogerősen elítélte.)

Torgyán szerint a Kisgazdapárt mind a százezer tagjánál nem tudják garantálni, hogy mindenki megüti azt az erkölcsi mércét, amelyet Kovács László állít fel magában. Hozzátette, szeretné, ha az MSZP és az SZDSZ is hasonló szigorral járna el, mint pártja.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!