Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Kizárták a kisgazdák megvesztegetett képviselőjüket

2000.10.13. 14:43
A Független Kisgazdapárt erkölcsi mércéje sokkal magasabb a bűnüldözőkénél, így csak kizárni lehetett a parlamenti frakcióból Székely Zoltán, vesztegetésen ért képviselőt - közölte a párt rendkívüli frakcióülése után Torgyán József, pártelnök, vidékfejlesztési miniszter. Székely Zoltán előre szervezett provokációnak minősítette a történteket. Szerinte egy csatorna-beruházásokkal foglalkozó vállalkozás vezetője azzal invitálta találkozóra, hogy dokumentumokat adna egy vizsgálattal kapcsolatosan. A néven nem nevezett személy egy táskát helyezett a képviselő mellé az autóba, a politikus meglepve tapasztalta, hogy iratok helyett pénzt rejt a csomag, de mielőtt feleszmélhetett volna ,,jöttek az ügyészek".
Torgyán József: "Eddig mindenkitől megvált a párt, aki méltatlanná vált a tagsághoz."
A Független Kisgazdapárt erkölcsi mércéje nem teszi lehetővé, hogy a törvénytelenséget elkövető honatyák a párt parlamenti frakciójának tagjai maradjanak - közölte pénteki sajtótájékoztatóján Torgyán József pártelnök, vidékfejlesztési miniszter a kisgazda frakció rendkívüli ülése után. Bejelentette: egy tartózkodás mellett, egyhangúan határoztak Székely kizárásáról. Bánk Attila frakcióvezető kérdésekre válaszolva leszögezte: a kizárás végleges, ezt még az se változtathatja meg, ha kiderül, a képviselőt ,,átverték". A politikusok szerint azonban erre csekély az esély, hiszen tettenéréssel derítették fel a korrupciós ügyet.

Torgyán József azt hangoztatta: eddig mindenkitől megvált a párt, aki méltatlanná vált a tagsághoz. Példaként említette Schamschula György, egykori közlekedési minisztert, aki csupán elmulasztotta bejelenti, hogy tisztségeivel összeférhetetlen posztokat tölt be gazdasági táraságokban. A debreceni tóragyújtogatás ügyében gyanúba keveredett kisgazdákat szintén kizárták a pártból. Torgyán szerint a csődbűntettel gyanúsított Atyánszky Györgyöt nem vesztegetésen értek, hanem adó és egyéb járulék befizetés kapcsán került vitába a hatóságokkal. Ez egészen más, mint amikor egy aktív országgyűlési képviselőnek csúsztatnak a kocsijába húszmillió forintot.

Székely Zoltán a rendkívüli frakcióülés után a kisgazda székház előtt nyilatkozott a sajtónak. Egy jól szervezett akciónak tartja ,,vesztegetési ügyét". Szerinte egy csatorna-beruházásokkal foglalkozó vállalkozás képviselőjével találkozott a másik fél kérésére. Székelynél ugyanis bejelentkezett a meg nem nevezett férfi, hogy dokumentumokkal segítené a közbeszerzési bizottság tevékenységét. A szállóban kávéztak, majd a ,,szennyvizes-vállalkozó" beült a képviselő kocsijába, és kiszálláskor egy táskát hagyott maga mögött. Székely döbbenten tapasztalta, hogy iratok helyett pénzt tartalmaz a táska, de mielőtt feleszmélhetett volna, már meg is érkeztek az ügyészség képviselői.

Bánk Attila: "A kizárás végleges..."
Feljelentést tettem a férfi ellen, majd a nyomozás ki fogja deríteni, ki mit követett el, de az igazam mellett kiállok - közölte. A politikus úgy véli, bosszúból csalták tőrbe. A férfi, akivel találkoztam, egy olyan cég vezetője, amely ellen jogorvoslati eljárást kezdeményeztem, miután megnyert egy közbeszerzési pályázatot, és emiatt 800 millió forintos üzlettől esett el - hangsúlyozta a képviselő. Székely Zoltán állítja: a szervezett bűnözés egy része áttelepedett a csatorna-beruházásokra, így - mint mondta - ezeknek a csoportoknak is érdekükben állhatott az ő félreállítása. Véleménye szerint "tettenérésével" összefüggésbe hozható az is, hogy másfél hónappal ezelőtt életveszélyesen megfenyegették. Emiatt feljelentést tettem, tudtam, hogy figyelik a környezetemet - szögezte le Székely Zoltán.

Torgyán elismerte, ,,időben" értesült a Székely-ügyről, így felkészülhettek arra, hogy semmilyen visszaélést ne kövessen el a párt nevében az exkisgazda képviselő. Ahhoz azonban szerinte a sajtónak semmi köze, pontosan mikor és hogyan jutott az információkhoz. Torgyán határozottan visszautasította, hogy a pártnak ,,gyűjtött" volna a kizárt honatya, mint ahogy azt is cáfolta, hogy a párt elnökségi ülést tartott volna még Székely őrizetbe vétele előtt, ahol megszületett volna a kizárásról az informális döntés.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!