Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

A tanárokon vitázik a kormány és az MSZP-frakció

2006.07.14. 14:46
A szocialista frakció sem ért egyet a kormány tervével, hogy már 2006 szeptemberétől meg lehessen emelni a tanárok egy részének kötelező óraszámát. A hallgatói önkormányzatok tisztségviselői várhatóan nem kapnak majd tandíjkedvezményt, miután az erről szóló MSZP-s javaslatot az oktatási bizottság elutasította a héten.

Vita alakult ki a kormány és az MSZP-frakció között arról, hogy szerepeljen-e a közoktatási törvény módosításában a pedagógusok számára már 2006 szeptemberétől elrendelhető óraszámemelés - mondta Szabó Zoltán, az Országgyűlés oktatási bizottságának szocialista elnöke.

A javaslat szerint a heti kötelező óraszám ebben a tanévben 20 marad, és a további két óra megtartását térítés nélkül rendelhetné el a munkáltató. A képviselő indoklása szerint alkotmányossági problémákat vet fel, hogy a pedagógusok egy részének 20, más részének 22 lenne ugyanazon bérért a kötelező óraszáma.

Büntetnék a jobb tanárt

"Ez egyfelől szembemegy valamennyi olyan törekvésünkkel, amely a minőséget kívánná elismerni. Értelemszerű, hogy annak a pedagógusnak fognak többletórát elrendelni, aki jobb pedagógus, jobb órákat tart, vagyis így büntetjük azokat, akik jobb pedagógusok" – indokolta felvetésüket Szabó Zoltán.

Mint mondta, az MSZP-frakció szeretné, ha kikerülne az előterjesztésből ez a 2006/2007-es tanévre elrendelhető szabály, de a kormány nem támogatja ezt. (Pokorni Zoltán a héten alkotmányosan aggályosnak nevezte, hogy növelnék a pedagógusok törvényben előírt munkaidejét, de ezért nem járna ellenszolgáltatás).

A szocialista politikus kitért arra, hogy az előterjesztés szerint 2007. szeptember elsejétől nőne a pedagógusok kötelező óraszáma 20-ról 22-re. Az Országgyűlés hétfőn dönt a felsőoktatási és a közoktatási törvények módosításáról.

A hét közepén az oktatási bizottság nem támogatta a szocialisták egyik módosító indítványát a felsőoktatási törvényhez. A Török Zsolt és hat képviselőtársa által benyújtott javaslat szerint a hallgatói érdekképviseletben tisztséget vállaló, kiemelkedő teliesítménvt nvújtó hallgatók húsz százalék kedvezményt kaphattak volna a 2007-től bevezetendő tandíjból.

Kedvezmények

Ez az ellenzék szerint kísérlet volt a tandíj elleni tüntetésre készülő HÖOK vezetők hiteltelenítésére. Török Zsolt MSZP-s képviselő az Indexnek ezzel kapcsolatban azt mondta: a javaslat arra irányult, hogy próbálják ösztönözni a hallgatók közéleti szerepvállalását.

Javaslatuk kedvezményeket adott volna a kiváló sportteljesítményt elérő és a tudományos diákkörökben tevékenykedő hallgatóknak is – tette hozzá.

Bízom választott képviselőink bölcsességében, hogy ezt a javaslatot nem szavazzák meg – mondta az Indexnek Ekler Gergely, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának vezetője.

Információink szerint az oktatási tárca nem utasította el teljesen a javaslatot. A minisztérium álláspontja szerint az ilyen kedvezményeket nem törvényben kell szabályozni, hanem a törvény végrehajtási utasításában kell megadni a lehetőséget az egyetemeknek a tandíjkedvezményre.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!