Donát
-4 °C
2 °C

Még mindig az ELTE-re jelentkeznek a legtöbben

2005.10.12. 13:57
Idén az interneten közel húsz szempont alapján lehet majd válogatni, és összeállítani, hogy kinek melyik a legmegfelelőbb egyetem, vagy főiskola. A különböző listákat nyomtatott formában is kiadja az Országos Felsőoktatási Információs Központ.

"Nem elég, ha valakinek diplomája van. Meg kell nézni, hogy az mit ér az életben"- mondta Kerekes Gábor, az Országos Felsőoktatási Információs Központ (OFIK) igazgatója szerdai sajtótájékoztatóján. Bemutatták ugyanis az új, 2006-os kiadványok terveit. A már megszokott Felsőoktatási Felvételi Tájékoztató mellett egy új kiadványt jelentetnek meg, és elindítanak egy internetes szolgáltatást is.

A Felvi rangsor című könyvet a felfokozott érdeklődés hívta életre. Az új felsőoktatási törvény, a kétszintű érettségi és az átalakuló képzési rendszerek a felsőoktatásra terelték a figyelmet. Elvárás volt, hogy egy tényszerű, összefoglaló adatsor jelenjen meg az egyetemekről, főiskolákról, ami segítheti a szülők és diákok választását, mondta Kerekes Gábor.

A rangsor december elején jelenik meg, és összefoglalja azokat az adatokat, amiket tizenkétezer hallgatótól gyűjtöttek be, és több mint száz munkapiaci résztvevővel készítettek. A rangsorok természetesen nem csak egy síkon közlik az eredményeket. A hallgatók, és a munkaerőpiac szegmenseinek más-más a fontos. Ezért nem lehet bemutatni egy abszolút listát, hogy Magyarországon melyik a legjobb egyetem. Tájékozódni viszont nagyon jól lehet az adatok alapján, mondta az igazgató.

Még mindig az ELTE

A rangsorok felállításánál vizsgálták a jelentkezési adatokat, a hallgatói minőséget, az intézmény gazdasági helyzetét, de fontos szempont volt az iskola presztízse, a hallgatói juttatások, vagy a munkaerőpiacon való elhelyezkedés lehetősége is. Néhány adatot már előzetesen közölt a OFIK.

Az ELTE a jelentkezések rangsorában továbbra is igen nagy fölénnyel vezet, hiszen ide adták be a jelentkezési lapok több mint egytizedét. A legnépszerűbb kar az ELTE-BTK volt idén. A további helyeken a pécsi, szegedi, és a debreceni egyetem helyezkedik el. Az ötödik a listán a Budapesti Gazdasági Főiskola, ami így egyben a legnépszerűbb főiskolának számít.

A szakokat nézve továbbra is a közgazdasági, jogász, idegenforgalmi a legnépszerűbb, igaz a tavalyi évhez képest csökkent ezekre a jelentkezések száma. Növekedett viszont a magyar, történelem és pszichológia szakok népszerűsége.

Az elmúlt időszakban nagy figyelem irányult a ponthatárokra is. Az egyes szakok ponthatárait súlyozva kiderült, hogy az első tízbe csak fővárosi egyetemek kerültek be. Az ELTE-TATK (gazdasági) szakára volt a legnehezebb bekerülni, itt 141 pont volt a súlyozott átlag.

Ha a presztízst vizsgáljuk, akkor kevés olyan szakterületen annyira egyértelmű a helyzet a legjobbnak tartott intézményt illetően, mint a műszaki mérnökképzés esetén. A már felvett diákokat megkérdezve ötből négy hallgató a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemet jelölte meg.

Optimista bölcsészek

Olyan listát is találni majd a kiadványban, amit a bölcsészek megkérdezése alapján állítottak össze. Ebből kiderűl, hogy a bölcsészhallgatók az egyetemükön szerezhető diplomáról az ELTE bölcsészkarán vélekedtek a legpozitívabban.

A pesti bölcsészek gondolják úgy a leginkább, hogy az ő intézményükbe a legnehezebb bekerülni, és a megszerzett diploma is itt a legértékesebb. A tanulmányi követelmények viszont a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen a legmagasabb. Legalább is a hallgatók szerint.

Saját egyetem

A felvételizőknek november közepétől lehetőségük lesz arra is, hogy a felvi.hu oldalán tetszés szerint rendezzék sorba az egyetemeket, közel húsz szempont alapján. Az adatok közt válogatva, és a különféle szempontokat figyelembe véve kiválaszthatják a nekik legmegfelelőbbet ezzel az új rendszerrel, mondta Kerekes Gábor.