Fatime
16 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

'Elég furcsa' külföldön is az '56-os játék fődíja

2006.07.19. 12:34
Moszkvai tanulmányi kirándulást nyer a január óta zajló ötvenhatos iskolai vetélkedőt megnyerő középiskolai csapat. Külföldön ez most bulvártéma.

Fél év kellett ahhoz, hogy némi híre keljen a nagyvilágban az Oktatási Minisztérium ötvenhatos vetélkedősorozatának. A Reuters "Elég furcsa" kategóriába sorolt röpke hétfői hírét többek között átvette a scotsman.com is, de a bulvártémékra szakosodott Mosnews, angol nyelvű orosz hírportál is érezhető iróniával adta le most a hírt, ami szerint az 56-os forradalomban leginkább jártas magyar iskolások moszkvai tanulmányutat nyerhetnek a vetélkedőn.

A többfordulós történelmi vetélkedő - amiről legutóbb érintőlegesen szóltunk egy azonos nevű amerikai játékszoftver apropóján - 2006. január 23-án indult, a hivatalos honlap szerint a játékos verseny célja, "hogy minél több fiatal figyelmét felhívja a magyar történelem sorsfordító eseményének évfordulójára, és elérje, hogy az iskolapadban ülő fiatalok is megismerjék a diktatúra elleni felkelés, a személyes hősiesség, az egyéni és közösségi áldozathozatal szimbólumává vált ´56-os forradalmat". A játékra 372 csapat (körülbelül kétezer diák) nevezett, jelenleg a negyedik forduló zajlik.

Moszkvai tanulmányút

Budapesti "tanulmányút" 1956-ban
fotó: www.hunmagyar.org


A kiírás szerint három díjat osztanak a legjobb csapatoknak, a harmadik helyezett csapat az '56-os Intézet kiadványaiból összeválogatott értékes csomaggal lesz gadagabb, az ezüstérmes csapat tagjai egy-egy palmtopot kapnak, míg a győztesek egy "moszkvai tanulmányúton" vehetnek részt.

A fődíj - amit a vetélkedő kezdetekor itthon is kritizáltak (amellett, hogy miért angol a játék neve) - szemmel láthatólag külföldön is feltűnést keltett, a Reuters tudósítója a következőképp fogalmazott: "talán nem a legmegfelelőbb díj, de a szovjet tankok által eltiport 1956-os forradalomról legtöbbet tudó iskolások moszkvai kirándulást nyernek".

Pizsomacsillagok

Fél évszázaddal ezelőtt magyarok százezrei lázadtak fel a Moszkva-barát kormányzat ellen, azonban szovjet katonák pár héten belül elfojtották a forradalmat, megölve 2500 felkelőt, emlékeztet a Reuters. A Freedom Fighter 1956 nyertesei a moszvai levéltár egyedülálló dokumentumaikból tanulmányozhatják majd az 56-os eseményeket, teszi hozzá a hírügynökségi jelentés az oktatási minisztérium szóvivőjére hivatkozva.

A jelenlegi állás szerint a viccesebbnél viccesebb nevű csapatok közül (pl.: КРАСНАЯ АРМИЯ, BONG, C.S.club, Easyrider, Üvegtigris, Fapuma, Forr A Dalom, Gempa raklap, Hangmans, Inváziós Szivacsok, Lázadó Áfonyák, Pizsomacsillagok, Slavedom) a budapesti Egressy Gébor Kéttannyelvű Műszaki Szakközépiskola decensen csak "Pesti Srácok" névre keresztelt csapata utazhat Moszkvába. Azonban a játék október 23-ig tart, és mivel a most közölt top 10-es lista nem tartalmaz pontszámokat, elképzelhető, hogy a hajdúdorogi "görögkat.11.b" csapat, vagy akár a szigetvári "Lassú víz" tagjai lesznek a befutók.