Valér
-2 °C
0 °C

Kósa és Schmitt biztosan megmérkőzik

2007.02.01. 08:07
Orbán Viktornak biztosan nem lesz kihívója a Fidesz következő tisztújításán, így a pártelnöki posztért egyedül méretteti meg magát. Az alelnökségért viszont várható némi tülekedés: két alelnökjelöltje biztosan lesz már a Fidesz májusban esedékes tisztújításán: az Indexnek Kósa Lajos Debrecen polgármestere megerősítette, hogy ringbe száll, korábban Schmitt Pál pedig már jelezte be, hogy továbbra is kész pártvezetési tagságra.

Várhatóan májusban tartja következő tisztújító kongresszusát a Fidesz, ahol szinte biztosan ellenjelölt nélkül választják újabb két évre a Fidesz élére Orbán Viktort. A négy alelnöki posztért viszont nem kizárt, hogy lesz némi verseny.

Ketten kandidáltak

Eddig két alelnökjelöltje van biztosan a tisztújításnak: Schmitt Pál jelentette be elsőként, hogy újra indul az alelnökségért. Kósa Lajos Debrecen polgármestere - aki mostanában meglepően sokat exponálja magát - az Index érdeklődésére megerősítette, hogy ő is indul a Fidesz egyik alelnöki posztjáért. Gyakorlatilag biztosra vehető, hogy újra megmérkőzik a posztért Pokorni Zoltán és Varga Mihály is. Ha ők elindulnak, biztosra vehető, hogy be is futnak, így ha nem növelik az alelnökök számát vagy Schmitt Pálnak, vagy pedig Pelczné Gál Ildikónak búcsúznia kell az ellenzéki párt vezetőségétől.

Az önjelöltek megbuktak

A párt vezető posztjaiért a Fideszben az utóbbi évtizedben kizárólag a hivatalos támogatással induló jelöltek kaptak bizalmat. Az egyéni próbálkozások, mint a legutóbbi tisztújításnál Pálinkás József, nem jártak sikerrel. Másfél éve a négy alelnöki helyre ötödikként önjelöléssel pályázó exminiszter feleannyi voksot kapott a kongresszuson, mint a többiek. Az utóbbi időben azonban a pártban már közismertté vált a korábban szigorúan titkosan kezelt tény, hogy a korábbi keménymag klikkekre szakadt, és a belső ellentétek miatt sok ismert fideszes személyiségnek megromlott a viszonya a pártelnökkel. Ezért a tagság körében sokan úgy érzik, most tétre megy az alelnökválasztás. A régebbi tisztújításokhoz képest élénkebb találgatások indultak a lehetséges jelöltekről, és arról, hogy ők milyen viszonyban vannak Orbánnal.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!