Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Orbán: Nagy szavak helyett nagy tettekre van szükség

2003.04.12. 22:24
A Fidesz és szimpatizánsai az FTC csarnokában várják a népszavazás végeredményét. Szájer Jószef az urnazárást követő rendkívüli sajtótájékoztatóján a "pazarló és dilettáns" kampányt tette felelőssé az alacsony választási részvételért. Orbán Viktor volt miniszterelnök szerint a népszavazás után az a fő feladat, hogy mindenki nyertese legyen a csatlakozásnak.
A népligeti FTC-Sportcsarnokban tartja a Fidesz a népszavazási rendezvényét. Az eseményen olyan művészek mint Eperjes Károly, Kautzky Armand, és Szakcsi Lakatos Béla szórakoztatják a körülbelül kétezres közönséget.

Tekintse meg galériánkat!
Klikk a képre
A Szájer József a Fidesz alelnöke szerint csalódást okozott a népszavazás részvételi aránya, a politikus szerint az uniós közalapítvány pazarló és dilettáns kampánya nagyon gyenge eredményt hozott. Meggyőződése, hogy a részvételi arányon nem tükrözik a csatlakozás támogatottságát. Szájer szerint a kormány előzetes kampánya csupán igenekre és nemekre osztotta a társadalmat.

Az ellenzéki párt alelnöke szerint a Fidesz ezzel szemben felelős képet kíván adni az unióról, ezért beszélgetést folytatott a választókkal, amelyben a csatlakozás negatívumait és pozitívumait is elmondta a választóknak.

Szájer szerint az EUKK által kifizetett összeget olyan szlogenek helyett, minthogy "Bécsben vásárolhatok-e majd cukrászdát", inkább reális tájékoztatásra kellett volna fordítani.

Orbán: mindenki nyerjen a csatlakozással

Úgy tűnik eldőlt, holnap reggeltől az unió polgárai lesznek azok is, akik nemmel szavaztak, és azok is , akik nem mentek el szavazni. Azok leszünk mindannyian - mondta Orbán Viktor a népszavazást értékelő beszédében. A volt miniszterelnök szerint a népszavazás után az a fő feladat, hogy mindenki nyertese legyen a csatlakozásnak, a gazdák, a kereskedők, a nyugdíjasok, és a bérből és fizetésből élők is, ez azonban nem egyszerű feladat, hiszen, a rendszerváltoztatás idején is bizakodó volt az ország, mégis nyertesekre és vesztesekre szakadt ketté.

Tekintse meg galériánkat!
Klikk a képre
A volt kormányfő szerint okulni kell a rendszerváltoztatásból. Orbán "az ország első polgári miniszterelnökét, Antall Józsefet idézte fel, akinek " az iránytűje a nemzeti érdek volt". Mi ma a nemzet érdeke - tette fel a kérdést Orbán is, majd kijelentette: az, hogy ne szakadjon ketté igenekre és nemekre. Mint mondta, vannak olyanok is, akik vesztes-jelölteknek tűnnek, mint például a vidéken és a lakótelepen élők, akiket határozott kormányprogramokkal át lehet hozni a nyertes-jelöltek oldalára.

Orbán szerint az ország csatlakozásáig hátralévő egy év túl hosszú az ünnepléshez, de túl kevés a munkára, ezért nagy szavak helyett nagy tettekre van szükség, olyan országprogramok beindítására, amelyek felkészítik az országot az uniós csatlakozásra. Mint mondta, lehet, hogy a különböző politikai erők az Európai Parlamentben külön frakcióban ülnek majd, de azért "ott idegenben is elsősorban a magyarok nemzeti érdekét kell képviselni", és ezért innen üzeni, a "jelszó változatlan: Hajrá Magyarország, Hajrá Magyarok!"