16:00, December 06.
Marokkó 0
Spanyolország 0
Education City Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 06.
Portugália 0
Svájc 0

Fidesz: puha, lágy a kormányprogram

2006.05.31. 12:51
Úgy tűnik, reform alatt adóemelést ért a készülő második Gyurcsány-kormány, mondta Varga Mihály. A fideszes politikus adóemeléseket lát.

A Fidesz egyetlen olyan bevételnövelő intézkedést sem szavaz meg, amely emeli az adóterheket, jelentette ki Varga Mihály, az ellenzéki párt alelnöke szerdai sajtótájékoztatóján.

íp> A politikus szerint a kormány adóemelésre készül: a tervezett lépések között van a személyijövedelemadó-kedvezmények ritkítása, az ingatlanadó bevezetése, a munkavállalói járulék három százalékpontos növelése és a középső áfakulcs emelése, valamint az eva 15 százalékos kulcsának 25 százalékra való növelése és a 16 százalékos társasági adó 18 százalékra való emelése.

Úgy tűnik, reform alatt adóemelést ért a készülő második Gyurcsány-kormány, jegyezte meg Fidesz-frakció gazdasági kabinetvezetője, aki szerint egyértelműen az adóemelés irányba mutatnak a mostanában elhangzott kormányzati elképzelések. Varga Mihály emlékeztetett arra, hogy a kormányfő kedden a parlamentben úgy fogalmazott: gazdaságpolitikai fordulatra van szükség, mert "feszültségek vannak a költségvetésben", így az állam kiadásait csökkenteni, bevételeit növelni kell.

"A bevételnövelés (...) azt jelenti, hogy többet fogunk fizetni, elsősorban adóban" - tette hozzá Varga Mihály, aki szerint korábban a parlament és a kormány által elfogadott ötéves adóprogram lényegében csak öt hónapot élt. A politikus szerint kapkodás, koncepciótlanság és rövid távú gondolkodás helyett kiszámítható gazdaságpolitikára, átlátható államháztartásra, kisebb államra, a versenyképesség javítására és az euró bevezetésére van szükség. Ez utóbbival kapcsolatban megjegyezte, a kedden nyilvánosságra került kormányprogramban már csupán arról van szó, hogy az euró bevezetése nem cél, hanem eszköz.

Varga Mihály szerint a kormányprogram "puha, lágy", semmilyen konkrétumot nem tartalmaz.  • Hírek
  • Hírek