Hajthatatlan a Fidesz az MTV kuratórium ügyében

2003.03.05. 17:01
Az MSZP megszavazza, bárkit is jelöl a Fidesz az MTV kuratóriumába - ígéri Újhelyi István, a szocialisták médiapolitikusa. A képviselő az ellenzéki párt akár három fős jelölését is elfogadhatónak tartaná, igaz ebben az esetben a szocialisták is bővítenének saját oldalukon. A Fidesz azonban hajthatatlan, szerintük törvénytelen és drága a kuratórium létszám-duzzasztása.
Az MTV kuratóriumáról hétfőn szavazott az Országgyűlés. A Parlament elnöke nyolcfős testület felállítását terjesztette szavazásra, amelybe minden párt két-két tagot delegálhat. A négy parlamenti párt közül három meg is tette javaslatát, amit a nagy többség elfogadott, a Fidesz azonban törvénytelennek tartja az eljárást, és kivonult a szavazásról.

Korábban a nyolcfős testület felállítása mellett más változatok is szóba kerültek. Az elmúlt években folyamatosan lecsonkázott, lekicsizett és törvénytelennek kikiáltott kuratórium körüli helyzet rendezésére elkészített javaslatok között szerepelt a tíz fős létszámú testület is, amely azonban egészen mostanáig az "elvetett ötletek raktárában" nyugodott.

Újhelyi István szerdán azonban ismét felvetette, hogy akár tízfősre is bővülhet a plénum. Ráadásul - ígéri Újhelyi - az MSZP a Fidesz bármely jelöltjét megszavazza, és kész elfogadni minden konstruktív ellenzéki javaslatot, csak az akarnok politikai fellépésben nem lesz partner.

A Fidesz szerint a kormányoldalnak megvan a kétharmados többsége

Az Index információi szerint a Fidesz azonban a tíz főre bővített kuratóriumról szóló elképzelést sem támogatja. Ennek oka, hogy nem tükröződnének a Fidesz és az MDF közötti parlamenti erőviszonyok, és a "kormányoldalnak" mindkét (a nyolcfős és a tízfős) kuratórium felállásával meglenne a kétharmados szavazati többsége, amennyiben az MDF "paktumot" kötött az MSZP-vel és az SZDSZ-szel. A paktumról szóló felvetéseket Dávid Ibolya cáfolta, ugyanakkor fennáll az a lehetőség, hogy az MDF a jelenlegi felállás szerint akár mind a négy ellenzéki tagot delegálhatja.

Pető Iván, az SZDSZ média ügyben gyakorta megszólaló politikusa szerint Újhelyi felvetése csak "magánmeditáció", azonban hivatalos bejelentés esetén nem zárkóznak el a tízfősre bővülő kuratórium javaslata elől.

A Fidesz frakcióvezető-helyettese, Rogán Antal az Index kérdésére elmondta, hogy pártja továbbra is törvénytelennek tartja az új kuratórium felállítását, amelyben médiatörvényben foglaltak ellenére, az elnök kinevezésére képtelen régi testület MDF-es és SZDSZ-es tagjai újra bekerültek. Mint mondta, a testületről született parlamenti döntést már nem lehet megfellebbezni, ám a jogellenesen létrejött kuratórium minden döntése megtámadható a bíróságon. A Fidesz szerint egyébként a nagyobb létszámú kuratórium azért sem elfogadható ajánlat, mert az államtitkári besorolású kurátorok jelentősen megdrágítanák a közszolgálati tévé egészének működését.  • Tippek
  • Hírek