Alfréd
-2 °C
2 °C

Négy tagot delegálhat az MDF a tévékuratóriumba

2003.03.03. 22:10
A kisebbik ellenzéki párt jelölhet tagokat a tévékuratóriumba a Fideszeseknek járó két helyekre is. A Fidesz ugyanis három tagot szeretett volna küldeni a testületbe, az MDF viszont ragaszkodott két helyhez, így nem született megállapodás
Megválasztotta a parlament a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnökségébe delegált kormánypárti és MDF-es jelölteket hétfőn. A parlament csak az MDF, az MSZP és az SZDSZ jelöltjeiről szavazott. A Fidesz nem nyújtott be személyi javaslatot, mivel ez ügyben a többszöri jelölési eljárásban sem tudott megegyezni az MDF-fel.

A hétfői szavazás előtt Rogán Antal (Fidesz) azt indítványozta, hogy csak a kormánypártok 2-2 jelöltjéről szavazzanak. Hozzátette: ha nem így történik, törvénytelennek tekintik az eljárást. Az Országgyűlés többsége a fideszes képviselő javaslatát leszavazta. Ezt követően a Fidesz-frakció kivonult az ülésteremből.

Az Országgyűlés elnöke - tekintettel arra, hogy a Fidesz-frakció a harmadik jelölési eljárásban sem állított jelöltet - felkérte az MDF képviselőcsoportjának vezetőjét, tegyen javaslatot további két elnökségi tag személyére. Az előző ciklusban 1999. február 9-én az MTV kuratóriumi elnökségének négy, kizárólag a kormánypártok által delegált tagból álló elnökséget választott a parlament.

Négy éve sem volt konszenzus

Akkor a nyolctagú testület négy ellenzéki helyéből kettőre a MIÉP tartott igényt, az ellenzéki oldal emiatt nem tudott konszenzusra jutni. Ezért a házelnök akkor nem rendelt el szavazást az ellenzék által előterjesztett jelöltekről. Az SZDSZ és az MSZP a döntést alkotmány- és törvényellenesnek ítélte, és jogorvoslatért több fórumhoz, így az Alkotmánybírósághoz, a Fővárosi Bírósághoz és legfőbb ügyészhez fordult. Az Alkotmánybíróság 1999. júniusában hozott határozatában kimondta: a kuratóriumok elnöksége megalakulásának főszabálya az, hogy az elnökség akkor tekinthető megalakultnak, ha valamennyi tagját megválasztják. Ehhez képest szűkebb tényállású, kivételes szabály az, ha a kuratóriumok elnökségébe a kormánypárti vagy az ellenzéki oldal valamelyike nem állít jelöltet - mondta ki a testület, hozzátéve: e kivételes tényállás jogkövetkezménye az, hogy a kuratóriumok elnöksége a törvény szerint ilyenkor is, tehát csak az egyik oldal jelöltjeinek megválasztásával megalakul.

Herényi Károl hétfőn estr bejelentette, hogy az MDF él a jelölési joggal és hamarosan újabb két tagot delegál a kuratóriumi elnökségbe.