Hermina
15 °C
27 °C

Fidesz-MDF: a közös ünnep ellenére minden marad a régiben

2003.10.06. 11:23
Orbán Viktor ugyan nem bíztatta az MDF-et a pártközi kapcsolatok javulásával, mégis lesz közös ünneplés október 23-án. A budai megemlékezésen a volt miniszterelnök után Dávid Ibolya is elmondja majd beszédét, különös tekintettel arra, hogy a Széna téren 1989 óta hagyományosan az MDF tartott megemlékezéseket.
A két ellenzéki párt vezetője együtt emlékezik az 1956-os forradalom évfordulóján. A budai közös ünnepséget az MDF és a Fidesz II. kerületi szervezetei kezdeményezték.

Rossz nyomon

Örömmel teszek eleget a szervezők felkérésének - jelezte a párt sajtóirodáján keresztül Dávid Ibolya, az MDF elnöke. Dávid hozzátette: azért is vállalta Orbán Viktor mellett az ünnepi szónok szerepét, mert a Széna téren hagyományosan az MDF rendezi az 56-os megemlékezéseket. Az MDF elnöke annak ellenére vállalta a II. kerületi közös fellépést, hogy a Fidesz elnöke néhány napja leszögezte: az együttes ünneplés nem befolyásolja a két párt kapcsolatát. "Rossz nyomon jár az, aki azt gondolja, hogy ez a Fidesz és az MDF viszonyának változását jelzi" - jelentette ki Orbán Viktor egy háttérbeszélgetésen. A Fidesz elnöke hozzátette, Dávid Ibolyát személyesen is kérte, változtasson az EU-választáson való független indulással kapcsolatos álláspontján, ám az MDF vezetője nemleges választ adott. Orbán szerint azóta a két ellenzéki párt között csupán parlamenti jellegű kapcsolat létezik.

MDF-es hagyomány

Porkoláb Mihály, a II. kerületi önkormányzat MDF-es alelnöke szerint az ellenzéki pártok helyi szervezetei azért döntöttek a közös meghívó mellett, mert úgy vélték: szép és magasztos 56-os megemlékezést jelent, ha a két pártvezető neve fémjelzi az eseményt. Porkoláb hozzátette, hogy a Széna téren az 1989-es kopjafaállítás után minden esztendőben az MDF rendezett ünnepséget, két éve pedig szintén a párt kezdeményezésére került új emlékmű a térre. Az október 23-i esemény helyszínén volt már közös Orbán-Dávid ünnepség is, tavaly azonban a pártelnök nélkül Balsai István, volt frakcióvezető szónokolt, miután Dávid Ibolya az Országgyűlésben megrendezett emlékülésen tartott beszédet.