Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Pelcznét is Brüsszelbe exportálja a Fidesz

2008.11.18. 15:00
Jövőre a Fidesz három ismert vezetőségi tagja is maga mögött hagyja majd a hazai politikai csatározásokat az unió kedvéért. Az Index információi szerint eldőlt, hogy Áder János és Deutsch Tamás mellett Pelczné Gáll Ildikó is befutó helyet kap az ellenzéki párt EP-listáján.

Várhatóan az idén már nem kerül a Fidesz országos választmánya elé a párt uniós parlamenti jelöltjeinek végleges névsora, az elnökség viszont már összeállított egy kisebb, nem teljes listát azokról a politikusokról, akik biztosan előkelő helyekre számíthatnak.

A sajtóban már szeptemberben megjelent több változat is a listáról, az elmúlt hetekben azonban kiderült, hogy a Fidesz-vezetés akkor még nem véglegesítette a jelöltek listáját.

Deutsch Tamás és Pelczné Gáll Ildikó

Információink szerint Orbán Viktor két koncepcióval állt elő, amely alapján a vezetés dönthet a személyek kiválasztásánál. Az első verzió szerint csak a legszükségesebb mértékben bolygatnák meg az összeszokott, az EU-s játékszabályokat már kitapasztaló és olajozottan működő EP-csoportot.

Változásokat ebben az esetben csak a pártelnökkel külön megállapodást kötött Áder János és Deutsch Tamás megjelenése okozna. A pártban ugyanis a közvélemény-kutatások alapján elképzelhetőnek tartják, hogy jó esetben a régi frakció szinte emberveszteség nélkül juthat ki ismét Brüsszelbe, annak ellenére, hogy az Európa Parlament létszámcsökkentése miatt a magyar képviselők száma 24-ről 22-re csökken. (Most 12 fideszes ül az európai parlamentben.)

Járóka Lívia

A másik elképzelés szerint a néhány kulcsfontosságú irányítón kívül a teljes Fidesz-frakciót új emberekkel töltenék fel. A csere azzal a haszonnal járna, hogy a párt idővel több, az uniós színtéren eligazodó politikusra tesz szert.

Úgy tudjuk, az elnökség végül a két javaslat vegyítése mellett döntött. Szájer József frakcióvezető és Schmitt Pál mellett biztos helye lesz a 2009-es keretben a választási kampány irányításában is központi szerepet játszó Gyürk Andrásnak, valamint Őry Csabának és Gál Kingának. A kampány arca pedig a Fidesz-csoport roma tagja, Járóka Lívia lehet.

Minden valószínűség szerint a lista fontosabb helyein osztozik majd az uniós karrierre vágyó Áder János, aki a 2006-os országgyűlési választáson határozta el, hogy kiszáll a párt első vonalából, valamint Deutsch Tamás, aki az Orbán melletti kabinetfőnökséget akarja brüsszeli képviselőhelyre váltani. Hozzájuk csatlakozhat Pelczné Gáll Ildikó, a párt elnökségi tagja is. Pelczné a politikusnő-hiány miatt emelkedett néhány éve a miskolci politikából az országos vezetésbe, de az elmúlt években nem igazán váltotta be a hozzáfűzött reményeket.

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője a cikk megjelenése után azt közölte, hogy a párt vezetése eddig semmilyen lista összeállításáról sem döntött.