Pelcznét is Brüsszelbe exportálja a Fidesz

2008.11.18. 15:00
Jövőre a Fidesz három ismert vezetőségi tagja is maga mögött hagyja majd a hazai politikai csatározásokat az unió kedvéért. Az Index információi szerint eldőlt, hogy Áder János és Deutsch Tamás mellett Pelczné Gáll Ildikó is befutó helyet kap az ellenzéki párt EP-listáján.

Várhatóan az idén már nem kerül a Fidesz országos választmánya elé a párt uniós parlamenti jelöltjeinek végleges névsora, az elnökség viszont már összeállított egy kisebb, nem teljes listát azokról a politikusokról, akik biztosan előkelő helyekre számíthatnak.

A sajtóban már szeptemberben megjelent több változat is a listáról, az elmúlt hetekben azonban kiderült, hogy a Fidesz-vezetés akkor még nem véglegesítette a jelöltek listáját.

Deutsch Tamás és Pelczné Gáll Ildikó

Információink szerint Orbán Viktor két koncepcióval állt elő, amely alapján a vezetés dönthet a személyek kiválasztásánál. Az első verzió szerint csak a legszükségesebb mértékben bolygatnák meg az összeszokott, az EU-s játékszabályokat már kitapasztaló és olajozottan működő EP-csoportot.

Változásokat ebben az esetben csak a pártelnökkel külön megállapodást kötött Áder János és Deutsch Tamás megjelenése okozna. A pártban ugyanis a közvélemény-kutatások alapján elképzelhetőnek tartják, hogy jó esetben a régi frakció szinte emberveszteség nélkül juthat ki ismét Brüsszelbe, annak ellenére, hogy az Európa Parlament létszámcsökkentése miatt a magyar képviselők száma 24-ről 22-re csökken. (Most 12 fideszes ül az európai parlamentben.)

Járóka Lívia

A másik elképzelés szerint a néhány kulcsfontosságú irányítón kívül a teljes Fidesz-frakciót új emberekkel töltenék fel. A csere azzal a haszonnal járna, hogy a párt idővel több, az uniós színtéren eligazodó politikusra tesz szert.

Úgy tudjuk, az elnökség végül a két javaslat vegyítése mellett döntött. Szájer József frakcióvezető és Schmitt Pál mellett biztos helye lesz a 2009-es keretben a választási kampány irányításában is központi szerepet játszó Gyürk Andrásnak, valamint Őry Csabának és Gál Kingának. A kampány arca pedig a Fidesz-csoport roma tagja, Járóka Lívia lehet.

Minden valószínűség szerint a lista fontosabb helyein osztozik majd az uniós karrierre vágyó Áder János, aki a 2006-os országgyűlési választáson határozta el, hogy kiszáll a párt első vonalából, valamint Deutsch Tamás, aki az Orbán melletti kabinetfőnökséget akarja brüsszeli képviselőhelyre váltani. Hozzájuk csatlakozhat Pelczné Gáll Ildikó, a párt elnökségi tagja is. Pelczné a politikusnő-hiány miatt emelkedett néhány éve a miskolci politikából az országos vezetésbe, de az elmúlt években nem igazán váltotta be a hozzáfűzött reményeket.

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője a cikk megjelenése után azt közölte, hogy a párt vezetése eddig semmilyen lista összeállításáról sem döntött.  • Hírek
  • Hitelkártya