Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Szoros különállással önállósodik a KDNP

2006.10.13. 15:02
Kettéválik a Fidesz és a KDNP frakciószinten néhány önkormányzatban. A jobboldali pártszövetségben nincs országosan érvényes stratégia a képviselõcsoport-alakításra, de a közös jelöltek több helyen úgy gondolták, külön mindenkinek jobb lesz. Volt azonban olyan város, ahol aztán mégis úgy gondolták, hogy együtt jobb.

Az április országgyûlési választás után az addig a jobboldali egység feltételen híveként ismert Orbán Viktor saját pártjában is meglepetést okozott, amikor úgy döntött, hogy engedélyezi a kereszténydemokratáknak saját parlamenti frakció alapítását.

Teljes együttmûködés

Az önkormányzati választáson a tavaszi felálláshoz hasonlóan közös jelölteket indító pártszövetség a fõvárosi önkormányzatban az elkülönülés mellett döntött. A 66 tagú testület 30 mandátumát megszerzõ Fidesz-KDNP úgy oszlott ketté, hogy a Tarlós István vezette Fidesz maradjon továbbra is a legnagyobb frakció. Pesti Imre, a Fidesz fõvárosi kampányának szervezõje az Index kérdésre azt mondta, hogy a budapesti közgyûlésben 4 taggal Bagdy Gábor József vezetésével alakult meg a KDNP képviselõcsoportja, de teljes együttmûködés köti majd a 26 fõs Fideszhez a megállapodás szerint.

Nem az ellentétek miatt

Két kerületi önkormányzatban szintén az elkülönülést tartották a jobb megoldásnak. A VII. kerületben a Deutsch-Für Tamás nevével fémjelzett Fidesz és a Fidesz választókerületi elnöke, de KDNP-tag Kecskés Gusztáv alakított ki párhuzamos frakcióstruktúrát. Deutsch-Für szerint a szétválásban semmilyen belsõ ellentét nem játszott szerepet, csupán racionális döntés volt a 10 fõs képviselõi gárda megfelezése. A XI. kerület 37 fõs képviselõtestületében is külön mûködnek majd a pártok. A Kupper András irányítása alatt maradó Fidesz 13, a Mészáros József vezette kereszténydemokraták pedig 3 fõvel számolhatnak.

Több hely több embernek

A két párt képviselõi legtöbbször azt az érvet hozzák fel az elkülönülés mellett, hogy így a közgyûlésekben és bizottságokban kedvezõbb helyzetbe kerülnek. A pártszövetség szûkös keretei között azonban a kettõs hierarchia több vezetõi poszt kiosztását is lehetõvé teszi. Az Index információ szerint az önkormányzati frakciók ügyében nem született párelnöki útmutatás, de Orbán Viktor támogatja a KDNP szervezetének megerõsítését.

Visszakozás Gyõrben

Gyõrben viszont fordult a kocka: Szijjártó Péter tájékoztatása szerint az eredeti tervekkel ellentétben mégiscsak közös keretben dolgoznak majd a pártok. A KDNP két nappal ezeleõtt 4 fõvel megalapított ugyan egy saját képviselõcsoportot, de miután a Fidesz is létrehozta 12 fõs külön frakcióját, a kereszténydemokraták megváltoztatták álláspontjukat, és úgy döntöttek, hogy csatlakoznak. A két külön frakció ezután még a városi közgyûlés alakulóülése elõtt egyesült. A frakcióvezetõi posztot pedig a Fidesz-szóvivõ Szijjártó kapta, helyettese pedig a KDNP-s Sík Sándor lett.