Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Mádl Ferencet támogatták a Fidesz szimpátiaszavazásán

2005.05.22. 17:38
A Fidesz szimpátiaszavazásán 82 százalékos feldolgozottságnál a jelenlegi államfő, Mádl Ferenc 232 ezer szavazatot kapott, második helyen Sólyom László végzett, 201 ezer szavazattal. A Fidesz a héten dönt arról, kinek a megválasztását támogatja.
A szavazatok nagy többsége, csaknem 600 ezer voks megszámolása alapján Mádl Ferenc jelenlegi köztársasági elnököt támogatták a legtöbben a Fidesz által indított szimpátiaszavazáson - jelentette be Rogán Antal, a Fidesz kampányfőnöke. 82 százalékos feldolgozottságánál, 589 ezer szavazat megszámlálása után, Mádl Ferenc 38,6 (232 ezer szavazat), Sólyom László 33,8 százalékot (201 ezer) ért el. Szili Katalin a szavazatok 14,8 százalékát (85 ezer szavazatot) kapta, Glatz Ferenc 11,1 (61 ezer), Gombár Csaba pedig kilencezer szavazatot kapott, a voksok 1,7 százalékát.

A héten döntenek

A szavazatokat legkésőbb hétfő délutánig összesítik, a Fidesz elnöksége pedig a közeli napokban összeül és megfogalmazza javaslatát a frakciónak a köztársasági jelöltet illetően. "A szimpátiaszavazás eredményeit is mérlegelve, a Fidesz ki fogja alakítani az álláspontját a jövő héten és jelöltet fog megnevezni a köztársaságielnök-jelölés során" - mondta a politikus. Ezen egyetlen egy dolog változtathat, az, ha a négy pártnak sikerül egy konszenzusos jelöltben megegyeznie. Azonban szerinte ennek kevés a reális esélye, mivel az MSZP jelöltje, Szili Katalin személye nem mondható konszenzusosnak.

Eddig a fővárosban és a vidéki nagyobb településeken leadott szavazatokat összesítették, a falvakban leadott voksok megszámolása jelenleg is tart a Fidesz Szentkirályi utcai központjában. Véleménye szerint ugyanakkor a végeredmény kihirdetésekor is hasonló arányokra lehet számítani, bár az eddigi tendenciák szerint Mádl Ferenc és Szili Katalin növelheti támogatottságát a vidéki szavazatokkal. A leadott voksok száma több mint 718 ezer, ugyanakkor nem ennyien szavaztak, hiszen a szavazólapon két jelöltet is meg lehetett nevezni. A becslések szerint 553 ezer a leadott szavazólapok száma.

A szavazáson nem győztest, hanem eredményt hirdetnek, a kezdeményezésnek ugyanis az volt a célja, hogy lehetőséget adjon az embereknek véleményük elmondására. Az ehhez hasonló szavazások persze küzdenek azzal a "gyermekbetegséggel", hogy nem nevezhetőek reprezentatívnak. A közvélemény-kutatásokhoz képest azonban ez egy sokkal szélesebb mintán elvégzett "szimpátiakutatás" volt.

Nem számít

Lényegtelen, milyen eredményre vezetett a Fidesz házi felmérése. A Magyar Demokrata Fórumnak ettől teljesen független az álláspontja, Sólyom László személye mögött kiáll, és őt javasolja köztársaságielnök-jelöltnek - jelentette ki dDvid Ibolya pártelnök.

A Fidesz szimpátiaszavazása nem hiteles, és a szavazás eredménye nem befolyásolja majd a köztársaságielnök-választást - közölte Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője. A politikus abban is biztos, hogy "ennek befolyása a köztársaságielnök-választásra nem lesz, hiszen nem a nép választja Magyarország köztársasági elnökét, hanem a parlament".

Az MSZP szerint a Fidesz szimpátiaszavazásával köztiszteletben álló emberek nevét kampányeszközként használta és időt húzott. Nyakó István, az MSZP szóvivője szerint ha a Fidesz valóban az emberek véleményére lett volna kíváncsi, akkor az elmúlt 15 évben - akár liberális pártként, akár konzervatív pártként - már többször lett volna alkalma az MSZP kezdeményezésének támogatására, miszerint a Magyar Köztársaság mindenkori elnökét a nép közvetlenül válassza.