Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Emelkedtek a képviselői fizetések

2002.01.04. 10:13
Nőttek január elsejével a képviselői fizetések: az eddigi 153-ról 165 ezerre emelkedett a honatyák alapbére, így a Népszabadság cikke szerint egy átlagos képviselő 230 ezer forintos jövedelemmel és 215 ezres költségtérítéssel kalkulálhat. A közjogi méltóságok javadalmazása ötvenegyezer forinttal emelkedett, így az eddigi 642 ezer helyett 693 ezer forintot vihetnek haza.
A 2002-es költségvetés 7,85 százalékkal 33 ezer forintra emelte meg a köztisztviselők illetményalapjának összegét - ennek alapján számítják ki a parlamenti képviselők és a legfőbb közjogi méltóságok fizetését. Az illetményalap ötszöröse az országgyűlési képviselők havi bruttó alapdíja, ami 153 ezerről 165 ezer forintra emelkedett. Erre az alapfizetésre jönnek rá a különféle pótlékok, amik a bizottsági tagsággal, vagy egyéb parléamenti tisztséggel járnak. A bizottsági tagságért negyven, alelnökségért nyolcvan, elnöki tisztért pedig száz százalékos pótdíj jár. Az Országgyűlés jegyzője hetven, alelnöke pedig 180 százalékkal kap többet, mint egy mezei képviselő. A parlamenti frakcióvezetők 120 százalékos plusz pénzt vihetnek haza.

Utazási hozzájárulás és bérelt lakás is jár a képviselőknek

A honatyák utazási hozzájárulásban is részesülnek, ennek mértéke attól függ, hogy Budapesttől milyen távolságra laknak. A fővárosiak 70, a Budapest 100 kilométeres körzetében élők 100, míg a 200 kilométeren belül lakók 130, az ennél is távolabb élők alapilletményük 160 százalékát vihetik haza ezen a címen. A kormánypárti képviselők évi alapilletményük 25 százalékát fordíthatják szakértői díjakra, míg az ellenzékiek és a függetlenek ennek dupláját. A nem budapesti képviselők alapilletményük legfeljebb feléig lakástámogatásra is jogosultak.

A képviselők többsége - a Népszabadság számításai szerint -, aki egy bizottság tagja, és Budapest 100-200 kilométeres körzetében lakik, 2002-től havonta bruttó 231 ezer forintos fizetést és 214 500 forint költségtérítést kap.

Tehetősebb közjogi méltóságok

A legfőbb közjogi méltóságok - az államfő, a miniszterelnök, a házelnök, az Alkotmánybíróság elnöke, a Legfelsőbb Bíróság elnöke - egységes fizetésben részesülnek. A juttatásaikról szóló törvény értelmében ők a köztisztviselői illetményalap hét és félszeresét, plusz ennek az összegnek a 180 százalékát kapják. Így a legfőbb közjogi méltóságok tavalyi 642 ezer forintos fizetése januártól bruttó 693 ezer forintra emelkedett.