Aliz
6 °C
14 °C

Húsz százalékkal emelkednek a képviselői fizetések

2002.11.04. 09:20
Jövőre magasabb bérért viszik az államügyeket legfelső szinten - derül ki a 2003. évi büdzsé tervezetéből. A képviselők fizetése 20 százalékkal emelkedik, a közjogi méltóságok bérét egy év alatt csaknem megduplázzák, akik így a minimálbér huszonötszörösét kapják.
A kormánypártok szerint a jelenlegi illetményi rendszer nem jó, mert a miniszterelnök illetménye nem haladja meg a beosztott köztisztviselők illetményét - írja a Magyar Hírlap. A közjogi méltóságok, politikai vezetők illetménye mellett a képviselők fizetése és költségtérítése is számottevően emelkedik jövőre. A köztisztviselői illetményalap változatlan marad, a képviselők alapdíja ennek ötszöröséről hatszorosára, vagyis 165 ezerről, 198 ezer forintra emelkedik.

Meglódított pótlékok

A "tervezett" infláció négyszeresét jelentő húszszázalékos emelés alaposan meglódítja a bizottsági pótlékokat, költségtérítéseket. Ez utóbbi, amely jövőre egy-egy képviselő esetében éves szinten meghaladja a 3,8 millió forintot, adómentes.

A miniszterelnöki illetmény jelenleg 693 ezer forint. A miniszteri fizetés 461 ezer 200 forint. Az új regula szerint a miniszterelnök havi illetménye egy főtisztviselővé kinevezett közigazgatási államtitkár illetményének 1,5-szerese. Vagyis a Medgyessy-kormány törvényjavaslata szerint a kormányfői illetmény havi 1 millió 287 ezer forintra emelkedik - írja a Magyar Hírlap.

Bérfeszültségek

A köztársasági elnök, az Országgyűlés, az Alkotmánybíróság, továbbá a Legfelsőbb Bíróság elnöke is hasonló emelésre számíthat. A kormány abból indult ki, hogy a miniszterelnök illetményének meg kell haladnia a beosztott köztisztviselők illetményét. A javaslat az Orbán-kabinet által intézményesített és a jelenlegi kormánypártok által is sokszor bírált főtisztviselői elit kar illetményét tekinti etalonnak.

A "bérfeszültséget" mérsékli, hogy jövőre a miniszteri alapilletmény a főtisztviselői alapilletmény 1,2 szerese, a politikai államtitkáré ennek 0,93 szorosa lesz. A miniszter és a politikai államtitkár a hatályos jogszabályok szerint vezetői pótlékra is jogosult. Ennek mértéke az alapilletményük 65 százaléka. E bérkiegészítéssel a miniszteri fizetés 707 ezer 850 forintra, a politikai államtitkári bér 677 ezer 550 Ft-ra emelkedhet.

A köztisztviselői illetményalapot viszont az idei szinten befagyasztják, így sikerül elérni, hogy a kistisztviselők illetménye 2003-ban ne kövesse az államapparátus csúcsán esedékes bérrendezést.

Nadrágszíjhúzás a kistisztviselőknek

A köztisztviselők és az állami vezetők bére eddig együtt mozgott, azt az évenként rögzített köztisztviselői illetményalaphoz igazították. A költségvetési előterjesztés azonban szakít a "hagyománnyal": átrendezik az állami vezetők bérmegállapításának egész mechanizmusát. Eközben az idei bérrendezésre áthúzódó hatására hivatkozva a kistisztviselők nadrágszíját szorosabbra húzzák.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?