István, Vajk
19 °C
33 °C

Húsz százalékkal emelkednek a képviselői fizetések

2002.11.04. 09:20
Jövőre magasabb bérért viszik az államügyeket legfelső szinten - derül ki a 2003. évi büdzsé tervezetéből. A képviselők fizetése 20 százalékkal emelkedik, a közjogi méltóságok bérét egy év alatt csaknem megduplázzák, akik így a minimálbér huszonötszörösét kapják.
A kormánypártok szerint a jelenlegi illetményi rendszer nem jó, mert a miniszterelnök illetménye nem haladja meg a beosztott köztisztviselők illetményét - írja a Magyar Hírlap. A közjogi méltóságok, politikai vezetők illetménye mellett a képviselők fizetése és költségtérítése is számottevően emelkedik jövőre. A köztisztviselői illetményalap változatlan marad, a képviselők alapdíja ennek ötszöröséről hatszorosára, vagyis 165 ezerről, 198 ezer forintra emelkedik.

Meglódított pótlékok

A "tervezett" infláció négyszeresét jelentő húszszázalékos emelés alaposan meglódítja a bizottsági pótlékokat, költségtérítéseket. Ez utóbbi, amely jövőre egy-egy képviselő esetében éves szinten meghaladja a 3,8 millió forintot, adómentes.

A miniszterelnöki illetmény jelenleg 693 ezer forint. A miniszteri fizetés 461 ezer 200 forint. Az új regula szerint a miniszterelnök havi illetménye egy főtisztviselővé kinevezett közigazgatási államtitkár illetményének 1,5-szerese. Vagyis a Medgyessy-kormány törvényjavaslata szerint a kormányfői illetmény havi 1 millió 287 ezer forintra emelkedik - írja a Magyar Hírlap.

Bérfeszültségek

A köztársasági elnök, az Országgyűlés, az Alkotmánybíróság, továbbá a Legfelsőbb Bíróság elnöke is hasonló emelésre számíthat. A kormány abból indult ki, hogy a miniszterelnök illetményének meg kell haladnia a beosztott köztisztviselők illetményét. A javaslat az Orbán-kabinet által intézményesített és a jelenlegi kormánypártok által is sokszor bírált főtisztviselői elit kar illetményét tekinti etalonnak.

A "bérfeszültséget" mérsékli, hogy jövőre a miniszteri alapilletmény a főtisztviselői alapilletmény 1,2 szerese, a politikai államtitkáré ennek 0,93 szorosa lesz. A miniszter és a politikai államtitkár a hatályos jogszabályok szerint vezetői pótlékra is jogosult. Ennek mértéke az alapilletményük 65 százaléka. E bérkiegészítéssel a miniszteri fizetés 707 ezer 850 forintra, a politikai államtitkári bér 677 ezer 550 Ft-ra emelkedhet.

A köztisztviselői illetményalapot viszont az idei szinten befagyasztják, így sikerül elérni, hogy a kistisztviselők illetménye 2003-ban ne kövesse az államapparátus csúcsán esedékes bérrendezést.

Nadrágszíjhúzás a kistisztviselőknek

A köztisztviselők és az állami vezetők bére eddig együtt mozgott, azt az évenként rögzített köztisztviselői illetményalaphoz igazították. A költségvetési előterjesztés azonban szakít a "hagyománnyal": átrendezik az állami vezetők bérmegállapításának egész mechanizmusát. Eközben az idei bérrendezésre áthúzódó hatására hivatkozva a kistisztviselők nadrágszíját szorosabbra húzzák.