Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Torgyán megtiltja a frakciónak az FKGP név használatát

2001.09.20. 13:39
Az FKGP országos elnöksége megtiltja a Szentgyörgyvölgyi Péter vezette kisgazda frakciónak a Független Kisgazdapárt név használatát. Áder Jánoshoz, a parlament elnökéhez fordulnak azért, hogy eltiltsa őket az FKGP frakciónév használatától. A Torgyán József vezette kisgazda párt valószínűleg azért hozta ezt a döntést, mert hat, a pártelnökhöz hű kisgazdát távolítottak el a frakcióból.
Az FKGP országos elnöksége és vezetősége megtiltja a Független Kisgazdapárt képviselőcsoportja név használatát a Szentgyörgyvölgyi Péter vezette frakciónak. A pártelnök, aki "gátlástalan áruló csoportnak" nevezte a frakciót, emlékeztetett arra, hogy az Alkotmánybíróság határozata értelmében a pártoknak van frakciójuk és nem fordítva. Ezért felkérik a Ház elnökét, hogy tiltsa el a "bitorlókat" az FKGP frakciónév használatától, és biztosítsa a párt legitim országgyűlési képviselőcsoportjának működését - közölte a pártelnök a mai rendkívüli elnökségi ülés után.

Kormányellenesen viselkedtek a kizárt kisgazdák

Torgyán József
A testület valószínűleg azért hozta ezt a döntést, mert szerdán este a kisgazda parlamenti frakció hat Torgyán-hű politikust zárt ki a soraiból. Szentgyörgyvölgyi Péter a képviselő-csoport vezetője a kizárásokat azzal indokolta, hogy kormányellenesen viselkedtek. Ezért kell a függetlenek közé ülnie Torgyánné Cseh Máriának, Gyimóthy Gézának, Zsikla Győzőnek, Czoma Kálmánnak, Pallag Lászlónak és Atyánszky Györgynek. A frakcióvezető szerint a Fidesz és az FKGP között 1998-ban kötött megállapodás ellen ható magatartást tanúsítottak. A frakcióvezető szerint a tanácskozást szabályosan hívták össze, telefonon értesítettek mindenkit.

Szentgyörgyvölgyi Péter kitért arra: a szerda esti frakcióülésen felvették a képviselőcsoportba Cseh Sándort, a Kisgazda Szövetség elnökét és Csúcs Lászlót. Gyimóthy Géza kizárása miatt új alelnököt delegálnak az Országgyűlés alelnöki posztjára, Bánk Attila személyében.

A bizottsági helyek is kicserélődnek

A frakcióvezető beszámolt arról: több bizottságban is változás történik a kizárások miatt. Mint mondta: a honvédelmi bizottságba Atyánszky György helyére Balogh Gyula kerül. A környezetvédelmi bizottságban - Danka Lajos tagságának megtartása mellett - az alelnöki posztot Tóth Imre foglalja el, és ehhez hasonlóan a mezőgazdasági testületben Csatári József alelnöki helyére a bizottság másik kisgazda tagját, Hanó Miklóst javasolják. Hozzátette: Cseh Sándor az informatikai bizottság alelnöke lesz, Tóth László pedig az alkotmányügyi testületbe kerül, amint az Országgyűlés megszavazza, hogy Bánk Attila legyen az alelnök Gyimóthy Géza helyett.

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft