Alfréd
-2 °C
2 °C

Fővárosi ügyvivői testületet alakítottak az FKgP reformerei

2001.04.09. 21:27
Egyesült a fővárosi reform kisgazda szervezet és az FKgP Polgári Platformjának budapesti szervezete - jelentette be Lányi Zsolt országgyűlési képviselő hétfőn. Az előzetes hírekkel ellentétben akadálytalanul zajlott le - új nevén - az FKgP fővárosi szervezete reform polgári platform rendezvénye a kisgazdapárt VI. kerületi székházában. Vasárnap este az iroda ajtajáról eltűnt ugyanis az a lakat, amellyel az FKGP vezetése lezáratta a bejáratot.
A reform polgári platform fővárosi ügyvivő testületének megalakításán Lányi Zsolton kívül jelen volt Bánk Attila korábbi frakcióvezető, Boros Imre PHARE-miniszter, Várhelyi András, Horváth Béla, Csúcs László, Kiszely Katalin, Zakó László, Koppánné Kertész Margit országgyűlési képviselők, valamint Liebmann Katalin volt budapesti elnök.

Lányi az elnökjelölt

Az ülésen a jelenlévő budapesti kisgazdák megszavazták, hogy a május 5-re szervezett nagygyűlés szüntesse meg az FKgP országos elnöksége által Gödön hozott határozatokat, tegye semmissé az azóta született kizárásokat, módosítsa a pártalkotmányt, továbbá válasszon új országos elnökségi tagokat. Megszavazták azt is, hogy elnökjelöltjük Lányi Zsolt legyen és szorgalmazták a választási együttműködés megkötését a koalíciós pártokkal.

Lányi Zsolt
A kisgazdapárt újrafeltámadását reméli
A levezető elnök Korondi Marica jelezte: az ülésen három kerület kivételével valamennyi fővárosi kisgazda szervezet képviseltette magát, összesen 112-en vettek részt a tanácskozáson.

Lányi Zsolt úgy vélekedett: az FKgP tagságát csak a kopogatócédulák gyűjtésére használták fel, és Torgyán József, a családja, illetve az ő klientúrájuk üzleti vállalkozássá silányította a pártot. A volt alelnök úgy vélte, az FKgP-t tönkreverték és megbecstelenítették, ezért újra kell szervezni. "Reméljük, hogy a nagycsütörtökön Békéssámsonban tartandó gyűlésünkön - ahonnan 1930-ban elindult a kisgazdapárt - újra feltámad" - fogalmazott.

Fontos a pártalkotmány módosítása

A nagygyűlés legfontosabb feladatának a pártalkotmány módosítását nevezte, de azt sem zárta ki, hogy a rendezvény egyben nagyválasztmány is lesz. Lányi Zsolt úgy tudja, hogy eddig ezernél jóval több küldött jelezte részvételét a nagygyűlésen. Kiszely Katalin elmondta, hogy már elkészült a pártalkotmány-módosítás tervezete.

Várhelyi András ügyvivő az ülésen kijelentette: valamennyi kisgazda küldött zsebében ott van a jogi kulcs, ami lehetőséget ad arra, hogy a nagygyűlés személyi kérdésekben is dönthessen. Ezt azonban nem fejtette ki bővebben. Liebmann Katalin - akit a reform polgári platform legitim budapesti elnökének tekintenek - sorsfordítónak minősítette a hétfői rendezvényt, mert álláspontja szerint ez jelzi, hogy Budapest egységes.

Gyimóthy: Ez többé nem fordulhat elő
Az FKGP hivatalos helyiségében a kisgazdapárt jogosult rendezvényt tartani, mások nem - reagált Gyimóthy Géza, az FKGP alelnöke arra, hogy a polgári platform és a fővárosi reformkisgazdák együttes ülést tartottak a párt VI. kerületi irodájában hétfőn. A kisgazda politikus szerint ez többet nyilvánvalóan nem fordulhat elő. A reform polgári platform által május 5-re összehívott országos nagygyűlésről azt mondta: az FKGP országos elnöksége ma 18 megyei vezetővel találkozott, akik jelezték, hogy a helyi elnökök nem tagjai a szerveződésnek. Gyimóthy Géza szavai szerint "ha össze is jönnek néhány százan május 5-én, ott nem lesznek legitim helyi kisgazda vezetők".
Csúcs László ügyvivő beszédében azt hangsúlyozta: ha kormányzati szerephez jutnak, eszközük és lehetőségük is van arra, hogy a nyugdíjasok helyzetét jobbá tegyék. "Nem utólagos osztogatást tervezünk, hanem kiszámítható emelkedő pályára kell állítani a nyugdíjakat" - szögezte le.

Boros Imre kisgazda PHARE-miniszter szerint Torgyán József párt-működtetési technikájának egyik módja, hogy meghirdet egy nagygyűlést és azt később ide-oda tologatja. A kisgazda tárcavezető a nagygyűlés összehívásával kapcsolatban megjegyezte: az FKGP jelenlegi elnöksége nem legitim, hiszen róluk nem szavazott az országos vezetőség, így az általuk összehívott nagyválasztmány sem törvényes.

Boros Imre Torgyán József azon nyilatkozatáról, amely szerint az országos elnökséget megdöbbentette a Fradi és egyéb kisgazda háttérintézmények átadása, úgy vélekedett: az FTC-nél így áll helyre az állami rend. "Ez csak neki megdöbbentő, a fradistáknak nem az, és ezt amúgy is a Miniszterelnöki Hivatal kezdeményezte" - tette hozzá.