Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Rávarratná a címert a nemzeti lobogóra az MDF

2005.11.15. 19:48
Értetlenség fogadta a négy parlamenti párt részéről Csapody Miklós MDF-es képviselő azon javaslatát, hogy "esztétikai és marketingszempontból" változtassák meg a nemzeti lobogót.

Csapody Miklós MDF-es képviselő kedden kezdeményezte, hogy az alkotmányos jelképeket egyesítő címeres zászló legyen a nemzeti lobogó. Az MDF-es politikus sajtótájékoztatóján elmondta: többéves kezdeményezés után november elején ismét benyújtotta ez ügyben az alkotmány, valamint a nemzeti jelképek használatáról szóló törvény módosítására vonatkozó javaslatait az Országgyűlésnek.

Csapody Miklós indítványát azzal indokolta, hogy a módosítás révén közösen lehetne használni a Magyar Köztársaság két nemzeti jelképét. Hozzátette: esztétikai és marketingszempontból is előnyös lenne, ha a piros-fehér-zöld lobogó fehér színű sávjában helyezkedne el a nemzeti címer.

Nincs aktualitása

Váratlanul érte a pártokat a demokrata fórumos képviselő javaslata. Az MSZP szóvivője szerint pártja egyetlen testülete sem tárgyalta a kérdést, és amennyiben "holnap kellene erről szavazni, a frakcióvezetés a képviselők lelkiismeretére bízná a szavazatot".

Pálinkás József a maga és a Fidesz nevében az Indexnek azt mondta, hogy a nemzeti lobogó és a címer is önálló jelkép, az összevonás viszont mintha azt sugallná, hogy "ez nincs így". "Nem látom aktualitását, hogy az alkotmányt és a nemzeti jelképet meg kellene változtatni" - tette hozzá.

Gusztos Péter szabad demokrata képviselő az Indexnek elmondta, hogy megfelelőnek tartják a jelenlegi szabályozást.

Címertörténet

1945-ig a mai címerrel megegyező kiscímer díszítette a zászló közepét, 1946-49 között a Kossuth-címer vette át helyét, amelynek a korona nem része. 1949-56 között a népköztársasági címer hódította meg a lobogót, amit a Nagy Imre-kormány változtatott vissza Kossuth-címerre. 1957. óta hivatalosan nem díszíti címer a magyar zászlót, bár használatban gyakran látható címerestül is.

A címeres zászló alkotmányba foglalását először Zétényi Zsolt, az MDF parlamenti képviselője javasolta 1990. júniusában, azonban a törvény- és alkotmánymódosítást igénylő kezdeményezés nem járt sikerrel. Csapody Miklós ezt követően karolta fel az ügyet. Csapody érvelésében kiemelt szerepet kap az állami zászló és nemzeti zászló megkülönböztetése, hogy a határokon túl élő magyarokat ne érhesse semmiféle hátrány „más" állam zászlajának használata miatt. A címerhasználat ugyanis a középkor óta az országhoz, a területhez kötődik szorosan, míg a piros-fehér-zöld színek inkább a nemzeti hovatartozást jelképezik. A néhány éve megalakult jelképbizottság egyik javaslatának tartalma megegyezik Csapody ötletével.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft