Vanda, Paula
-2 °C
0 °C
Index - In English In English Eng

Nyugdíjaskommandó védte a turult Gusztostól és Ungártól

2005.10.28. 20:40
Indulatokat kavart az SZDSZ sajtótájékoztatója a Budán nemrég felállított turulszobornál. Nyugdíjasok és jobboldali szervezetek kisebb csoportja próbálta közbekiabálásokkal tudatni a liberális politikusokkal, hogy megvédik a kerecsensólymot.

A budai turulszobornál az SZDSZ sajtótájékoztatója előtt fél órával még csend honol. "Tökön lehet e rúgni egy nőt?" - szegezi nekem azonnali kérdés formájában a dilemmát egy magát örökös rebellisnek tartó középkorú úriember. Értetlenséget tettetve kiderült, hogy Ungár Klára SZDSZ-es politikusról van szó.

Megtudtam, hogy a kommunisták még mindig uralkodnak, a költségvetési hiány azért ilyen magas, mert az ellopott pénz banánköztársaságok bankjaiban várja gazdáit, és az ezer éve itt lakó magyaroknak joguk van a turulmadárhoz, ami nem más mint egy kerecsensólyom.

Az is kiderült, hogy a 30-40 tüntető időskorún kívül még többen is jöttek volna, de félnek. Hogy mitől, az rövid gondolkodás után sem derült ki, de kompromisszumos álláspontra helyezkedve legalább abban megegyeztünk, hogy nőt verni nem úriemberhez méltó dolog.

Sunyi is, meg drogos is

Mire megérkezett Ungár Klára és Gusztos Péter a sajtótájékoztató helyszínére, a rendőrség már javában igazoltatta a lobogó pártzászlójukat tartó jobboldali tüntetőket. Az idős emberek is aktivizálták magukat. A borgőzös levegőben tisztán szállt a kommunista, hazaáruló, tel-avivi bérenc és a hangos szó.

"A turulszobor felállításával ellentétes hatást értek el. A turul, mint nemzeti jelkép, természetesen nem zavar senkit, de a II. világháború előtt és a rendszerváltás után a szélsőjobboldal tűzte zászlajára" - mondta Gusztos Péter. "Ez egy drogos" - mondta a tömeg.

Az SZDSZ szerint ez a szobor sérti azok emlékét, akiket az akkori állam kirekesztett a társadalomból. A XII. kerület polgármestere pedig példátlan módon, törvénysértések sorozata után, közpénzből, közterületen állította fel ezt az emlékművet. "Az a minimum, hogy a saját pénzéből bontsák el" - szólította fel a kerületi polgármestert a liberális politikus. "Menjen a VII. kerületbe, úgyis olyan sunyi a szeme" - szólította fel a politikust a tömeg.

A közbekiabálások és a tömegjelenetek miatt az egyébként is rövid sajtótájékoztató ezen a ponton félbeszakadt. A járdán ugyan a politikusok megpróbálták elmondani, hogy miért is jöttek, de a tüntetők felszólítottak mindenkit, hogy a járdára nincs területfoglalási engedély, és az emberek ezért nem tudnak sétálni. A kamerák és a fotósok is útban voltak. "A magyar nemzetet úgyis mi képviseljük, nem a sajtó" - mondta egy kisírt szemű nyugdíjas Ungár Klárának.

A politikusok inkább hazamentek, a tüntetők pedig még felbuzdulva el-el kiabáltak pár halottgyalázást, Szabadság téri szovjet emlékművet, szégyelljék magukat, és Nemzetbiztonsági turulmadarat, de ezt már elnyomta a délutáni napsütés. Az örökös rebellis a hátsó sorokból figyelte az eseményeket, és nem rúgott tökön senkit.