Ünnep után elbontják a Turul-szobrot

2005.10.21. 15:20
A szobor elhelyezésével a XII. kerületi önkormányzat nyíltan szembehelyezkedett a hatályos jogszabályokkal, állítja Forgács Imre, a fővárosi közigazgatási hivatal vezetője. A hivatal el kívánja kerülni azt, hogy a hétvégén atrocitások történjenek, ezért október 23. után bontatják le a szobrot.

A fővárosi közigazgatási hivatal, mint a főváros másodfokú építésügyi hatósága, minden törvényes eszközt igénybe fog venni annak érdekében, hogy a XII. kerületi Turul-szobor ügyében a jogszabálysértő helyzet ne maradhasson fenn - áll a hivatalvezető által pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményben. Péntekre virradóra ugyanis az éppíttetők kihelyezték az engedély nélküli Turul-szobrot.

Elkerülnék az incidenst

Forgács Imre tájékoztatása szerint a hivatal építésfelügyeleti osztálya pénteken megállapította, hogy az egyértelmű jogszabályi tilalom ellenére felállították a Turul-szobrot a XII. kerületben. Ez esetben az engedély nélküli építkezésekre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni. A hivatalvezető leszögezi, hogy a szobor elhelyezésével a XII. kerületi önkormányzat nyíltan szembehelyezkedett a hatályos jogszabályokkal.

A hivatal el kívánja kerülni azt, hogy október 23-a előestéjén, egy esetleges helyszíni intézkedés során, "a nemzeti ünnephez méltatlan dolog" történjen, ezért később bontatják le a szobrot.

A kerület nevében eljáró Mitnyan György polgármester március 30-án kért építési engedélyt a Turul park létesítésére. A szoborállításban illetékes Fővárosi Közgyűlés azonban áprilisban nem járult hozzá az emlékmű felállításához. Az I. kerületi jegyző ennek ismeretében júliusban csak parkfelújítást, térrendezést, fakivágást engedélyezett, a Turul-szobor elhelyezését viszont kifejezetten megtiltotta.

SZDSZ-politikusok a szobor elbontását sürgetik

A jogtalanul felállított Turul-szobor mielőbbi elbontására, a törvényes állapot helyreállítására kérte két kerületi SZDSZ-es politikus a közigazgatási hivatalt és az I. kerületi építési hatóságot. A fővárosi SZDSZ sajtóirodájának az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében a politikusok kifejezik reményüket, hogy Mitnyan György XII. kerületi polgármesterben "ezek után lesz annyi tisztesség, hogy a bontás költségeit nem az adófizetők pénzéből fogja finanszírozni, hanem saját zsebéből".

Kecskés Márton kerületi SZDSZ-es önkormányzati képviselő és Ungár Klára, a párt jövő évi országgyűlési képviselőjelöltje közleményében megállapítja, hogy a rendszerváltás óta példátlan dolog az, hogy "egy nép által megválasztott vezető politikus nagy nyilvánosság előtt törvénysértő magatartást gyakorolt tudatosan".

Mitnyan György titkára közölte, hogy a polgármester pénteken nem, csak a közigazgatási hivatal jelzésének megismerése után nyilvánít véleményt az ügyről.